Εμβολιασμοί - Κυβέρνηση: Ετοιμάζει μέτρα κατά των αρνητών

Εμβόλιο
Φωτογραφία: (EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ )

Η κυβέρνηση μπορεί να χειροκρότησε την πρώτη ορμή που έδειξαν οι 50άρηδες για να εμβολιαστούν, με το που άνοιξε η πλατφόρμα τους, αλλά διαπιστώνει ότι η αρχική ζέση σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αρχίσει να κάμπτεται, με αποτέλεσμα το τείχος ανοσίας που σχεδιάζεται να έχει δημιουργηθεί μέσα στο καλοκαίρι να μην έχει το σωστό… ύψος προκειμένου να σταματήσει την πανδημία. Και όλα αυτά με το δεδομένο ότι το άνοιγμα του τουρισμού αλλά και των συνόρων της χώρας είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα φέρουν εισαγόμενα κρούσματα.

Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η χώρα να μην ξαναμπεί σε καθεστώς lockdown. Ωστόσο, αν δεν δημιουργηθεί σωστό τείχος ανοσίας, που δεν θα έχει… κερκόπορτες, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το φθινόπωρο ή προς το τέλος του έτους να επαναληφθούν σκηνικά του περασμένου Νοεμβρίου. Γι' αυτόν τον λόγο το Μέγαρο Μαξίμου επιφυλάσσει εκπλήξεις για τους ενηλίκους που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.

εμβόλιο pfizer
© AP

Οι επιφυλακτικοί και οι αρνητές 

Οι πρώτες ενδείξεις σε ό,τι αφορά την ταυτότητα των ενηλίκων που δεν θέλουν να εμβολιαστούν αναφέρουν ότι οι άνθρωποι αυτοί χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Υπάρχουν οι καθολικοί αρνητές, που δεν πιστεύουν καν στον κορονοϊό, οι σκεπτόμενοι, που περιμένουν να δουν την κατάσταση και μετά να αποφασίσουν –και αν μπορούν να προτιμήσουν και το εμβόλιο–, και οι ηλικιωμένοι άνω των 75 που για δικούς τους λόγους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Οι λόγοι αυτοί ποικίλλουν για τους ηλικιωμένους, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να μην μπορούν να μετακινηθούν προς τα εμβολιαστικά κέντρα ή εξαιτίας κάποιου νοσήματος να τους απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Ειδικά για τους ηλικιωμένους, η κυβέρνηση σκοπεύει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες ευκολιών που μπορεί να τους παράσχει για να τους πείσει να εμβολιαστούν – ακόμη και να τους στείλει γιατρό στο σπίτι. 

Όσον αφορά την κατηγορία των σκεπτόμενων - επιφυλακτικών, η κυβέρνηση θεωρεί ότι με σωστή επικοινωνιακή πολιτική μπορεί να τους πείσει να εμβολιαστούν μέσα στους επόμενους μήνες. Γι' αυτόν τον λόγο ετοιμάζεται να θεσπίσει μέτρα για όσους δεν εμβολιάζονται, τα οποία δεν θα εφαρμοστούν ακόμα, αλλά κυκλοφορούν ως φήμες, ώστε να γνωρίζουν οι αρνητές τι τους περιμένει το φθινόπωρο. Τα μέτρα αυτά σε πρώτη φάση θα είναι εξαντλητικά σε ό,τι αφορά την υπομονή που θα πρέπει να έχει κάποιος που θέλει να επιστρέψει στην κανονικότητα, καθώς θα αντιμετωπίζει καθημερινά εμπόδια.

Self tests
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Όπως, για παράδειγμα, τη χρήση μάσκας και self test για οποιαδήποτε κοινωνική και επαγγελματική  δραστηριότητα επιθυμεί. «Και όποιος νομίζει ότι θα σταματήσουν οι έλεγχοι είναι μακράν νυχτωμένος» δηλώνει κυβερνητικό στέλεχος, συμπληρώνοντας ότι «και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τα πρόστιμα θα είναι αυστηρά για όσους απειλούν τη δημόσια υγεία».

Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι το ποσοστό των ενηλίκων που δεν θα έχει εμβολιαστεί μέχρι το φθινόπωρο να έχει μειωθεί κοντά στο 20%, ώστε η μερίδα των αρνητών του εμβολίου να είναι εύκολα διαχειρίσιμη. Μάλιστα, οι κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι όσο πιο πολλοί ενήλικοι εμβολιαστούν, τόσο πιο καλό θα κάνουν στους ανήλικους, και ειδικά στα παιδιά, που δεν είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν.

Σε ό,τι αφορά την παρούσα φάση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης «Ελευθερία», Μάριο Θεμιστοκλέους, «μέχρι το τέλος Μαΐου θα ξεπεράσουμε τους 5.400.000 εμβολιασμούς, μέχρι τις 31/5 θα έχουμε εμβολιάσει σχεδόν 3.520.000 πολίτες με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 33%, και 1.940.000 συμπολίτες μας θα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 18%».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα