Νοτοπούλου: «Η κυβέρνηση έχει αποτύχει οικτρά, γι' αυτό και φθείρεται ταχύτατα»

Νοτοπούλου

Η Κατερίνα Νοτοπούλου παραχώρησε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, η οποία διαβάζεται με ενδιαφέρον από την πρώτη ως την τελευταία της λέξη, γιατί η νεαρή Θεσσαλονικιά βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαντλείται σε μια δίχως αρχή, μέση και τέλος αντιπολιτευτική ρητορική.

Αρθρώνει εναλλακτικό λόγο, μιλά για όλα –από την πανδημία έως τη Συμφωνία των Πρεσπών– και σημειώνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ φθείρεται ταχύτατα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι καθημερινά παρών στις εξελίξεις και έτοιμος να «ξεδιπλώσει» την εναλλακτική πολιτική πρόταση στην πράξη, όποτε κι αν αυτό χρειαστεί.

Κατερίνα Νοτοπούλου

Κυρία Νοτοπούλου, θέλω να αξιοποιήσω τρία άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους χαρακτηριστικά σας. Είστε μια νέα γυναίκα πολιτικός, που έχετε δώσει μάχη προηγουμένως στην αγορά εργασίας, προερχόμενη από τη Μακεδονία, τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Μια νέα γυναίκα, ένας νέος άνθρωπος που βιώνει αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας, τι προσδοκά για την επόμενη μέρα και ποιο είναι το δικό της λιθαράκι, με σημείο εκκίνησης τη θέση της στην κεντρική πολιτική σκηνή, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό που προσδοκά; Η πανδημία, ο γολγοθάς τού σήμερα για όλη την ανθρωπότητα, δεν άλλαξε μόνο τη ζωή μας, άλλαξε εμάς τους ίδιους.

Ως ψυχολόγος, μπορώ να κατανοήσω τις αλλαγές που συντελούνται στην ψυχολογία, τη σκέψη και τη συμπεριφορά μας σε μια τόσο απειλητική, βίαιη, αν θέλετε, συνθήκη, και την ταυτόχρονη κοινωνική αλλαγή που απλά και πολύπλοκα ταυτόχρονα συμβαίνει. Το μόνο βέβαιο σήμερα είναι η αβεβαιότητα, και αυτό είναι ένα γερό μάθημα για όλους μας. Όσοι μάλιστα έχουμε ήδη αντιμετωπίσει θέμα υγείας το γνωρίζαμε ήδη καλά αυτό.

«Θα παλέψουμε για τη ζωή μας από τον χώρο εργασίας, το Κοινοβούλιο, την κυβέρνηση, τον δρόμο, από όπου βρισκόμαστε»

Σε τόσο κρίσιμες συνθήκες μόνο μέλημα όσων εμπλεκόμαστε στην πολιτική ζωή του τόπου δεν μπορεί παρά να είναι η συνεισφορά στην επίλυση των προβλημάτων. Και η κριτική γίνεται γιατί υπάρχει άλλος τρόπος. Βασική ευθύνη είναι η κατάθεση ρεαλιστικών προτάσεων για την επιβίωση αλλά και την ανάκαμψη.

Ανήκω στην αδικημένη γενιά των τριαντάρηδων, που βιώνει μόνο ματαιώσεις, αλλά εξακολουθεί να κοιτά τον ήλιο, το μέλλον κατάματα. Με φόβο ή χωρίς, δεν έχει σημασία. Σίγουρα με πείσμα και πίστη. Θα παλέψουμε για τη ζωή μας από τον χώρο εργασίας, το Κοινοβούλιο, την κυβέρνηση, τον δρόμο, από όπου βρισκόμαστε. Αν με ρωτάτε προσωπικά, οι αξίες είναι αυτό που πρέπει να καθορίσουν την πολιτική ζωή και την πολιτική πρόταση. Και εμείς χτίζουμε μια άλλη σχέση με την πολιτική, σχέση αξιών.

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας ποια θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική διαχείριση της δύσκολης συνθήκης αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευθύνη αυτής της συγκυρίας ή αν σύντομα κληθεί και πάλι  να πάρει το πηδάλιο της χώρας;

Διανύουμε το τρίτο και σφοδρότατο κύμα της πανδημίας, έχοντας το πιο αποτυχημένο lockdown στην Ευρώπη εκ του αποτελέσματος, αφού τον Οκτώβριο είχαμε 393 απώλειες και σήμερα πάνω από 10.000. Ως προς την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας, πρώτη προτεραιότητα έπρεπε να είναι η ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. με τις προσλήψεις που είχαμε δρομολογήσει και πάγωσε η ΝΔ, με επίταξη ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ από την αρχή, με αξιόπιστη ιχνηλάτηση με συνταγογράφηση των μοριακών τεστ και υποχρεωτικά τεστ στους χώρους εργασίας.

«Διανύουμε το τρίτο και σφοδρότατο κύμα της πανδημίας, έχοντας το πιο αποτυχημένο lockdown στην Ευρώπη εκ του αποτελέσματος»

Σημαντική θα ήταν η εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και τη φροντίδα ασθενών. Κρίσιμο ήταν επίσης να ενισχυθεί ο στόλος των ΜΜΜ,  που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης. Αντί να ολοκληρώσουν τον διαγωνισμό για 750 καινούρια λεωφορεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη, τον σταμάτησαν και προσπαθούσαν να μας πείσουν πως στα «λεωφορεία δεν κολλάει».

Η εργαλειοποίηση δε της επιτροπής των ειδικών ως προκάλυμμα των κυβερνητικών αποφάσεων μας κόστισε πολύ… Στον αντίποδα λοιπόν της επιμονής στην απαξίωση του Ε.Σ.Υ. και της επικοινωνιακής διαχείρισης της πανδημίας, εμείς από την αρχή προτάξαμε την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, το εκτεταμένο testing στην κοινότητα και τα στοχευμένα μέτρα. Ταυτόχρονα, στον αντίποδα της αδιαφάνειας και της λιτότητας, εμείς επιμείναμε στις δημόσιες δαπάνες και τη ρευστότητα στην αγορά, και μάλιστα εμπροσθοβαρώς!

«Πρώτη προτεραιότητα έπρεπε να είναι η ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.»

To σχέδιό μας εκτείνεται σε τρεις πυλώνες, με μέτρα για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας, με μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ένα μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας. Η ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι απολύτως απαραίτητη, διότι αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα ρευστότητας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα τα καταφέρουν να επιβιώσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος ωστόσο να διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή, με στόχο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και την προστασία των εργαζομένων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Πώς μπορεί να κερδηθεί φέτος το στοίχημα του τουρισμού, που συνιστά ευαίσθητο ζήτημα στην παρούσα συγκυρία αλλά και βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας; Πώς μπορεί φέτος το πολυαναμενόμενο άνοιγμα να μην αποτελέσει μια υγειονομική «βόμβα»;

Δυστυχώς, το πάθημα από το δίχως σχέδιο άνοιγμα του τουρισμού πέρσι δεν έγινε μάθημα για την ελληνική κυβέρνηση, που επιχειρεί και πάλι ένα άνοιγμα στο κενό. Το 2020 σημαδεύτηκε από μια αναπάντεχη υγειονομική κρίση, η οποία οδήγησε σε τρομακτική ύφεση την παγκόσμια οικονομία και ακόμη περισσότερο την ελληνική, που στηρίζεται  ιδιαίτερα στον τουρισμό.

«Απαιτείται μια ασφαλής και δίκαιη στρατηγική ανοίγματος, που θα δώσει τη δυνατότητα για την επανέναρξη των ταξιδιών, ανεξαρτήτως της πορείας του εμβολιασμού»

Για να μπορούμε να μιλήσουμε για το αύριο του ελληνικού τουρισμού, πρέπει πρώτα να διασφαλίσουμε το σήμερα. Αυτό σημαίνει προστασία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και ασφάλεια. Απαιτείται μια ασφαλής και δίκαιη στρατηγική ανοίγματος, που θα δώσει τη δυνατότητα για την επανέναρξη των ταξιδιών, ανεξαρτήτως της πορείας του εμβολιασμού. Έτσι ώστε να διασφαλιστεί η άμεση και ασφαλής επανέναρξη των ταξιδιών, χωρίς διακρίσεις τόσο στους ταξιδιώτες όσο και στους εμπλεκόμενους φορείς στο τουριστικό οικοσύστημα.

Εμείς προτείναμε εγκαίρως και επιμένουμε στη διαμόρφωση ενός πακέτου μέτρων για κοινά υγειονομικά πρωτόκολλα, ενιαία διαχείριση σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, με προοπτική υλοποίησης σε τρίτες χώρες άμεσου ενδιαφέροντος, αξιολόγηση και επικαιροποίηση των συστημάτων ιχνηλάτησης, ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. στους τουριστικούς προορισμούς, επιτάχυνση διαδικασίας εμβολιασμού, εκτεταμένη χρήση των διαγνωστικών τεστ, εκτεταμένη και επαναλαμβανόμενη διενέργεια διαγνωστικών τεστ στους χώρους εργασίας.

Το κλειδί για ασφαλή επανεκκίνηση είναι το τετράπτυχο κοινά πρωτόκολλα, μαζικά τεστ, επιτάχυνση εμβολιασμού, ιχνηλάτηση. Θα μου πείτε, εδώ «ακόμα δεν έχουμε πρωτόκολλα» ή ο «πρωθυπουργός δεν μπορεί να συμφωνήσει με τον υπουργό Τουρισμού στην ημερομηνία ανοίγματος».

Νοτοπούλου με μάσκα
© EUROKINISSI

Αύξηση της ανεργίας, ταχύτατη φτωχοποίηση, συνθήκες κοινωνικού αναβρασμού και κοινωνική ανασφάλεια: Αναντίρρητα υπαρκτά προβλήματα που τα συναντάμε στην Ελλάδα του σήμερα σε κάθε μας βήμα. Πώς παρεμβαίνει σε αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ στην πράξη;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης του κόσμου της εργασίας, των ανέργων, των πιο αδύναμων, και το έχει αποδείξει με πράξεις. Η κυβέρνηση μας βρίσκει αποφασιστικά απέναντί της στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνία, μαζί με την κοινωνική πλειονότητα στο πλευρό των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Δεσμευόμαστε για την κατάργηση όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ, για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας σε στέρεη βάση, με θεσμικές παρεμβάσεις ενίσχυσης των εργαζομένων, της διαπραγματευτικής τους δύναμης και των μισθών τους.

«Η κυβέρνηση μας βρίσκει αποφασιστικά απέναντί της στη Βουλή»

Αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως είχαμε εξασφαλίσει, με προστασία των εργαζομένων και καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Αναβάθμιση του ΣΕΠΕ, διεύρυνση του πλαισίου προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες μορφές εργασίας. Αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, και σε κάθε χώρο ή περίσταση που σχετίζονται με την εργασία, με τη θέσπιση κανόνων, την εφαρμογή μέτρων, τη διασφάλιση κατάλληλης ενημέρωσης, σε συνεργασία με τις οργανώσεις των εργαζομένων, δομών στήριξης και ελεγκτικών μηχανισμών.

Στις προκλήσεις της εποχής, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απαντά με την προώθηση ενός άλλου παραγωγικού μοντέλου, που όχι μόνο θα αναγνωρίζει τον ρόλο της εργασίας, αλλά θα την καθιστά κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης.

Κατερίνα Νοτοπούλου
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να βρίσκεται  σε μια κατάσταση διαρκούς κινητικότητας και αναπροσδιορισμού δεδομένων. Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχουν αναλυθεί τα αίτια της εκλογικής ήττας του Ιουλίου του '19 και αν κρίνετε ότι το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας, ή της γενικότερης διεύρυνσης, έχει εμπεδωθεί στο εσωτερικό του κόμματος, τόσο σε πολιτικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Και, επιπροσθέτως, είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ μπρος στο ενδεχόμενο επιτάχυνσης των πολιτικών εξελίξεων;

Στο αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουλίου του 2019 αποτυπώθηκε η κυβερνητική μας φθορά από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόσαμε για να βγάλουμε τη χώρα από το μνημονιακό καθεστώς. Η μικρή χρονική απόσταση της εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία (Αύγουστος 2018) έως τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 δεν μας επέτρεψε να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα ανακούφιζαν την κόπωση της κοινωνίας, της μεσαίας τάξης από την επιβάρυνση των μέτρων μιας οκταετίας.

«Η εύθραυστη όμως πλειοψηφία της ΝΔ έχει ήδη αρχίσει να φθείρεται»

Από την άλλη μεριά, η ΝΔ υιοθετώντας έναν ακραία λαϊκίστικο, συντηρητικό και εθνικιστικό λόγο και εκμεταλλευόμενη την υπεροπλία της στον χώρο της επικοινωνίας κατάφερε να αποσπάσει μια εύθραυστη μεν, σαφή όμως πλειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση, ο διακηρυγμένος στόχος των πολιτικών μας αντιπάλων για στρατηγική μας ήττα δεν επετεύχθη, αφού με ποσοστό 31,5% ο ελληνικός λαός μάς έδωσε εντολή για προγραμματική, μαχητική, κοινωνική αντιπολίτευση.

Η εύθραυστη όμως πλειοψηφία της ΝΔ έχει ήδη αρχίσει να φθείρεται, ενάμιση μόλις χρόνο από τις εκλογές του 2019. Η έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια από τις νεοφιλελεύθερες, αντικοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζει η ΝΔ και από τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πανδημία έχει αρχίσει να φθείρει το κυβερνών κόμμα και την κοινωνική του αποδοχή. Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα η πολιτικοποίηση αυτής της δυσαρέσκειας μέσα από τη συγκρότηση μιας πλατιάς, προοδευτικής, κοινωνικής πλειοψηφίας που θα απαιτήσει την πολιτική αλλαγή. Και θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αποτελέσει τον κορμό της.

Αυτή την περίοδο έχουμε δώσει σε δημόσια διαβούλευση τις προγραμματικές μας κατευθύνσεις, με στόχο ακριβώς τη συγκρότηση αυτής της κοινωνικής, πλειοψηφικής συμμαχίας που θα επιφέρει την πολιτική αλλαγή. Γιατί η αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο μέσα από μια νέα Κοινωνική Συμφωνία. Ο πρόεδρος, οι τομεάρχες, τα κεντρικά μας πολιτικά στελέχη παρουσιάζουν σε ανοιχτές πολιτικές εκδηλώσεις το προγραμματικό μας πλαίσιο και συζητάμε με εκπροσώπους κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων. Συνεπώς, ναι, είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο επιτάχυνσης των όποιων πολιτικών εξελίξεων.  

Νοτοπούλου
© EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η ΝΔ είχε κάνει σημαία το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, φαίνεται ότι πλήρωσε το κόστος για μια συμφωνία που μετεκλογικά η ΝΔ εφαρμόζει ευλαβικά – ή έτσι φαίνεται. Εσείς ζείτε στη Μακεδονία και αφουγκράζεστε την κοινωνία της. Πώς είναι σήμερα το κλίμα, δεδομένου ότι υπήρξαν περιπτώσεις βουλευτών και στελεχών σας που έπεσαν θύματα κρουσμάτων βίας εκείνη την περίοδο;

Οι πολίτες πιστεύω πως έχουν καταλάβει πια ότι εξαπατήθηκαν. Ο διασυρμός της ΝΔ και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη με την «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών» δεν έχει προηγούμενο. Αφού λοιδορήθηκαν και στοχοποιήθηκαν όσοι την υπέγραψαν, αφού φλόμωσαν στα ψέματα τους ψηφοφόρους τους και όσους τους πίστευαν, έκαναν τελικά την κωλοτούμπα, αναγνωρίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η μόνη συμφέρουσα λύση, η οποία μας έβγαλε από το διπλωματικό τέλμα δεκαετιών.

Η κυβέρνηση όμως οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προεκλογική εξαπάτηση. Ήδη κάποιοι, όπως ο κ. Γεωργιάδης, ξεκίνησαν να ζητάνε συγγνώμη. Οι Θεσσαλονικείς βουλευτές και αυτοδιοικητικοί έπαθαν αμνησία… 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα