Κρίσιμη επίσκεψη Δένδια σε Αίγυπτο - Κύπρο

«East Med» - Κυπριακό στο τραπέζι - Τι γίνεται με την ΑΟΖ Αιγύπτου και πώς παρακάμπτει το Καστελλόριζο

 

Του Μάκη Θεοδώση

 

Κομβικής σημασίας θεωρείται η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο και η συνάντηση που θα έχει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. 

 

Στην ατζέντα των δύο υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

 

Μεταξύ αυτών των ζητημάτων, σοβαρό προβληματισμό έχει δημιουργήσει στην Αθήνα το γεγονός ότι η Αίγυπτος, με την προκήρυξη οικοπέδων προς εκμετάλλευση στην Ανατολική Μεσόγειο, φαίνεται να αποδέχεται, μέσω του οικοπέδου «W18», τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά έχουν κατατεθεί από την Άγκυρα στον ΟΗΕ (γραμμή Ερτζιγές). 

 

Το οικόπεδο «W18» εκκινεί από το τελευταίο σημείο της ελληνο-αιγυπτιακής οριοθετημένης ΑΟΖ και εκτείνεται ανατολικά πέραν του 28ου μεσημβρινού, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για πιθανή αναγνώριση εκ μέρους της Αιγύπτου της γραμμής Ερτζιγές, η οποία αγνοεί ουσιαστικά πλήρως τα ελληνικά δικαιώματα στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου.

 

Εν όψει των γεωπολιτικών κινδύνων που εγείρουν για την Ελλάδα οι πρόσφατες κινήσεις της Αιγύπτου, το τελευταίο δεκαήμερο υπήρξαν δύο τηλεφωνικές επαφές των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Η πρώτη ανάμεσα σε Δένδια και Σούκρι στις 26 Φεβρουαρίου και η δεύτερη ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Αλ Σίσι την προηγούμενη Τετάρτη. Σε συνέχεια των δύο αυτών επαφών, οι οποίες έγιναν σε καλό κλίμα, αποφασίστηκε η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, προκειμένου να ξεκαθαριστούν οι θέσεις των δύο πλευρών. 

 

Άλλωστε, η κίνηση της Αιγύπτου να αναγνωρίσει, μέσω του οικοπέδου «W18», τα νότια εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας αφενός προκάλεσε ερωτήματα στην Αθήνα για τη στάση ενός σημαντικού συμμάχου στην περιοχή και αφετέρου έδωσε τη δυνατότητα στην Άγκυρα να επενδύσει επικοινωνιακά σε ένα κρεσέντο δηλώσεων που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Αίγυπτο και Τουρκία.

 

Ένα ακόμη ζήτημα που θα βρεθεί στην ατζέντα των συνομιλιών του υπουργού Εξωτερικών στην Αίγυπτο είναι και ο αγωγός «East Med». Πρόκειται για ένα επιπλέον ζήτημα στο οποίο αντιδρά η Άγκυρα, καθώς βρίσκεται εκτός νυμφώνος. Ο Νίκος Δένδιας αμέσως μετά θα επισκεφθεί τη Λευκωσία, προκειμένου να υπάρξει ένας συντονισμός με τον Κύπριο ομόλογό του εν όψει του επικείμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς και για το Κυπριακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM