Οι βασικές αλλαγές στο πεδίο της τηλεργασίας

Μάκης Βορίδης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στον σχεδιασμό εν όψει και της νέας κατάστασης με την τηλεργασία αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Έμφαση έδωσε και στους έξι άξονες των αλλαγών που προωθούνται στο Δημόσιο, με αφορμή την παρουσίαση της επερχόμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας με αντικείμενο την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο κ. Βορίδης, οι άξονες αυτοί είναι:

  • Εξορθολογισμός του έκτακτου προσωπικού
  • Εσωτερικός έλεγχος 
  • Τηλεργασία
  • Μπόνους παραγωγικότητας
  • Νέο «καθεστώς» επιλογής προϊσταμένων
  • Αναδιαμόρφωση στο πλαίσιο εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης

Τηλεργασία

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την τηλεργασία, το οποίο ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να έρθει στη Βουλή, ανέφερε πως, αφού ψηφιστεί, θα εκδοθούν κανονισμοί, έπειτα υπουργικές αποφάσεις και στη συνέχεια θα βγουν οι θέσεις για τις οποίες θα μπορεί να εφαρμοστεί η τηλεργασία.

Εξορθολογισμός έκτακτου προσωπικού

Αναλυτικά, ο ΥΠΕΣ ανέφερε πως θα προωθήσει τον εξορθολογισμό του έκτακτου προσωπικού, ενώ όσον αφορά τις μόνιμες προσλήψεις, θα συνεχίσουν να συντελούνται στη βάση του κανόνα 1: 1, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση.

Εσωτερικός έλεγχος

Σχετικά με τα φαινόμενα διαφθοράς, έκανε ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο που έχει ήδη ψηφιστεί και αφορά τον εσωτερικό έλεγχο.

Όπως ο ίδιος ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη, η κυβέρνηση διαμορφώνει μια υπηρεσία, η οποία «έχει την ευθύνη να ελέγχει όλες τις διαδικασίες του εσωτερικού του Δημοσίου, του κάθε φορέα τον οποίο εποπτεύει, να βλέπει εάν υπάρχουν συστημικά προβλήματα, τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσε στα κενά αυτά των συστημάτων να εμφιλοχωρήσουν εστίες διαφθοράς, να θεσπίζει διαδικασίες ελέγχου και αυτοελέγχου, ασφαλιστικές δικλίδες».

Υπουργός Εργασίας
EUROKINISSI

Μπόνους παραγωγικότητας

Παράλληλα, προωθείται μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο, το οποίο, μάλιστα, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, ο σχετικός μηχανισμός θα είναι έτοιμος έως τέλος του τρέχοντος έτους. Αρχικά θα εφαρμοστεί πιλοτικά στα διευθυντικά στελέχη, όπως ανέφερε ο ίδιος.

Επιλογή προϊσταμένων

Την ίδια στιγμή, στον προγραμματισμό του ΥΠΕΣ  (για το β' εξάμηνο του 2021) βρίσκεται και  η αλλαγή στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης. Όπως δήλωσε ο κ. Βορίδης, η επιλογή αυτή θα συνδέεται με στόχους.

Εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης

Τέλος, σε σχέση με τις επερχόμενες αλλαγές στην εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, σημειώνεται πως θα υπάρξει ενίσχυση του β' σταδίου εισαγωγικού διαγωνισμού, ανίχνευση της βέλτιστης διοίκησης και διαχείρισης της ικανότητας των υποψηφίων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας με τη γαλλική Ecole National Administration.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, Εύη Δραμαλιώτη, στο α' στάδιο του εισαγωγικού διαγωνισμού δεν θα επέλθει καμία αλλαγή, αλλά στο β' στάδιο θα υπάρξει:

  • γραπτή και προφορική δοκιμασία στην ενότητα «Δημόσια διοίκηση και Διακυβέρνηση»
  • γραπτή δοκιμασία σε ξένη γλώσσα 
  • γραπτή διαδικασία σε φάκελο επίκαιρου θέματος, με επιλογή θεματικής ενότητας.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα