Η αντίδραση των κομμάτων στο επεισόδιο Δένδια - Τσαβούσογλου

δένδιας
EUROKINISSI/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχολίασαν το on air επεισόδιο μεταξύ Δένδια και Τσαβούσογλου στην Άγκυρα χθες το απόγευμα. Για επιβεβλημένη ανάδειξη των πάγιων ελληνικών και ευρωπαϊκών θέσεων κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΙΝΑΛ μιλά για αυτονόητη αντίδραση Δένδια. Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως το «παζάρι»  αναβαθμίζεται, ενώ η Ελληνική Λύση επικρίνει τον κ. Δένδια πως δεν προέβαλε ούτε μία ελληνική διεκδίκηση.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Ανάγκη πρωτοβουλίας κινήσεων στη διπλωματία

 «Η σημερινή συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του ανέδειξε για μία ακόμη φορά την ανάγκη να αποκτήσει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων η διπλωματία μας, με μια στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την οικοδόμηση θετικής ατζέντας σε διμερές και ευρωτουρκικό επίπεδο.

 

«Η Ελλάδα πρέπει να θέτει η ίδια την ατζέντα στα θέματα που την αφορούν και να μη λειτουργεί απαντώντας απλώς σε προκλήσεις, πρωτοβουλίες ή ενέργειες της γείτονος»

 

Η επιβεβλημένη ανάδειξη των πάγιων ελληνικών και ευρωπαϊκών θέσεων, μετά από μια μακρά περίοδο κλιμακούμενων παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, στην οποία ορθώς προέβη ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας, δεν γεμίζει αυτό το κενό. Δεν αναπληρώνει τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, που εδώ και ενάμιση χρόνο χαρακτηρίζεται από αμηχανία και έλλειμμα στρατηγικής.

Η Ελλάδα πρέπει να θέτει η ίδια την ατζέντα στα θέματα που την αφορούν και να μη λειτουργεί απαντώντας απλώς σε προκλήσεις, πρωτοβουλίες ή ενέργειες της γείτονος.

ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αναμένουμε επίσημη ενημέρωση για τη συνάντηση και τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας σε σχέση με το Κυπριακό, τις διερευνητικές και την προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, τον διάλογο για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τον ευρωτουρκικό διάλογο και το προσφυγικό, τη Σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο και την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου» αναφέρει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

 

ΚΙΝΑΛ: Αυτονόητη η αντίδραση Δένδια

Από την πλευρά του, και το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για μια «αυτονόητη» κίνηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, έθεσε το ζήτημα ωστόσο αν η κυβέρνηση πήγε προετοιμασμένη στην Άγκυρα.

ΚΙΝΑΛ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Πέρα από το αυτονόητο, τη διατύπωση των θέσεων της χώρας μας από τον υπουργό Εξωτερικών κατά τη συνέντευξη με τον κ. Τσαβούσογλου, προκύπτουν ερωτήματα.

  • Πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η συνάντηση;
  • Ποιος ήταν ο στόχος;
  • Τι συζητήθηκε στις κατ' ιδίαν συναντήσεις;

Περιμένουμε επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση» αναφέρει η Χ. Τρικούπη.

 

ΚΚΕ: Το «παζάρι» αναβαθμίζεται και προετοιμάζεται συμβιβασμός για τη συνεκμετάλλευση στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο

«Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, ως συνέχεια των “διερευνητικών συνομιλιών” μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων, δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφησυχάσει τον λαό μας.

 Στην πράξη έχει αποδειχτεί ότι ο ανταγωνισμός και η οικονομική συνεργασία των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων Ελλάδας - Τουρκίας δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των δύο λαών.  

ΚΚΕ
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

 Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, στην αποστρατιωτικοποίηση τους, στον χαρακτηρισμό της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης -όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης- ως τουρκικής και σε άλλες διεκδικήσεις.

 

«Οι ύμνοι του κ. Δένδια στο αποκαλούμενο “κοινοτικό κεκτημένο” αποκρύπτει τον πραγματικό ρόλο της Ε.Ε., που διατηρεί στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία»

 

Στις συνθήκες αυτές, τα περί θετικού κλίματος και ατζέντας που ακούστηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου δείχνουν ότι το “παζάρι” αναβαθμίζεται και προετοιμάζεται συμβιβασμός για τη συνεκμετάλλευση στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο, νέα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, με μεσολαβητές τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., στο φόντο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, στους οποίους συμμετέχουν και οι δύο κυβερνήσεις.

 Οι ύμνοι του κ. Δένδια στο αποκαλούμενο “κοινοτικό κεκτημένο” αποκρύπτει τον πραγματικό ρόλο της Ε.Ε., που διατηρεί στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία και παρεμβαίνει με στόχο την προώθηση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, σε βάρος των λαών της περιοχής και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας» καταλήγει ο Περισσός.

Ελληνική Λύση: Ο κ. Δένδιας δεν προέβαλε ούτε μία ελληνική διεκδίκηση

Η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωση τόνισε ότι ο κ. Δένδιας «με ύφος απολογητικό απαντούσε στις τουρκικές διεκδικήσεις, χωρίς να προβάλλει ούτε μία ελληνική διεκδίκηση».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

 

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να εξωραΐσει την αποτυχία της στα εθνικά θέματα, την ώρα που η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα, εκμεταλλευόμενη αστοχίες, όπως η επίσκεψη του κ. Δένδια, που δεν έπρεπε ποτέ να έχει πραγματοποιηθεί».