Πέτσας: «Ας τηρούμε τα μέτρα για να μην πάμε σε σκληρότερα» (vid)

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο MEGA, αναφέρθηκε στην πανδημία και στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και στην εξαφάνιση του Χρήστου Παππά της Χρυσής Αυγής.

«Δεν υπάρχει στο τραπέζι της κυβέρνησης η απαγόρευση μετακίνησης και πριν τις 00:30, ούτε από νομό σε νομό», ξεκαθάρισε μιλώντας στο MEGA, ο Στέλιος Πέτσας. Παράλληλα, τόνισε πως από την πλευρά της κυβέρησης δεν εξετάζεται ένα καθολικό lockdown κάνοντας αναφορά στα λόγια του πρωθυπουργού στο διάγγελμα, ο οποίος είχε επισημάνει πως «ένα ενδεχόμενο καθολικό lockdown δεν είναι επιλογή του».

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στα νέα μέτρα για τον κοροναϊό, αναφέρθηκε και στα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζουν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης αναφορικά με την πανδημία και τα ημερήσια κρούσματα.

Πιο συγκεκριμένα, είπε πως ενώ η Ελλάδα παρουσίασε ρεκόρ κρουσμάτων με 882 ημερήσια κρούσματα στις 22/10, η Γαλλία είχε πάνω από 41.000 εκείνη τη μέρα, ενώ στο Βέλγιο καταγράφηκαν περισσότερα από 13.000.

Ο Στέλιος Πέτσας, είπε χαρακτηριστικά πως «είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Τονίζοντας παράλληλα πως «ευτυχώς οι Έλληνες ακούν τους ειδικούς και στην συντριπτική τους πλειοψηφία εφαρμόζουν τα μέτρα».

«Δε δικαιολογείται ο εφησυχασμός»

Αναφορικά με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως «δεν δικαιολογείται πανικός, αλλά ούτε και εφησυχασμός». Ενώ έκανε έκκλησή στον κόσμο να τηρεί τα υπάρχοντα μέτρα, προκειμένου να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να λάβει πιο αυστηρά. Ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά επ' αυτού: «Ας τηρούμε τα μέτρα που έχουμε στο τραπέζι για να μην πάμε σε σκληρότερα».

Αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων;

Όσον αφορά τα διάφορα προγνωστικά μοντέλα τα οποία προειδοποιούν για περαιτέρω αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε: «Με τα μέτρα που λάβαμε, όπως πάντα νωρίτερα και πιο αποφασιστικά από ό,τι άλλες χώρες, επιδιώκουμε να μην υπάρξει αυτή η εκθετική αύξηση, αλλά να σταθεροποιηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων περίπου στα σημερινά επίπεδα και ει δυνατόν να αποφύγουμε τα τετραψήφια νούμερα».

«Αν μείνουμε εδώ που είμαστε σήμερα από άποψη κρουσμάτων, το σύστημα υγείας θα αντέξει την αυξημένη πίεση που θα υπάρξει», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

«Δεν είναι στο τραπέζι το καθολικό lockdown»

Παράλληλα, διευκρίνισε πως «δεν είναι στο τραπέζι το καθολικό lockdown» από την πλευρά της κυβέρνησης, κάτι που τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα του.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη διασπορά του κοροναϊού στις μικρότερες ηλικίες κάτι στο οποίο στοχεύει η απαγόρευση κυκλοφορίας για τις συναθροίσεις μετά τις 00:30.

Πώς θα πραγματοποιούνται οι έλεγχοι

Αναφορικά με το πως θα γίνονται οι έλεγχοι επισήμανε τον παιδευτικό τους χαρακτήρα αλλά και κατασταλτικό για τους «λίγους πονηρούς», τονίζοντας πως θα θα υπάρξουν βαριά πρόστιμα σε περιπτώσεις οργανωμένων παραβιάσεων μέτρων.

«Φυσικά θα υπάρχει συμβουλή για τους πολίτες που κυκλοφορούν έξω σήμερα πρώτη ημέρα. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι η χρήση της μάσκας βοηθά τους ίδιους και τους άλλους, αλλά δεν θα εξαντλήσουμε εκεί την αυστηρότητα μας» σημείωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, μάλιστα υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση για απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών πριν από τις 00:30, αλλά ούτε και απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό.

«Η οικονομία και η υγεία πάνε μαζί»

Για την επόμενη μέρα στην οικονομία και πως αυτή επηρεάζεται από την πανδημία και τις επιπτώσεις αυτής, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως «η οικονομία και η υγεία πάνε μαζί».

«Ταυτόχρονα με τα νέα μέτρα για την υγεία θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε όσους πλήττονται από τα μέτρα για την πανδημία» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μέτρα που «δούλεψαν» συνεχίζονται και επεκτείνονται, ενώ ειδική αναφορά έκανε στα προγράμματα για 100.000 θέσεις για ανέργους μέσω του ΟΑΕΔ.

Για τα ελληνοτουρκικά: «H χώρα έχει ενισχύσει την διπλωματική της παρουσία»

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις αδιάκοπες προκλητικές ενέργειες από την γειτονικής χώρα με την έκδοση νέων παράνομων NAVTEX, ο κ. Πέτσας, είπε πως «η Ελλάδα έχει ενισχύσει την διπλωματική της παρουσία και έχουν απομονωθεί όλες οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας».

Για την εξαφάνιση του Χρήστου Παππά της ΧΑ

Σχολιάζοντας το γεγονός πως ο Χρήστος Παππάς παραμένει άφαντος αποφεύγοντας την σύλληψη του από τις αστυνομικές αρχές, σημείωσε πως «η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει προληπτικές συλλήψεις για κανέναν πολίτη». Ενώ συνέχισε λέγοντας πως «η υποχρέωση του Χρήστου Παππά να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα ήταν για κάθε 1η μέρα του μήνα αλλά μετά δεν υπήρχε κάποια διαδικασία που να προβλέπει τι γίνεται στο μεσοδιάστημα».

«Στις 7 Οκτωβρίου βγήκε η απόφαση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.Ήταν άγνωστη η διαμονή του διότι δεν είχε εμφανιστεί μετά την 1η Οκτωβρίου», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.

Τέλος, κατέληξε λέγοντας πως «αυτό που κάνει τώρα η αστυνομία είναι να κινήσει όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται τώρα ώστε αυτό που αποφάσισε η δικαιοσύνη να εκτελεστεί».

Δείτε το απόσπασμα που ακολουθεί:ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM