Coca-Cola HBC: Οργανική ανάπτυξη 24,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2022

Coca Cola

Το πρώτο τρίμηνο, η οργανική αύξηση των εσόδων εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας διαμορφώθηκε στο 25,9%. Ο τομέας των αναδυόμενων αγορών παραμένει ισχυρός, παρά την υψηλή συγκριτική βάση. Ο ρυθμός ανάπτυξης του μεριδίου αγοράς σε αξία επιταχύνθηκε, με τα ανθρακούχα αναψυκτικά να αυξάνουν το μερίδιο αγοράς τους κατά 240 μονάδες βάσης και τα έτοιμα προς κατανάλωση μη αλκοολούχα αναψυκτικά να αυξάνουν το μερίδιο αγοράς τους κατά 190 μονάδες βάσης. Το μερίδιο αγοράς σε όγκο πωλήσεων συνέχισε να διευρύνεται.

Οι όγκοι στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά υψηλό μονοψήφιο ποσοστό. Ο όγκος πωλήσεων στα μη ανθρακούχα αναψυκτικά αυξήθηκε στο μέσο επίπεδο του εύρους 10% - 15%, χάρη στο νερό, το οποίο κατέγραψε καλές επιδόσεις στο κανάλι της εκτός σπιτιού κατανάλωσης. Η κατηγορία των ανθρακούχων αναψυκτικών αυξήθηκε κατά χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό, κυρίως λόγω των επιδόσεων που σημείωσαν τα ανθρακούχα αναψυκτικά για ενήλικες, ενώ τα ποτά ενέργειας συνέχισαν να καταγράφουν διψήφια αύξηση.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Coca-Cola HBC AG εξακολουθεί να παρέχει έκτακτη βοήθεια και οικονομική ενίσχυση στους ανθρώπους της και τις οικογένειές τους που βιώνουν τον αντίκτυπο της σύγκρουσης. Επιπλέον, σε συνεργασία με την The Coca-Cola Company, το The Coca-Cola Foundation και άλλες εταιρείες εμφιάλωσης, έχει δεσμεύσει σχεδόν 15 εκατ. δολ. σε πρωτοβουλίες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Η οργανική αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 11,3% συνεχίζει να βασίζεται στις κατηγορίες προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου προϊόντων 24ωρης/7ήμερης κατανάλωσης: ανθρακούχα +10,0%, ανθρακούχα με χαμηλή ή μηδενική ζάχαρη +45,3%, ανθρακούχα για ενήλικες +22,9% και ποτά ενέργειας +31,7%.

Η τιμολογιακή πολιτική και άλλες ενέργειες διαχείρισης της αύξησης των εσόδων οδήγησαν τα έσοδα ανά κιβώτιο σε αύξηση 11,6% σε οργανική βάση, με βελτιωμένο μείγμα κατηγορίας προϊόντων, συσκευασίας και καναλιών διανομής. Και οι τρεις αγορές εφήρμοσαν σχέδια τιμολογιακής πολιτικής προκειμένου να διαχειριστούν τις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις, χωρίς αρνητικό αντίκτυπο στους όγκους πωλήσεων.

Το πρώτο τρίμηνο, η Αίγυπτος προσέθεσε σχεδόν 12 ποσοστιαίες μονάδες και 7 ποσοστιαίες μονάδες στο ρυθμό αύξησης του όγκου πωλήσεων και καθαρών εσόδων από πωλήσεις αντίστοιχα. Η ενοποίησή της εξελίσσεται ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Η Coca-Cola HBC AG συνεργάζεται στενά με την The Coca-Cola Company για την εφαρμογή της απόφασης να αναστείλει την επιχειρηματική της δραστηριότητα στη Ρωσία. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι από την 8η Μαρτίου σταματήσαμε τις παραγγελίες συμπυκνωμένης πρώτης ύλης στη Ρωσία και διακόψαμε τις επενδύσεις στην αγορά. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή μας της 3ης Μαρτίου, οι εκτιμήσεις μας για τις επιχειρηματικές προοπτικές του τρέχοντος έτους έχουν αποσυρθεί» σημειώνεται.

Ο Zoran Bogdanovic, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola HBC AG, σχολίασε: «Είμαστε συγκλονισμένοι από την ανείπωτη τραγωδία και τον συνεχιζόμενο ανθρώπινο πόνο στην Ουκρανία. Συμπαραστεκόμαστε στους / στις συναδέλφους μας, αλλά και σε όλους όσους αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της σύγκρουσης. Εξακολουθούμε να θέτουμε σε προτεραιότητα την ασφάλεια των ανθρώπων μας και των οικογενειών τους και να παρέχουμε υλική και οικονομική στήριξη, καθώς και δωρεές σε πρωτοβουλίες ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Παράλληλα, οι άνθρωποι της Coca-Cola HBC συνέχισαν να εφαρμόζουν την στρατηγική ανάπτυξης, πετυχαίνοντας ισχυρή αύξηση εσόδων που είναι καλά ισορροπημένη μεταξύ όγκου πωλήσεων και εσόδων ανά κιβώτιο. Το πληθωριστικό περιβάλλον έγινε ακόμα εντονότερο από την τελευταία δημοσίευση των αποτελεσμάτων μας. Αυτός είναι ο λόγος που είμαι τόσο ικανοποιημένος από την αποτελεσματική αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας στη διαχείριση της αύξησης των καθαρών εσόδων, συμπεριλαμβανομένης της τιμολογιακής πολιτικής, όπως

αποτυπώνεται στα αποτελέσματά μας. Υπάρχουν πολλά ακόμα σημαντικά γεγονότα αυτό το τρίμηνο, όπως η ενσωμάτωση της Αιγύπτου στον Όμιλο, οι συνεχιζόμενες ισχυρές επιδόσεις των κατηγοριών ανθρακούχων αναψυκτικών και ποτών ενέργειας, και βεβαίως οι εξαιρετικές επιδόσεις σε σχέση με το μερίδιο αγοράς μας, οι οποίες συνεχίσαν να επιταχύνονται στο πρώτο τρίμηνο.

Έχουμε υψηλή εμπιστοσύνη στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων μας, στην εξελισσόμενη στρατηγική μας διείσδυσης στην αγορά, στην πελατοκεντρική εμπορική μας στρατηγική, τις προοπτικές των διαφορετικών αγορών μας, και πάνω από όλα, στις ικανότητες των ανθρώπων μας. Παραμένουμε ευέλικτοι, καθώς πειθαρχημένα, δίνουμε προτεραιότητα στις επενδύσεις μας στις υπόλοιπες αγορές μας, ώστε να συνεχίσουν να δημιουργούν μια βιώσιμη ανάπτυξη παρά το ασταθές περιβάλλον».