Citigroup: «Ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα

Εμπορικό κατάστημα
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αισιόδοξα μηνύματα για την ελληνική οικονομία δίνει η Citi, καθώς εκτίμα ότι το σχέδιο ανάκαμψης θα εκτοξεύσει τις επενδύσεις στη χώρα και το ΑΕΠ. Οι εκτιμήσεις της για ανάπτυξη 4,1% για το 2021 και 6,5% για το 2022 είναι οι υψηλότερες για όλες τις χώρες διεθνώς.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2020 ήταν παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη, παρόλο που υπάρχει τεράστια εξάρτηση από τον τουριστικό τομέα.

Στο β’ εξάμηνο του 2021, με την άφιξη των τουριστών καθώς και με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αναμένεται ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο όπως τονίζει η Citi, η ανάκαμψη στον τουρισμό δεν θα είναι σε τέτοιο επίπεδο, για να περιορίσει τη ζημιά στο κλάδο καθώς και των χρεοκοπιών, μόλις αρθούν τα μέτρα στήριξης που έχουν εφαρμοστεί.

Μαγαζί
EUROKINISSI/ΘΑΝΟΣ ΡΙΒΙΟΣ

Σχέδιο ανάκαμψης

Αναλύοντας το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, η Citi σημειώνει πως διαθέτει το μεγαλύτερο ποσό πόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, 16% του ΑΕΠ, τα επόμενα 6 χρόνια (εκ των οποίων σχεδόν το 10% σε επιχορηγήσεις). Οι επιχορηγήσεις προορίζονται για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδυτικών έργων - κυρίως την ανάπτυξη του συστήματος μεταφορών, την ανακαίνιση κτιρίων και την παροχή υποστήριξης στις βιομηχανίες τουρισμού και πολιτιστικών υπηρεσιών που χτυπήθηκαν από την πανδημία. 

Τα δάνεια, όπως σημειώνει, θα χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, προσθέτοντας επομένως στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος αλλά πιθανώς όχι στο καθαρό χρέος. 

Στόχος η εκκίνηση των επενδύσεων

Ο σαφής κύριος στόχος του σχεδίου ανάκαμψης είναι η μεγάλη εκκίνηση των επενδύσεων, μετά από μια δεκαετία χαμηλής απόδοσης, και να βελτιώσει το συνολικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων επικεντρώνεται στην απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην αδειοδότηση, καθώς και σε τρόπους βελτίωσης της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέραν του 2022, η αμερικάνικη τράπεζα εκτίμα πως η ανάπτυξη της Ελλάδας θα κινηθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα, προβλέποντας πως το 2023 θα διαμορφωθεί στο 3,9%, το 2024 στο 3,4% και το 2025 στο 3,3% και μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία θα σημειώσουν τις καλύτερες επιδόσεις στην περιοχή τη συγκεκριμένη διετία.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα