Συντάξεις: Λάθη στον επανυπολογισμό - Χρωστούμενα 576 εκατ. ευρώ

συνταξιούχος σε διαδήλωση
© (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) κάνει λόγο για λάθη στον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων, που έγινε την 1η Ιανουαρίου του 2019 με βάση τον «νόμο Κατρούγκαλου».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα 600.000 δικαιούχοι να μην λάβουν τα ποσά που δικαιούνταν, τα οποία συνολικά ανέρχονται σε 576.000.000 ευρώ.

Η ηγεσία του ΕΝΔΙΣΥ έστειλε επιστολή σήμερα στον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, στην οποία αναφέρει «σε συνέχεια των επιστολών μας προς τους πρώην υπουργούς Εργασίας κα Ε. Αχτσιόγλου, κ. Ι. Βρούτση και εσάς για άλλη μια φορά ενημερώνουμε για το τεράστιο θέμα του επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων. Μιλάμε φυσικά για τον επανυπολογισμό του 4387/2016 με ισχύ από 1/1/2019 “επανυπολογισμός κύριων συντάξεων”».

Μετά από μελέτες και διαπιστώσεις του ΕΝΔΙΣΥ προκύπττει ότι σε διάφορες κατηγορίες συνταξιούχων, που ανέρχονται περίπου σε 600.000 άτομα, κατά τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους δεν λήφθηκαν υπόψη τα εξής:

Α) Δεν έχουν υπολογιστεί στην ανταποδοτικότητα η προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20%.

Β) Δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.

Γ) Παράλληλη ασφάλιση. Δεν έχει υπολογιστεί η παράλληλη ασφάλιση όσων δεν είχε συμπεριληφθεί στον υπολογισμό της σύνταξής τους πριν το νόμο Κατρούγκαλου, ενώ ο νόμος 4387/2016 την συμπεριλαμβάνει ως προς τον επανυπολογισμό.

Δ) Συντάξεις χηρείας και αναπηρίας.

«Κύριε Υπουργέ, προχωράτε στον δεύτερο επανυπολογισμό των συντάξεων πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση» αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Χατζητδάκη το ΕΝΔΙΣΥ τονίζοντας προς τον υπουργό ότι «αν προχωρήσετε το αποτέλεσμα θα είναι εικονικό, λόγω των τεράστιων παραλείψεων στην εφαρμογή του 4387/16».

«Ζητάμε άμεσα να διορθωθεί ο επανυπολογισμός σε περίπου 600.000 συνταξιούχους, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα», καταλήγει το ΕΝΔΙΣΥ στην επιστολή προς τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα