ΑΕΙ - Συρίγος: «Η ελάχιστη βάση εισαγωγής βασίζεται στο μέσο όρο επιδόσεων»

Πανελλήνιες 2021
(EUROKINISSSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ)

Μια νέα μεταρρύθμιση που θα αναμορφώσει πλήρως τα πανεπιστήμια της χώρας ξεκινά από τις 14 Ιουνίου και με την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων που φέτος θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ αλλά και τον περιορισμό των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. 

Για το θέμα μίλησαν νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega, ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Άγγελος Συρίγος, αλλά και η γραμματέας Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.

«Αναρωτιέμαι αν είναι ηθικό να μπαίνει κάποιος στο πανεπιστήμιο με βαθμό 0,8 ή 0,9 και να υποκρινόμαστε στους γονείς του ότι αυτό το παιδί σπουδάζει. Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί έχουμε τόσο μεγάλο ποσοστό εγκατάλειψης των σπουδών, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Δεν ταυτίζουμε το πτυχίο του δημόσιου πανεπιστημίου με αυτό του κολλεγίου. 

Αλλά αν η Ε.Ε. δίνει εργασιακά δικαιώματα σε άλλες χώρες, δεν μπορείς να πεις να μη δίνει στην Ελλάδα. Όλη αυτή η ιστορία έχει δύο όψεις. Όπως εμείς θέλουμε οι Έλληνες που έχουν τελειώσει κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο να μπορούν να εργάζονται στο εξωτερικό, έτσι και αυτοί έχουν την αξίωση όταν προέρχονται από δικούς τους πανεπιστημιακούς τίτλους να αναγνωρίζονται τα εργασιακά δικαιώματα που οι ίδιοι δίνουν στη χώρα τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος.

Άγγελος Συρίγος στη Βουλή
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Η τοποθέτηση της Όλγας Γεροβασίλη

«Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναστείλει το μέτρο με δεδομένο το ότι η χώρα μας λόγω της πανδημίας βρίσκεται σε μια δύσκολη στιγμή. Η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι για λόγους έκτακτης ανάγκης κάποια μέτρα θα έπρεπε να ανασταλούν, ώστε να μπουν σε έναν ευρύτερο διάλογο. Έρχεται εν μέσω πανδημίας και περικόπτει τον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια. Πόσοι θα είναι οι εισακτέοι φέτος;

Οι θέσεις είναι 77.000 και οι υποψήφιοι 104.000. Το ζητούμενο είναι θα καλυφθούν. Το σύστημα στη χώρα μας μέχρι και σήμερα ήταν πάντα σύστημα κατάταξης. Ήταν συγκεκριμένος ο αριθμός των θέσεων και με σειρά κατάταξης οι μαθητές έμπαιναν στο πανεπιστήμιο. Όπως ξέρουμε καλά οι εξετάσεις είναι μία χρονική στιγμή και καθορίζει το μέλλον των παιδιών και δεν είναι και το απόλυτο μέγεθος για να κρίνουμε τις δεξιότητες τους.

Όλγα Γεροβασίλη στη Βουλή
Φωτογραφία: (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που μπαίνουν με τόσο χαμηλό βαθμό που ανέφερε ο κ. Συρίγος, και αυτά τα παιδιά πολλές φορές δεν πάνε καν στο πανεπιστήμιο. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν άλλες διαβαθμίσεις στην προσπάθεια του να μπει ένα παιδί στο ελληνικό πανεπιστήμιο, υπάρχουν και τέτοια ζητήματα», απάντησε η κ. Γεροβασίλη.

Τι δηλώνει ο Άγγελος Συρίγος

«Αν ο αριθμός των παιδιών που γράφουν τόσο χαμηλά είναι ελάχιστος, τότε ο αριθμός των 25.000 που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα μείνουν εκτός είναι λάθος, και θα είναι ελάχιστοι αυτοί που δε θα μπουν. Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο ως την Δ’ Λυκείου. Δεν είναι η Δ’ Λυκείου είναι άλλη βαθμίδα εκπαίδευσης. Αν η ελάχιστη βάση εισαγωγής ήταν ένας σκληρός βαθμός 9, 10 ή 11 αυτό που λέει η κ. Γεροβασίλη θα είχε ένα νόημα.

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής, όμως, βασίζεται στο μέσο όρο επιδόσεων στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Εάν τα παιδιά δεν γράψουν καλά, πέφτει η ελάχιστη βάση εισαγωγής. Είναι ένα εμπόδιο που δημιουργείται από τις ίδιες τις επιδόσεις των παιδιών. Επομένως δεν παίζει ρόλο η πανδημία. Δεν γνωρίζω πόσοι θα μπουν φέτος στα πανεπιστήμια.  Εμείς ξέρουμε ότι ο αριθμός των εισακτέων που έχουν βγει είναι 77.000 και τα πανεπιστήμια μας έχουν πει για 47.000. Τώρα πόσοι θα περάσουν τελικά θα το διαπιστώσουμε το Σεπτέμβριο από την ελάχιστη βάση εισαγωγής», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Συρίγος.
 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα