Στην Αθήνα σήμερα ο 62ος κύκλος διερευνητικών με την Τουρκία

62ος κύκλος διερευνητικών επαφών με την Τουρκία - Στην Αθήνα σήμερα οι δύο αντιπροσωπείες

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Με αυτοπεποίθηση, «καλή πίστη», «μηδενική αφέλεια», πνεύμα συνεργασίας και εποικοδομητική διάθεση προσέρχεται στο τραπέζι του 62ου κύκλου ερευνητικών επαφών με την Τουρκία η ελληνική αντιπροσωπεία.

Ο 62ος κύκλος των διερευνητικών επαφών προηγείται της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί 25 και 26 Μαρτίου, κατά την οποία ο ύπατος εκπρόσωπός της Ζοζέπ Μπορέλ θα υποβάλει την έκθεσή του σχετικά με την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ε.Ε. και Τουρκίας.

Οι δύο αντιπροσωπείες θα συνεχίσουν τη συζήτηση γύρω από τα μείζονα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και τα ενδεχόμενα σημεία σύγκλισης για μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Της ελληνικής αντιπροσωπείας θα ηγείται, όπως και στον προηγούμενο γύρο, ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ενώ της τουρκικής ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.

Η θέση της Ελλάδας

Η χώρα μας προσέρχεται με ξεκάθαρη θέση πάνω στα ζητήματα που θέτει άτυπα κατά καιρούς η Άγκυρα, τονίζοντας ακόμη μία φορά πως δεν τίθεται και δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και πως η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία. Όσον αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων, έχει υπογραμμίσει πως αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας και ότι διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα επέκτασής τους στα 12 ναυτικά μίλια οπουδήποτε και οποτεδήποτε, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Τι βάζει στο τραπέζι η Τουρκία

Βασικό ζήτημα που θα θέσει προς συζήτηση η τουρκική αντιπροσωπεία είναι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον αγωγό East Med. Η Τουρκία διαμαρτύρεται γιατί ως παράκτιο κράτος δεν συμμετείχε στις συζητήσεις της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι ο αγωγός περνά από μη οριοθετημένη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Τέλος, η ατζέντα περιλαμβάνει επίσης το προσφυγικό, καθώς και Συρία και Λιβύη, με την Τουρκία να θέλει να παρουσιάσει, εν όψει Συνόδου, το συναινετικό πρόσωπο μιας χώρας που είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση κομβικών ζητημάτων της περιφέρειας.