Ντράγκι VS Ερντογάν: Στο ναδίρ οι Ιταλοτουρκικές σχέσεις

Ντράγκι και Ερντογάν
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ - EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ)

Κάτω από το «κακό φεγγάρι» στο οποίο είναι σαφές ότι βρίσκεται ο Ερντογάν, ακούγεται πια ξεκάθαρα και ο ήχος της Ιταλικής… «Ταραντέλας».

Το «δάγκωμα» Ντράγκι στον Ερντογάν

Κι όπως αυτό το είδος παραδοσιακής Ιταλικής Μουσικής έχει την ρίζα του στον Ταραντισμό –μια υστερική κατάσταση η οποία είναι αποτέλεσμα από το δάγκωμα μιας τοπικής αράχνης-λύκου, στην Απουλία της Κάτω Ιταλίας– έτσι κι ο πρόεδρος της γείτονος υπέστη το «δάγκωμα» του Ιταλού πρωθυπουργού μετά την αλυσίδα απρεπειών στις οποίες υπέπεσε ο «Σουλτάνος» κατά τη διάρκεια της συνάντησης του  με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στην  Άγκυρα.

Ο «Σούπερ Μάριο» Ντράγκι χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον πρόεδρο της Τουρκίας και από εκείνη τη στιγμή άρχισε ένα «γαϊτανάκι» αντιδράσεων ενδεικτικών του «Χειρότερα δε γίνεται» σημείου των Ευρωτουρκικών σχέσεων.

Το Tweet του Τσαβούσογλου

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέβασε έτι περαιτέρω την ένταση της αντιπαράθεσης σημειώνοντας με … τιτίβισμα του ότι «καταδικάζει έντονα την απαράδεκτη και δημαγωγική ρητορική του διορισμένου Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι»

Ο αμέσως προηγούμενος κρίκος της αλυσίδας της έντασης ήταν η κλήση του Ιταλού πρεσβευτή στην Άγκυρα στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η απάντηση Μισέλ

Εν τω μεταξύ, «κάλιο αργά παρά ποτέ», τη λύπη του για το περιστατικό που συνέβη στην Άγκυρα κατά τη συνάντηση της ηγεσίας της Ε.Ε. με τον Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο LN24.

«Λυπάμαι βαθιά για την εικόνα που δόθηκε»

Ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι τη στιγμή που έφτασαν στην αίθουσα με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τοποθετήθηκαν με βάση το τουρκικό πρωτόκολλο, ενώ σημείωσε ότι υπήρξε συνάντηση προετοιμασίας ωστόσο «όχι με οπτικές λεπτομέρειες».

«Λυπάμαι βαθιά για την εικόνα που δόθηκε», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξηγώντας ότι είχε την πεποίθηση πως αντιδρώντας θα δημιουργούνταν «πολύ πιο σοβαρό περιστατικό». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι εικόνες «δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης» και προσέθεσε ότι ο ίδιος και η πρόεδρος της Κομισιόν επί τρεις ώρες συνολικά προωθούσαν τις ευρωπαϊκές αξίες.

Μισέλ και Ερντογάν
Μισέλ, Ερντογάν, Φον Ντερ Λάιεν
Ερντογάν. Μισέλ και Φον Ντερ Λάιεν
Μισέλ και Ερντογάν
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
Μισέλ, Ερντογάν, Φον Ντερ Λάιεν
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
Ερντογάν. Μισέλ και Φον Ντερ Λάιεν
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα