Δένδιας-Τσαβούσογλου: «Θερμό επεισόδιο» on air

dendias
EUROKINISSI

Το κλίμα στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ρ.Τ. Ερντογάν και τον ομόλογο του ήταν πολύ καλό, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές. Τα καλά λόγια περίσσεψαν στις κοινές δηλώσεις, μέχρις ότου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για την «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη.  

dendias-tsavousoglou
EUROKINISSI

Ο Νίκος Δένδιας αφού ευχαρίστησε για την υποδοχή συνέχισε σε υψηλούς τόνους. «Σε ευχαριστώ αγαπητέ Μεβλούτ που μου επιτρέπεις εσύ να απαντήσω. Οι συνεργάτες σου φαντάζομαι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως. Η Τουρκία παραβίασε κυριαρχικά δικαιώματα. Στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας έχει κάνει πάνω από 400 πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Οσο για τη μειονότητα, είναι μουσουλμανική, δεν το λέμε εμείς, το λέει η συνθήκη της Λωζάνης. Αρέσει, δεν αρέσει στην Τουρκία, αυτό λέει. Οσο για τη σύμβαση της θάλασσας. Οσον αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας είπε ότι «ειδικά μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, η Τουρκία δεν θα έπρεπε να κάνει μάθημα στην Ελλάδας. Η νέα σελίδα προϋποθέτει τι κάνει κανείς λάθος και τι σωστό».

dendias-tsavousoglou
EUROKINISSI

Σπάζοντας με τη σειρά του το πρωτόκολλο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πήρε τον λόγο και απάντησε λέγοντας πως στην πρωτολογία του δεν έκανε προκλητικές δηλώσεις, όμως «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Είναι ένα θέμα που το συζητούμε μεταξύ μας, αλλά αν έρχεται εδώ και το θέτετε ενώπιον του Τύπου, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω. Οσο για τα μειονοτικά εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς τους Ελληνες της Κωνσταντινούπολης, εσείς δεν αποδέχεστε την τουρκική ταυτότητα της μειονότητας στην Ελλάδκαι αυτό συνιστά καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ισχυρίστηκε. Ως προς το θέμα προσφυγής στη Χάγη, είπε ότι είναι ένας δικαστικός μηχανισμός, ενώ ως προς το προσφυγικό, είπε πως δεν θέλει να πει ενώπιον του Τύπου ότι η Ελλάδα είχε μηχανισμό push back 80.000 ψυχών».

Ο δεύτερος γύρος

Έχοντας ανάψει για τα καλά ο καβγάς μπροστά μόνο σε κάμερες, ο Έλληνας υπουργός ξαναπήρε τον λόγο: «Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια θετική ατζέντα. Αυτό όμως δεν σημαίνει εγκατάλειψη των πάγιων θέσεων και των θέσεων της ΕΕ. Θέσατε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Κοστίζει χρήματα ο στρατός. Ως προς το θέμα των 6-10 μιλίων ξεκινά από το 1930, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά το 1975, μετά από μισό αιώνα» είπε μεταξύ άλλων. «Ελπίζω η αντιπαράθεση να μην σε οδήγησε να ματαιώσεις την πρόσκληση για δείπνο. Πεινάω εξαιρετικά» κατέληξε χαμογελώντας ο κ. Δένδιας.

dendias-tsavousoglou
EUROKINISSI

Ο Τσαβούσογλου θέλησε να έχει τον τελευταίο λόγο ως οικοδεσπότης και είπε «Αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπούμε ο ένας στα παπούτσια του άλλου. Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές».

Οι πρώτες αντιδράσεις από την Αθήνα κάνουν λόγο για απόλυτα δικαιολογημένη στάση του υπουργού Εξωτερικών, καθώς προκλήθηκε από τον Τούρκο ομόλογο του, και υπήρξε προσυνεννόηση με τον πρωθυπουργό να απαντήσει καταλλήλως.

Μια ώρα με τον Ερντογάν

Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε προηγουμένως με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν διμερή θέματα

Η συνάντηση, στην οποία πήρε μέρος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκίνησε λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:00.