Μητσοτάκης: Το 1ο Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ

Το πρώτο Κέντρο Καινοτομίας παίρνει σάρκα και οστά Σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη επισκέφθηκαν το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ, όπου ο πρωθυπουργός ευελπιστεί σε δύο χρόνια να δημιουργηθεί η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας στην Ελλάδα.

Του Μάκη Θεοδώση

Στον χώρο αυτό νεοφυείς ‒και όχι μόνο‒ επιχειρήσεις και πανεπιστημιακά ιδρύματα θα μπορούν να έρχονται και να κάνουν έρευνες σε νέες τεχνολογίες. Θα κατασκευαστεί με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ο χώρος παραχωρείται, ενώ ο ανάδοχος ιδιώτης θα επιλεγεί προς το τέλος του 2021.

Αυτός θα αναλάβει την κατασκευή και μετά τη συντήρηση του Κέντρου Καινοτομίας σε έκταση 18 στρεμμάτων και με κόστος περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εμβληματικό το έργο, που θα αλλάξει την εικόνα και την αρχιτεκτονική της περιοχής. Επίσης, θα δώσει ώθηση σε έναν τομέα όπου η Ελλάδα υστερούσε».

Το «παρών» έδωσε και ο υφυπουργός Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, που «τρέχει» αυτό το έργο, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον που υπάρχει από ιδιώτες.

Σημαντική η παρουσία και του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, που τόνισε πως «στις ΗΠΑ σε πολλές πολιτείες υπάρχουν αντίστοιχα κέντρα».

Να σημειωθεί πως με νομοθετική ρύθμιση που εντάχθηκε στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, το ιστορικό κτίριο ‒ιδιοκτησίας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ)‒ περνά στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με σκοπό να δημιουργηθεί Κέντρο Καινοτομίας - Πρότυπο Πάρκο Έρευνας και Τεχνολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM