Αντικειμενικές αξίες - ΕΝΦΙΑ: Σήμερα οι ανακοινώσεις από τον Σταϊκούρα

Σταικούρας
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής Χρ. Τριαντόπουλος θα ανακοινώσουν σήμερα στις 9.00 τη μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών, την επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων και τον νέο ΕΝΦΙΑ.

Τι είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών

Προ ολίγων ημερών, ο υπουργός Οικονομικών είχε προβεί σε προαναγγελίες σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Μεταξύ άλλων, είχε αναφέρει: «Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. Στις 3.478 νέες ζώνες θα έχουμε και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση», διευκρινίζοντας πως στη μεγάλη πλειονότητα ο ΕΝΦΙΑ που θα προκύψει θα είναι ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού.

Είχε προαναγγείλει μάλιστα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ, περαιτέρω μείωση το 2022 του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, ώστε να αγγίξει σωρευτικά το 30%. «Οι ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών θα καλύψουν περιοχές στις οποίες υπήρχε υποφορολόγηση. Έτσι, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περισσότερο στη μεσαία τάξη» είχε τονίσει.

ακίνητα αθήνα
© (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Αναφορικά με τον αριθμό των δόσεων πληρωμής του φόρου, ο κ. Σταϊκούρας είχε δηλώσει ότι από το 2022 η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίζει από τον Μάρτιο και θα γίνεται σε περισσότερες από πέντε δόσεις, υπογραμμίζοντας ότι «θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τον Δεκέμβριο».

Τέλος, όπως είχε επισημάνει ο υπουργός, «πριν από τις εκλογές λέγαμε ότι η χώρα θα πάει μπροστά όταν έχουμε δημοσιονομική σταθερότητα που θα εξασφαλίζεται μέσα από μειώσεις φόρων. Οι μειώσεις φόρων δημιουργούν θέσεις απασχόλησης προσελκύοντας επενδύσεις». Ωστόσο, είχε συμπληρώσει ότι σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τον δημοσιονομικό χώρο και στο μέλλον θα επιδιώξει μεγαλύτερες μειώσεις φόρων.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα