Ζαχαράκη για Πανελλήνιες: «Θα υπάρχει και δεύτερη φάση συμπλήρωσης μηχανογραφικού»

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη περικοπή της ύλης

«Φέτος τα δεδομένα είναι διαφορετικά στην εκπαίδευση εν μέσω πανδημίας, τη στιγμή που είναι σε ισχύ η τηλεκπαίδευση και σίγουρα τα προβλήματα έχουν εξομαλυνθεί σε εξαιρετικά υψηλό βαθμό και με πρόοδο στην κάλυψη της ύλης», δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στην εισαγωγική της τοποθέτηση μιλώντας σε εκπομπή του Mega.

«Αργότερα θα αποφασιστεί αν θα περικοπεί μέρος της ύλης από αυτήν που διδάσκονται μαθητές της Γ’ Λυκείου για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Τα παιδιά θα πρέπει να συνεχίζουν το διάβασμά τους και να μην πορεύονται με τη βεβαιότητα ότι θα κοπεί ύλη», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Ζαχαράκη. «Θα εξεταστεί έγκαιρα αν πρέπει να περικοπεί», κατέληξε.

«Το ζήτημά μας είναι να υπάρχει μια δικαιοσύνη προς την κάλυψη της ύλης», είπε η ίδια και συμπλήρωσε πως η λύση είναι «η επιστροφή στις τάξεις, γιατί είναι σημαντική η διά ζώσης εκπαίδευση».

Βάσεις

«Αυτό το οποίο ειπώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο είναι πως το ποσοστό το οποίο δεν αποφοιτά από το πανεπιστήμιο αγγίζει το 30% ή ακόμη το γεγονός πως μόλις το 57% των υποψηφίων μπαίνει σε σχολή που ήταν στις πέντε πρώτες επιλογές στο μηχανογραφικό», δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Ζαχαράκη. Είπε μάλιστα πως δεν γίνεται μαθητές που έχουν γράψει πολύ κάτω από τη βάση σε μαθήματα βαρύτητας να περνούν σε τμήματα όπου μέσα στο εξάμηνο θα διδάσκονται τα μαθήματα αυτά.

Έτσι, δήλωσε πως θα πρέπει να μπει μια βάση εισαγωγής και ότι αυτό που εντέλει αποφασίστηκε με μια αρμόδια επιστημονική επιτροπή είναι ο μέσος όρος να λαμβάνεται υπόψη ανά επιστημονικό πεδίο από το τμήμα το οποίο δηλώνει ο/η κάθε μαθητής/τρια και η βάση να αποφασίζεται από τον μέσο όρο των επιδόσεων.

Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε, το πανεπιστήμιο αποκτά αξία και αυτονομία. Επίσης, το παιδί έχει περισσότερες πιθανότητες να κάνει συνειδητή επιλογή και τελικά να αποφοιτήσει από τη σχολή που θα έχει επιλέξει.

«Αυτό που αλλάζει είναι ο αριθμός των σχολών που θα δηλώνονται στο μηχανογραφικό. Αν τελικά δεν πετύχουν, θα υπάρχει και δεύτερη φάση συμπλήρωσης μηχανογραφικού», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM