Big Brother: Το ριάλιτι που έχει «κερδίσει» το τηλεοπτικό κοινό

Το «Big Brother» είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο δημοφιλή, εθιστικά και αμφιλεγόμενα ριάλιτι σόου παγκοσμίως. Επιπλέον, αποτελεί μια από τις πρώτες τηλεοπτικές παραγωγές που μετέτρεψαν τους τηλεθεατές σε παρατηρητές της καθημερινής ζωής ανθρώπων «της διπλανής πόρτας», οι οποίοι βρίσκονται 24 ώρες το 24ωρο κλεισμένοι μέσα σε ένα πολυτελές σπίτι, διαμορφωμένο ειδικά για τις ανάγκες του παιχνιδιού.

Πότε εμφανίστηκε πρώτη φορά στις οθόνες

Η πρώτη τηλεοπτική παρουσία του εν λόγω ριάλιτι πραγματοποιήθηκε 21 χρόνια πριν, στην Ολλανδία. Δημιουργός του ήταν ο Γιον ντε Μολ της εταιρείας παραγωγής Endemol, ενώ ο ίδιος έχει επίσης δημιουργήσει το «Fear Factor» και το «The Voice». Συγκεκριμένα, το «Big Brother» προβλήθηκε πρώτη φορά στις 16 Σεπτεμβρίου 1999 στο κανάλι Veronica του δικτύου RTL.

Από εκεί και έπειτα, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 470 σεζόν του τηλεοπτικού ριάλιτι σε τουλάχιστον 54 χώρες, καθηλώνοντας μπροστά στις τηλεοράσεις δισεκατομμύρια ανθρώπους που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις φιλίες και τους έρωτες που δημιουργούνται μέσα στο σπίτι, τους τσακωμούς και τις εντάσεις, και γενικότερα τι κάνουν οι παίκτες από την ώρα που ξυπνάνε μέχρι και την ώρα που κοιμούνται.

Το «Big Brother» στην Ελλάδα

Το «Big Brother» έφτασε στη χώρα μας το 2001 μέσα από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και η επιτυχία του ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Όλοι συζητούσαν γι’ αυτό, ενώ είχε κατακτήσει εμμονικό τηλεοπτικό κοινό, καθώς ήταν η πρώτη φορά που οι τηλεθεατές σε Ελλάδα και Κύπρο ήρθαν σε επαφή με τον κόσμο της «κλειδαρότρυπας».

Το ριάλιτι διήρκεσε 113 ημέρες, με τον τελικό να προβάλλεται την Πρωτοχρονιά του 2002. «Τσάκας ή Πρόδρομος;» ήταν το δίλημμα που είχε διχάσει σχεδόν όλη τη χώρα. Τα νούμερα τηλεθέασης, δε, είχαν ξεπεράσει το 80%!

Ο Γιώργος Τσάκας αναδείχτηκε τελικά ο πρώτος μεγάλος νικητής του «Big Brother 1», κερδίζοντας 150.000 ευρώ χρηματικό έπαθλο.

Από τότε, το ριάλιτι επαναλήφθηκε τέσσερις φορές πριν από τη φετινή τηλεοπτική σεζόν, ωστόσο κανένα δεν άγγιξε την επιτυχία του πρώτου.

Έκτοτε, η ελληνική τηλεόραση κατακλύστηκε από τέτοιου είδους τηλεοπτικά προγράμματα.

Από πού προέρχεται το όνομα

Η ονομασία του παιχνιδιού προέρχεται από τον Μεγάλο Αδελφό του Τζορτζ Όργουελ στο μυθιστόρημα «Χίλια Εννιακόσια Ογδόντα Τέσσερα», το οποίο έγραψε το 1948 και εξέδωσε το 1949.

Ο «Big Brother» του μυθιστορήματος παρουσιάζεται ως ένας... «ανύπαρκτος» πολιτικός ηγέτης της Ωκεανίας, ο οποίος παρακολουθεί αδιαλείπτως κάθε κίνηση των πολιτών του μέσα από αμέτρητες διαδραστικές οθόνες.

Το 2000, οι κληρονόμοι του Τζορτζ Όργουελ που διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα των έργων του, υπέβαλαν μήνυση εναντίον της τηλεοπτικής παραγωγής για κλοπή του ονόματος.

Εντέλει, και ύστερα από αρκετές δικαστικές διαμάχες, η υπόθεση οδηγήθηκε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό για άγνωστο χρηματικό ποσό.

Το ριάλιτι που διχάζει

Σε παγκόσμιο επίπεδο, στο σπίτι του «Μεγάλου Αδελφού» έχουν σημειωθεί επικοί καβγάδες μεταξύ των παικτών, κάτι το οποίο αποτελεί και το βασικό συστατικό του παιχνιδιού. Παράλληλα, έχουν υπάρξει αμέτρητα ειδύλλια και έχουν δημιουργηθεί αληθινές φιλίες, ωστόσο αρκετές φορές τα όρια έχουν ξεπεραστεί.

Σεξουαλική παρενόχληση, καταγγελίες για βιασμό, ρατσιστικές επιθέσεις, ασεβείς και σεξιστικές εκφράσεις, λεκτική και σωματική βία είναι γεγονότα που δεν έχουν λείψει από το συγκεκριμένο ριάλιτι, πυροδοτώντας την κατακραυγή του κόσμου. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αρμόδιες αρχές έχουν εισηγηθεί τη διακοπή του ριάλιτι στις χώρες που έχουν διαδραματιστεί τέτοιου είδους γεγονότα.

Το «Big Brother» νέας εποχής

Το πολυσυζητημένο ριάλιτι σόου επέστρεψε φέτος για έκτη φορά στις οθόνες μας από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ, με τη φωνή του Big Brother να μπαίνει ξανά στα σπίτια των τηλεθεατών.

Στον ρόλο του παρουσιαστή βρίσκεται ο Χάρης Βαρθακούρης και στον ρόλο του ειδικού συμβούλου ο Ανδρέας Μικρούτσικος, ενώ εννέα γυναίκες και επτά άντρες έλαβαν συμμετοχή στο φετινό παιχνίδι.

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και αυτή τη φορά στο πρόγραμμα, με τα νούμερα τηλεθέασης να αγγίζουν σταθερά το 25%.

Οι κόντρες, οι άγριοι τσακωμοί και τα ειδύλλια δεν θα μπορούσαν να λείπουν και από το φετινό ριάλιτι, ούτε όμως και τα αρνητικά σχόλια από τηλεκριτικούς, οι οποίοι έχουν καταδικάσει πολλές φορές το παιχνίδι.

Επιπλέον, κάποιο σχόλια περί βιασμού που ειπώθηκαν από τον Αντώνη Αλεξανδρίδη σε ένα από τα πρώτα επεισόδια προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις, με την κυβέρνηση να παίρνει θέση και να ζητά την παρέμβαση του ΕΣΡ. Ωστόσο, το «Big Brother» συνεχίστηκε κανονικά, αποβάλλοντας από το παιχνίδι τον παίκτη που εκφράστηκε με αυτόν τον χυδαίο τρόπο.

Το ριάλιτι συνεχίζει να μεταδίδεται, με τους τηλεθεατές να δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» σε κάθε επεισόδιο που προβάλλεται.