Ρύθμιση οφειλών: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για τις 12 και 24 δόσεις

Αναμένεται να πραγματοποιηθεί ρύθμιση οφειλών αναφορικά με τις επιχειρήσεις, οι οποίες αναγκάστηκαν να μπουν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας, λόγω της πανδημίας.

Από τη Δευτέρα (17.08.2020) δόθηκε το «πράσινο φως» για τη ρύθμιση από 12 άτοκες έως και 24 δόσεις με επιτόκιο γύρω στο 2,5% για την αναβληθείσες οφειλές του διαστήματος Μαρτίου - Σεπτεμβρίου.

Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές, τακτικές (ΦΠΑ κ.ά.) και έκτακτες (φόρος κληρονομιάς), καθώς και τις δόσεις ρυθμίσεων των οποίων η πληρωμή έχει ανασταλεί.

Στο μέτρο εντάσσονται επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έκλεισαν με κρατική εντολή και εργαζόμενοι που επλήγησαν από την πανδημία του κοροναϊού.

Πρόκειται για υποχρεώσεις συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ όσων είτε υποχρεώθηκαν να αναστείλουν την λειτουργία τους ή περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων λόγω σημαντικής μείωσης του τζίρου τους. Το δικαίωμα ένταξης στην ρύθμιση έχουν και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών

Παράλληλα αν και η αποπληρωμή με 12 δόσεις θα είναι πιθανότατα άτοκη, στις 24 δόσεις η πρόθεση είναι να επιβληθεί επιτόκιο 2.5%, επιβάρυνση που μπορεί να αποτρέψει κάποιους από το να τις επιλέξουν.

Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθούν και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση όσοι είχαν αποδεδειγμένα σημαντική ζημιά από την πανδημία του κοροναϊού.

Οι δόσεις που θα μπορεί να ρυθμίσει κάποιος την οφειλή του θα είναι ανάλογες του ποσού της οφειλής και της μείωσης του τζίρου. Για όσους ρυθμίσουν την οφειλής πάνω από τις 12 άτοκες δόσεις θα ισχύσει ένα κλιμακωτό επιτόκιο που θα ξεκινά από το 2% και θα υπερβαίνει το 2,5%

H ρύθμιση θα είναι πιο ελαστική σε ό,τι αφορά την απώλεια της ρύθμισης, δίνοντας μεγαλύτερο περιθώριο σε όσους ενταχθούν και χάσουν κάποιες δόσεις να επανέλθουν χωρίς ποινές και να συνεχίσουν την αποπληρωμή των δόσεων μέχρι και την εξόφληση της οφειλής τους.

Μάλιστα, θα υπάρχει επίσης ειδική πρόβλεψη για όσους μέχρι και τον Φεβρουάριο ήταν ενταγμένοι στην ρύθμιση των 120 δόσεων ή των 100 δόσεων και από τον Μάρτιο δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις τους λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κοροναϊού.

Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα υποβληθούν σε ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τον Ιανουάριο του 2021, ενώ τα στοιχεία για την μείωση του τζίρου ή των εισοδημάτων θα ανακτώνται αυτόματα από την ΑΑΔΕ με έγκριση του φορολογούμενου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM