ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Δείκτες
ΕUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στο προ πανδημίας επίπεδο του ΑΕΠ αν δεν υπάρξουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις, τονίζει σε έρευνά του τον Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η οικονομική μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα είναι 3,4% το 2021 και 4,9% το 2022.

Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Οικονομικών στις νέες του εκτιμήσεις τοποθετεί τη φετινή ανάπτυξη στο 3,6% από 4,8% που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό και στο 6,2% το 2022. Η Κομισιόν από την πλευρά της, σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγες εβδομάδες κάνει λόγο για ανάπτυξη φέτος 4% και 6% του ΑΕΠ για το 2022, με τη συνδρομή και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Χρηματιστήριο
ΕUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τα σενάρια οικονομικής πολιτικής που εξετάστηκαν ήταν τα εξής:

1.  Η ανάκαμψη της οικονομίας μέσω των δημοσίων επενδύσεων της απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

2.  Η εφαρμογή ενός προγράμματος εγγυημένης απασχόλησης που στοχεύει στην ουσιαστική μείωση της ανεργίας.

Τα ευρήματα και των δύο σεναρίων δείχνουν ότι ο χρόνος απορρόφησης και ο όγκος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το μέγεθος του προγράμματος εγγυημένης απασχόλησης είναι σημαντικές προσδιοριστικές παράμετροι της δυναμικής της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα