Σταϊκούρας: «Όχι» στην Επιστρεπτέα 8, ανοιχτό το ενδεχόμενο για μειωμένα ενοίκια

Χρήστος Σταϊκούρας βουλή
© (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega, μίλησε για την διοχέτευση των χρημάτων από τις αγορές, επισημαίνοντας, πως «ένα μεγάλο κομμάτι πηγαίνει στην πραγματική οικονομία».

staikouras
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Έχουμε να πληρώσουμε τα υπόλοιπα της Επιστρεπτέας 7»

Πιο συγκεκριμένα, ο Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στις δαπάνες των εισροών από τις αγορές ξεκαθάρισε το εξής: «Έχουμε να πληρώσουμε τα υπόλοιπα της Επιστρεπτέας 7. Το ποσό των 167 εκατ. ευρώ ‘’έπεσε’’ στην εστίαση την Μεγάλη Εβδομάδα, για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις στην επανεκκίνηση. Υπάρχουν τα μηδενικά ενοίκια για το μήνα Μάιο. Υπάρχει το πρόγραμμα ‘’Γέφυρα’’ που βοηθάει επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

«Πριν το τέλος Μαΐου η πλατφόρμα για τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων»

Στη συνέχεια, μιλώντας για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την κάλυψη μέρους των πάγιων αναγκών για τις επιχειρήσεις, ο υπουργός τόνισε: «Προβλέπεται να υπάρχει μια αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος πριν το τέλος Μαΐου με το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας, να μείνει ανοιχτή η πλατφόρμα περίπου ως τις 10 Ιουνίου, ώστε στη συνέχεια να γίνει η κατανομή των ποσών ανάμεσα στον ΕΦΚΑ και την ΑΑΔΕ».

Και συνέχισε λέγοντας: «Ο πολίτης, η επιχείρηση, το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του έτους, ανάλογα με τα ποσά που του έχουν κατανεμηθεί, θα μπορεί να μην πληρώνει υποχρεώσεις στην ΑΑΔΕ και το ΕΦΚΑ».

«Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο για μειωμένα ενοίκια»

Ο Χ. Σταϊκούρας αποσαφήνισε αμέσως μετά: «Για τον Ιούνιο θα πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσει η οικονομία για τα ενοίκια. Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο για μειωμένα ενοίκια».

ακίνητα
© EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2»

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ‘’Γέφυρα 2’’ ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Μέχρι τώρα 22.921 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτηση. Θα δοθεί παράταση μέχρι τέλος του μήνα για να δηλώσουν και άλλες επιχειρήσεις».

Μέχρι 17 Μαΐου το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού

Για την ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού, δηλαδή το επίδομα έως 4.000 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο, ο Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε ότι «ο σκοπός είναι να ανοίξει η πλατφόρμα μέχρι 17 Μαΐου και να γίνει η πληρωμή μέχρι το τέλος του μήνα».

«Δεν προβλέπεται Επιστρεπτέα 8»

«Αυτή τη στιγμή δεν προβλέπεται Επιστρεπτέα 8. Στην Επιστρεπτέα 7 μάλλον θα υπάρξει μια παράταση δύο ημερών. Από τις 700 χιλιάδες αιτήσεις, 250 χιλιάδες είχαν αύξηση τζίρου το ’21 σε σχέση με το ’20. Και 140 χιλιάδες επιχειρήσεις δεν είχαν τζίρο αναφοράς τα 400 ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020», ξεκαθάρισε ο κ. Σταϊκούρας. Παράλληλα, ο ίδιος θέλησε να αναφερθεί και στους λόγους για τους οποίους πολλές επιχειρήσεις έμειναν εκτός.

Για τις φορολογικές δηλώσεις

«Για τις φορολογικές δηλώσεις εκτιμούμε ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα περίπου σε δύο εβδομάδες για την υποβολή, γιατί θα πρέπει να ενσωματωθούν και οι τελευταίες αλλαγές, όπως είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου. Θα είναι ανοιχτή μέχρι τέλος Ιουλίου, αλλά και όσοι υποβάλλουν τον Αύγουστο δε θα είναι εκπρόθεσμοι», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών αναφορικά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Πώς θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ

Μιλώντας για το πώς αναμένεται να πληρωθεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ, κατά πόσο θα υπάρξει περαιτέρω μείωση αλλά και τι θα ισχύσει για τις αντικειμενικές αξίες, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε: «Για τον ΕΝΦΙΑ οι δόσεις θα είναι 6. Για φέτος δεν μπορεί να γίνει περαιτέρω μείωση. Ισχύει η μείωση του 22%. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι όπως ήταν και πέρυσι, με τις αντικειμενικές αξίες που υπάρχουν».

«Τα μέτρα στήριξης θα εξακολουθούν να υφίστανται και να υλοποιούνται, αλλά όσο σταθεροποιείται η οικονομία σταδιακά θα αποσύρονται», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα