Πέτρος Φιλιππίδης: Καλείται στην Εισαγγελία ως ύποπτος για βιασμό

Κλήση για παροχή εξηγήσεων με την ιδιότητα του ύποπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης απέστειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας στον Πέτρο Φιλιππίδη

Ο γνωστός ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης καλείται να δώσει εξηγήσεις έπειτα από τρεις καταγγελίες σε βάρος του – η μία αφορά την πράξη του βιασμού και οι άλλες δύο απόπειρες βιασμού.

Οι καταγγελίες σε βάρος του 59χρονου πρωταγωνιστή έχουν μπει τις τελευταίες εβδομάδες στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας, έπειτα από στοιχεία που προσκόμισε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, στο πλαίσιο της έρευνας για το ελληνικό #metoo. Βάσει των όσων έχουν υποστηρίξει οι καταγγέλλουσες και μάρτυρες που έχουν καταθέσει στον εισαγγελέα Κ. Σπυρόπουλο, ο οποίος διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση, ο Πέτρος Φιλιππίδης φέρεται να υποσχόταν στα θύματά του ότι θα τα βοηθούσε επαγγελματικά και, εκμεταλλευόμενος τη θέση ισχύος του, προέβαινε σε σεξουαλικές επιθέσεις.

Οι καταγγελίες 

Στις έγγραφες εξηγήσεις του, ο γνωστός ηθοποιός θα πρέπει να αναφερθεί στις τρεις καταγγελίες που έχουν φτάσει στις εισαγγελικές αρχές μέσω του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Η μία αφορά το κακούργημα του βιασμού, που φέρεται να τελέστηκε το 2008, και οι άλλες δύο απόπειρες βιασμού (επίσης κακουργηματικής φύσεως), που εμφανίζονται να έλαβαν χώρα το 2010 και το 2014.

Μάλιστα, αναφορικά με το πρώτο περιστατικό, ήταν ο εισαγγελέας εκείνος που αναβάθμισε το αδίκημα από απόπειρα βιασμού σε τετελεσμένη πράξη.

Κι αυτό γιατί η καταγγέλλουσα φέρεται αρχικά να μην κατανόησε ότι οι πράξεις που απέδωσε στον ηθοποιό συνηγορούν στη διάπραξη του αδικήματος του βιασμού, δίχως απαραίτητα να έλαβε χώρα αυτή καθαυτή η σεξουαλική πράξη. Κατά τις ίδιες πηγές, το περιστατικό εμφανίζεται να συνέβη μέσα στο θέατρο.

Η πιο πρόσφατη καταγγελία είναι εκείνη γυναίκας η οποία υποστήριξε στην κατάθεσή της ότι ο ηθοποιός αποπειράθηκε να τη βιάσει τον Αύγουστο του 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα, αν και αρχικά ήταν ιδιαίτερα διστακτική να καταθέσει, τελικά –αφού υπέβαλε έγγραφη αναφορά στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών– πέρασε το κατώφλι του εισαγγελικού γραφείου, όπου επιβεβαίωσε όσα ανώνυμα είχε πει δημοσίως και στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, φέρεται να κατέθεσε πως συναντήθηκε με τον ηθοποιό σε μια καφετέρια προκειμένου να συζητήσουν για επαγγελματικό ζήτημα και στη συνέχεια εκείνος προσφέρθηκε να την πάει σπίτι της.

Η καταγγέλλουσα δέχτηκε, αλλά, όταν μπήκαν στο αυτοκίνητό του, εκείνος –σύμφωνα με την ίδια– δεν τη μετέφερε σπίτι της, αλλά σε ένα στενό στο Ψυχικό, όπου επιχείρησε να την κακοποιήσει σεξουαλικά. Τελικά, όπως έχει αναφέρει η καταγγέλλουσα, οι έντονες αντιδράσεις της οδήγησαν τον ηθοποιό να ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου και εκείνη ουσιαστικά να πηδήξει έξω.

Οι καταγγελίες και το #metoo

Υπενθυμίζουμε ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης απασχόλησε με την εμπλοκή του το #metoo, μάλιστα ο καταιγισμός καταγγελιών ξεκίνησε νωρίς για τον ηθοποιό, αφού σχεδόν από την αρχή του ελληνικού #metoo συνάδελφοί του προχώρησαν σε σειρά καταγγελιών τόσο πλημμεληματικού (προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας) όσο και κακουργηματικού χαρακτήρα (απόπειρα βιασμού και βιασμός), αλλά είχαν περάσει τον χρόνο παραγραφής (15 έτη) και δεν μπορούσαν να ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM