Τα «Λαζαράκια» της Μυκόνου (pics)

Το Χριστιανικό Πάσχα είναι η σπουδαιότερη γιορτή του χριστιανικού εκκλησιαστικού έτους και γιορτάζεται με ιδιαίτερη προσοχή και ευλάβεια σε ολόκληρη τη χώρα.

Το «νησί των ανέμων» λοιπόν, δεν θα μπορούσε να λείπει από τους εορτασμούς, έχοντας ως παραδοσικό έθιμο, τα «Λαζαράκια».

Η Μύκονος λοιπόν, έχει τα δικά της πατροπαράδοτα έθιμα, που τηρούνται καθόλη τη διάρκεια της Σαρακοστής. Τα έθιμα αυτά διατηρούν την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου και κρατούν τον παραδοσιακό χαρακτήρα του νησιού αναλλοίωτο.

Στη Μύκονο, οι γυναίκες ασπρίζουν τα σπίτια και πλάθουν τα «Λαζαράκια» ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπων.

Πρόκειται για χειροποίητα κουλουράκια με ανθρώπινη μορφή, που φτιάχνονται με ζάχαρη, σταφίδες και μοσχοκάρφια στη θέση των ματιών.

Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά του Επιταφίου στο Ματογιάννι και το Μεγάλο Σάββατο η Ανάσταση στο μικρό μοναστήρι του Παλαιοκάστρου στην Άνω Μερά και στη Μητρόπολη της Αλευκάντρας.

Την ημέρα του Πάσχα οι κάτοικοι διασκεδάζουν στα σπίτια τους και το απόγευμα στη πλατεία του νησιού καίνε τον «Ιούδα». Σειρές με υπαίθριες σούβλες στήνονται στον Γιαλό και στην Άνω Μερά.

Δείτε παρακάτω:

Δείτε και τη συνταγή παρακάτω:

Υλικά Συνταγής

  • 800 γραμμάρια περίπου αλεύρι
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπα αγνό παρθένο ελαιόλαδο
  • σταφίδες
  • καρύδια χοντροκομμένα
  • γαρύφαλλα καρφάκια
  • 2 φακελάκια μαγιά – 18 γραμμάρια
  • 3 κουταλάκια του γλυκού κανέλλα

Εκτέλεση

  • Ζυγίστε και μετρήστε όλα σας τα υλικά.
  • Στη συνέχεια σε μία κούπα με χλιαρό νερό διαλύστε τη μαγιά.
  • Σε ένα μεγάλο μπωλ βάλτε το αλεύρι και με το χέρι σας κάντε μία τρύπα στη μέση.
  • Εκεί μέσα ρίξτε τη ζάχαρη, το λάδι και τη μαγιά. Ζυμώστε με τα χέρια σας και αν χρειαστεί ρίξτε και λίγο νεράκι ακόμη.
  • Προσθέστε τις σταφίδες, τα καρύδια και την κανέλλα και ανακατέψτε τη ζύμη σας η οποία πρέπει να είναι σφιχτή και να μην κολλάει στα δάκτυλα.
  • Αφήστε την σε ζεστό μέρος περίπου μισή ώρα για να φουσκώσει.
  • Πασπαλίστε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι και με τα χέρια σας πλάστε μικρά ψωμάκια σε σχήμα αυγού και μέγεθος όσο περίπου η παλάμη σας.
  • Φτιάξτε τους χεράκια και κολλήστε τα στο πλάι, για μάτια μπορείτε να βάλετε καρφάκια γαρύφαλλο και για στόμα σταφίδες.
  • Ακουμπήστε τα στη λαμαρίνα του φούρνου αφού έχετε στρώσει μία λαδόκολλα.
  • Τέλος ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 30 λεπτά περίπου ώσπου να ροδίσουν και τα λαζαράκια σας είναι έτοιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM