Τι αλλάζει στον βαθμό εισαγωγής των ΑΕΙ - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο των υπουργείων για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια

Στις 11.30 σήμερα το πρωί ήταν προγραμματισμένη η ανακοίνωση του νομοσχεδίου των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη για τις αλλαγές που αφορούν την ασφάλεια των ΑΕΙ αλλά και τον τρόπο εισαγωγής των φοιτητών στα πανεπιστήμια.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Α. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το νομοσχέδιο βασίζεται σε τρεις βασικές αλλαγές. Η πρώτη διαφοροποίηση αφορά την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, όχι με απόλυτο αριθμό (π.χ. 10), αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα. Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν. Αυτή η αλλαγή θα εφαρμοστεί από φέτος.

Β. Η δεύτερη αλλαγή αφορά τον περιορισμό του αριθμού των επιλογών του μηχανογραφικού και τη συμπλήρωσή του σε δύο φάσεις. Η αλλαγή αυτή, που προγραμματίζεται ‒εντέλει‒ για τις επόμενες Πανελλαδικές (2022), εισάγει δύο φάσεις συμπλήρωσης μηχανογραφικού. Στην Α’ φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό. Ο αριθμός θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και από το 20% για τα ΕΠΑΛ. Στη Β’ φάση θα συμμετέχουν όσοι δεν εισήχθησαν στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει.

Παράλληλα, θα υπάρξει μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, με βάση το απολυτήριο, κάτι που θα ισχύσει από φέτος.

Διαβάστε τη συνέχεια στο kyvernisi.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM