Εκκλησίες: Χρυσή τομή μεταξύ Ιερώνυμου - Μητσοτάκη

Ενδέχεται να προστεθεί ημερομηνία – Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε την υπόθεση στην Επιτροπή λοιμωξιολόγων

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται στον ορίζοντα μια μέση λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω, με αύξηση των Λειτουργιών και των πιστών, με τη σύμφωνη γνώμη των λοιμωξιολόγων.

Ο Αρχιεπίσκοπος μετέφερε τη δυσαρέσκεια, που έφτασε σε μορφή αγανάκτησης, των μητροπολιτών για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την προσέλευση των πιστών τις ημέρες των εορτών.

Του Μάκη Θεοδώση

Τα σημεία τριβής είναι δύο: ο αριθμός και οι μέρες που θα πραγματοποιηθούν Λειτουργίες καθώς και ο αριθμός των πιστών που θα επιτραπεί να μπουν στις εκκλησίες. Οι ιεράρχες δεν πρόκειται να δεχτούν τα εννέα άτομα που προτείνει η κυβέρνηση και σημειώνουν πως «δεν μπορούν να εξισωθούν με την εστίαση, ούτε είναι δυνατόν να ανοίγουν τα κομμωτήρια και να απαγορεύεται η έκφραση της πίστης από τους πολίτες», υπογράμμισαν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέπεμψε την υπόθεση στην Επιτροπή των λοιμωξιολόγων για την τελική απόφαση των προτάσεων της Ιεράς Συνόδου.

Με βάση αξιόπιστες πληροφορίες, οι ιεράρχες προτείνουν οι Λειτουργίες των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων να γίνουν με 25 άτομα στις ενορίες και μέχρι 50 άτομα στους μεγάλους ναούς. Επίσης, όπου είναι εφικτό, να γίνουν τρεις Λειτουργίες και ο αριθμός των πιστών να είναι σε συνάρτηση και με τα τετραγωνικά μέτρα των ναών.

Τα Θεοφάνια δεν θα γίνουν λιτανείες ούτε θα ρίξουν οι ιερείς τον σταυρό σε ύδατα σε εξωτερικούς χώρους παρά μόνο στις κολυμπήθρες.

Τις υπόλοιπες μέρες θα επιτρέπεται η ατομική προσευχή, με τήρηση των μέτρων απόστασης για τη μη διασπορά του κορονοϊού.

Όσον αφορά το αντίδωρο, θα μοιραστεί εκτός ναού και η θεία κοινωνία σε ατομικά, σφραγισμένα μπουκαλάκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM