Μητσοτάκης – Φον ντερ Λάιεν: Ένα όραμα ετών γίνεται πραγματικότητα

Κυριάκος Μητσοτάκης

Από την Αρχαία Αγορά της Αθήνας, παρουσία και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του, τονίζοντας «το όραμα που ξεδιπλώνεται και πλέον αποτελεί πραγματικότητα μέσω της επικύρωσης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης "Ελλάδα 2.0" από την Κομισιόν».

«Η Ελλάδα είναι από τις ωφελημένες χώρες» ανέφερε. Όπως είπε, οι περισσότεροι πόροι επικεντρώνονται στην πράσινη και την ψηφιακή οικονομία, ενώ έκανε ειδική αναφορά στα προγράμματα ηλεκτρικής διασύνδεσης νησιών, προτάσσοντας ένα σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει έργα με κοινωνικό αποτύπωμα.

«Το "Ελλάδα 2.0" οδηγεί σε πλήρη ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσοκομείων μας, στην καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων και σε μεγάλα έργα» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δικαιώνει κάθε λέξη του τίτλου του, γιατί είναι εθνικό και συγκροτεί ένα πλήρες σχέδιο, αφού οι πρωτοβουλίες του είναι καλά μελετημένες και εδράζονται σε πραγματικά δεδομένα. Είναι η εικόνα της νέας Ελλάδας. Η επόμενη εκδοχή της χώρας».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημειολογία της Αρχαίας Αγοράς, επισημαίνοντας ότι «από την κλασική εποχή αυτό το πολυσήμαντo τοπόσημο αντιπροσωπεύει την αυγή, την οικονομική πρόοδο της Αθήνας και την άνθηση του ελληνικού πνεύματος. Εδώ ήταν η Βουλή των Πεντακοσίων, οι εμπορικές συναλλαγές. Εδώ έλαβαν χώρα φιλοσοφικοί διάλογοι που επηρέασαν την Ευρώπη και τον δυτικό πολιτισμό. Είκοσι πέντε αιώνες μετά, η Αρχαία Αγορά υποδέχεται τη σύγχρονη Ευρώπη. Η ανάπτυξη δεν νοείται χωρίς αλληλεγγύη και στοχασμό. Ας κρατήσουμε αυτές τις αξίες για οδηγούς και στην πορεία που ξεκινάμε».