Πέτσας: Έκτακτες ανακοινώσεις για εστίαση και σχολεία

Σε νέες έκτακτες ανακοινώσεις θα προβεί σήμερα το μεσημέρι ο Στέλιος Πέτσας αναφορικά με την πορεία της πανδημίας και το πώς θα κινηθεί η άρση αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων. Μάλιστα, το απόγευμα αναμένεται συνέντευξη του πρωθυπουργού σε δελτίο ειδήσεων

Στις 13.30 σήμερα ο Στέλιος Πέτσας θα κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τη δέσμη μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, αλλά και για το επικείμενο άνοιγμα καταστημάτων, όπως βιβλιοπωλείων και κομμωτηρίων.

Του Μάκη Θεοδώση

Παράλληλα, στις 19.00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

Τι θα ισχύσει

Υπό αυστηρούς κανόνες και μέτρα άνοιξαν σήμερα τα εποχικά καταστήματα, έναν μήνα μετά την επιβολή της δεύτερης καραντίνας, με τους πολίτες να ασφυκτιούν και τους επιδημιολόγους να επιμένουν ότι οποιαδήποτε χαλάρωση θα φέρει νέα έκρηξη κρουσμάτων και ισχυρές πιέσεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα, τα οποία αντέχουν μεν, αλλά το υγειονομικό προσωπικό βρίσκεται στα όριά του.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει άρση των μέτρων κλιμακωτά όσο πλησιάζουμε προς την εορταστική περίοδο, πάντα με άξονα τα επιδημιολογικά στοιχεία. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έχει αναφέρει πως κάθε νέα ομάδα καταστημάτων θα ανοίγει με απόσταση 3-4 ημερών, ενώ, αν παρουσιαστούν φαινόμενα συνωστισμού, όλα τα καταστήματα θα ξανακλείσουν.

Το ωράριο, οι κανόνες και το sms

Σημειώνεται πως για να μεταβούμε στα εποχικά καταστήματα στέλνουμε τον κωδικό 2, με τον οποίο μπορούμε να πάμε σε ΚΤΕΟ, συνεργεία αυτοκινήτων καθώς και στα ανοιχτά μαγαζιά ‒ στην παρούσα φάση, στα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα ψιλικών κ.λπ. Η μετακίνηση μπορεί να γίνεται είτε με συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης είτε με χειρόγραφη βεβαίωση.

Η περίοδος λειτουργίας τους θα είναι από τις 7 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 8 Ιανουαρίου 2021, ενώ ωράριο λειτουργίας ορίζεται από τις 7.00 π.μ. έως τις 8.30 μ.μ.

Ως προς τον πληθυσμό, εντός των καταστημάτων:
  • Αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικά μέτρα, 4/100.
  • Άνω των 100 τ.μ. καταστήματα, ένα άτομο για κάθε 15 τ.μ.
  • Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους ‒ προσωπικό εργασίας, επισκέπτες, καταναλωτικό κοινό.
  • Τήρηση της απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων.
  • Συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων.
Οι επόμενοι «σταθμοί»

Εάν δεν υπάρξει κατακόρυφη άνοδος των κρουσμάτων, τότε το επόμενο «κύμα» για την άρση θα αφορά:

  • καταστήματα παιχνιδιών, μικρά και μεγάλα
  • ανθοπωλεία
  • βιβλιοπωλεία
  • κομμωτήρια

Με βάση τις πληροφορίες μας, τα σχολεία και η εστίαση θα παραμείνουν κλειστά την περίοδο των εορτών. Το σίγουρο είναι πάντως ότι όλα θα εξαρτηθούν από το επιδημιολογικό φορτίο και το πώς θα κυμανθούν τα κρούσματα με το σταδιακό άνοιγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM