Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση του προγράμματος επιδότησης δόσεων και επιχειρηματικών δανείων

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει το πρόγραμμα της επιδότησης δόσεων και για επιχειρηματικά δάνεια

Ο Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του το πρωί του Σαββάτου (9/1) επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση εξετάσει την επέκταση του προγράμματος επιδότησης δόσεων και επιχειρηματικών δανείων.

Να σημειωθεί πως μέχρι τώρα εφαρμόζεται με το πρόγραμμα «Γέφυρα» σε στεγαστικά με υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.

«Μόνο το 2020 δώσαμε 23,2 εκατ. ευρώ σε πάνω από 60.000 δάνεια και έχουμε κι άλλα»

Το σχέδιο αυτό είναι μια προτεραιότητα που θα τεθεί στους θεσμούς, είπε στον ΣΚΑΙ ο κ. Σταϊκούρας. «Βοηθήσαμε την κοινωνία, τα πράσινα και τα κόκκινα πρόσωπα για 9 μήνες επιδοτώντας τις δόσεις τους. Μόνο το 2020 δώσαμε 23,2 εκατ. ευρώ σε πάνω από 60.000 δάνεια και έχουμε κι άλλα».

Έρχεται πρόγραμμα ενίσχυσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση

Ο υπουργός εξήγησε ότι «αυτό που πάμε να κάνουμε είναι αντίστοιχο πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση». Όπως είπε θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα επιδιώξουν να είναι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Σημείωσε δε, ότι δεν θα σχετίζονται με την πρώτη κατοικία, όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα».

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως η πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 έχει  ήδη ανοίξει, υπενθυμίζοντας ότι λήγει στις 15 Ιανουαρίου. Παράλληλα, εξήγησε πως μέσα από αυτό αναμένεται να πληρωθούν 1,5 δισ., ενώ οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να φτάσουν και τις 400.000 επιχειρήσεις. Αυτό, όπως είπε, εξαρτάται από τις επιχειρήσεις γιατί θα πρέπει να κρατήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Τέλος, είπε πως από τις 19 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές.

Βασικά στοιχεία της επιστρεπτέας 5:

  • 50% μη επιστρεπτέο
  • ελάχιστο όριο 1000 ευρώ
  • καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις και τις νέες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020

Η επόμενη επιστρεπτέα (6) αναμένεται γύρω στο Μάρτιο όπως σημείωσε ο υπουργός, ενώ η αποπληρωμή θα γίνεται από το 2022 και μετά.

«Το 2021 θα καλύψουμε μέρος της απώλειας του 2020»

«Η οικονομία σταδιακά θα επανέρχεται στην κανονικότητα. Το 2021 θα καλύψουμε μέρος της απώλειας του 2020. Η σταθερή μείωση της καταβολής φόρου θα μας απασχολήσει στις αρχές του καλοκαιριού», σημείωσε ο ίδιος.

Αναφορικά με την έκτακτη εισφορά σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως δεν θα μειωθεί, ωστόσο, πολλές άλλες μειώσεις θα μονιμοποιηθούν.

Για τα ενοίκια του Νοεμβρίου ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως βγαίνει υπουργική απόφαση τη Δευτέρα (11/1), προκειμένου μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας να πληρωθούν στους ιδιοκτήτες. «Θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες για το μήνα Δεκέμβριο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα χάσουν τίποτα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Επιπλέον, ο Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε πως στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι και οι απλήρωτες συντάξεις.

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM