Ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΟΜ και χρηματοδότησή του με 2 εκατ. ευρώ για πρόσληψη 27 συντονιστών μεταμοσχεύσεων

ΕΟΜ

Την ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΟΜ αλλά και χρηματοδότηση του με δύο εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να γίνουν προσλήψεις 27 συντονιστών μεταμοσχεύσεων, προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση των μεταμοσχεύσεων ανακοίνωσε την Πέμπτη 18/01 ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κηρύσσοντας την έναρξη του 22 Πανελληνίου Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων.

 

«Η χώρα μας δεν βρίσκεται στην καλύτερη θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές θέσεις. Γνωρίζουμε όλοι ότι υστερούμε στις μεταμοσχεύσεις. Έχει γίνει κάποια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια. Έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων στη Θεσσαλονίκη. Η χώρα μας έχει προχωρήσει. Αναφέρω και την μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη που έγινε στην Αθήνα. Εμείς ως πολιτεία καλούμαστε να κάνουμε το παν έτσι ώστε με ένα πολύ συγκεκριμένο στόχο να φέρουμε την χώρα μας το μέσο ευρωπαϊκό όρο» ανέφερε ο κ.Θεμιστοκλέους.

Παράλληλα σημείωσε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας που είχε τους τελευταίους μήνες με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, Ιωάννη Μπολέτη, και τον πρόεδρο του ΕΟΜ , καθηγητή Γεώργιο Παπαθεοδωρίδη, αποφασίστηκε από το υπουργείο Υγείας να χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΜ με 2 εκατομμύρια για την πρόσληψη 27 συντονιστών μεταμοσχεύσεων τα επόμενα δύο χρόνια . Οι 20 από αυτούς θα στελεχώσουν νοσοκομεία ενώ οι 7 θα είναι στον ΕΟΜ .

«Έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια ότι όπου υπήρξε πρόσληψη συντονιστή, και με την βοήθεια ιδρύματος Ωνάση, έχει αυξηθεί ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων. Προσδοκούμε οι προσλήψεις συντονιστών, που θα καλύψουν όλες τις μεγάλες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας, να φέρουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στον αριθμό των μεταμοσχεύσεων» επισήμανε ο κ.Θεμιστοκλέους.

Παράλληλα ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας προχωρά στη ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΟΜ, ο οποίος αυτή τη στιγμή λειτουργεί με ψηφιακά εργαλεία μιας προηγούμενης εποχής. Σύμφωνα με τον κ Θεμιστοκλέους η ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΟΜ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 και θα βοηθήσει πολύ το έργο του.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ακόμη ότι υπήρξε μια πολύ μεγάλη αύξηση στα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) που βοήθησε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις μεταμοσχεύσεις. Μάλιστα σημείωσε ότι το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται σχέδιο στο οποίο προβλέπεται για κάποιες επεμβάσεις που γίνονται στο ΕΣΥ να υπάρχει εξτρά αμοιβή για τη μεταμοσχευτική ομάδα ώστε να μπορέσουν να ενισχυθούν οι μεταμοσχεύσεις.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι η ίδρυση του Ωνάσειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου τα επόμενα χρόνια στην Αθήνα θα αποτελέσει μια πολύ μεγάλη εξέλιξη που θα δώσει ώθηση για τις μεταμοσχεύσεις σε όλη τη χώρα .

«Η όλη προσπάθεια και με την ίδρυση ενός επιπλέον ανοσολογικού εργαστηρίου που θα συνδεθεί με το Ωνάσειο, ελπίζουμε ότι θα φέρει μία αύξηση των μεταμοσχεύσεων τα επόμενα χρόνια . Εμείς ως Πολιτεία είμαστε εδώ, οποιεσδήποτε άλλες εισηγήσεις υπάρξουν θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας κι από τον θάνατο να δοθεί ζωή σε κάποιον συνάνθρωπό μας» κατέληξε ο κ. Θεμιστοκλέους.