Νίκος Ρωμανός: «Κατανοώ την κόπωση του κόσμου»

«Στόχος μας είναι να μη μείνει κανείς μόνος, κανείς αβοήθητος» επισημαίνει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός

Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Νίκος Ρωμανός μίλησε στην «kedenews», ξεκαθαρίζοντας αρχικά πως ό,τι συνέβη στο Πολυτεχνείο ήταν αποτέλεσμα της αδιαλλαξίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ προέτρεψε τον κόσμο να κάνει υπομονή, γιατί το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα αποδώσει καρπούς σύντομα. 

Συνέντευξη στον Μάκη Θεοδώση

H απαγόρευση της δημόσιας συνάθροισης για το Πολυτεχνείο προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα. Θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί; 

Προφανώς θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει την απαγόρευση αν υπήρχε ομοθυμία στο συγκεκριμένο θέμα. Δυστυχώς, όμως, είδαμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην έχουν καμία διάθεση συναίνεσης και να επιθυμούν εμμονικά να βρεθούν στον δρόμο για να γιορτάσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Αν λοιπόν και τα τρία αυτά  κόμματα της αντιπολίτευσης έδειχναν θέληση να συναινέσουν και να μη δυναμιτίσουν το κλίμα, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε την απαγόρευση και να τιμήσουμε την επέτειο αγωνιζόμενοι για την προστασία της δημόσιας υγείας. 

Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο για την πανδημία. Στο πρώτο κύμα πήραμε άριστα, αλλά στο δεύτερο βρεθήκαμε να κυνηγάμε τον κορονοϊό. Τι δεν πήγε καλά; 

Θα έλεγα ότι ούτε στο δεύτερο κύμα βρεθήκαμε να κυνηγάμε τον κορονοϊό. Η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας ούτως ή άλλως σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί: να μη βρεθούμε προ τετελεσμένων, αλλά να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο.

Προφανώς, η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα άκρως επιθετικό δεύτερο κύμα και καθημερινά πολλοί συμπολίτες μας νοσούν και, δυστυχώς, χάνουν τη ζωή τους.

Από εκεί και πέρα, σχετικά με λάθη στη διαχείριση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει κάνει αυτοκριτική κυρίως για τη Θεσσαλονίκη και, επιπλέον, είναι γνωστό ότι, δυστυχώς, ακόμα σε αυτό το δεύτερο κύμα υπήρχαν άνθρωποι που δεν ακολούθησαν τα μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα να υπάρξει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Ποιο το εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που τα κρούσματα επιμείνουν; Η παράταση του lockdown ή το «σχέδιο ακορντεόν» είναι στο τραπέζι;

Κάθε μέτρο βρίσκεται πάντα στο τραπέζι, γιατί δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι για την εξέλιξη της πανδημίας. Η παράταση μοιάζει ήδη βέβαιη, μιας και δεν έχει υπάρξει ακόμα η απαραίτητη μείωση κρουσμάτων και αποσυμφόρηση του ΕΣΥ, αλλά και το «σχέδιο ακορντεόν» θα μπορούσε να εφαρμοστεί αν ανοίξουμε και βρεθούμε κάποια στιγμή πάλι με ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. 

Στη Σλοβακία «σάρωσαν» όλους τους πολίτες με τεστ στα σπίτια τους με τη βοήθεια τελειόφοιτων της Ιατρικής ακόμα και με δανεικούς γιατρούς από άλλες χώρες. Θα μπορούσαμε εμείς να το υιοθετήσουμε; 

Η χώρα μας έχει κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες να αυξήσει τον αριθμό των τεστ και έχει καταφέρει πολλά. Χαρακτηριστικά, να αναφέρω πως έχουν γίνει 2.000.000 μοριακά και rapid tests, εκ των οποίων πάνω από τα μισά καθημερινά γίνονται από δημόσιους φορείς, που θα πει χωρίς κόστος για τους πολίτες.

Επιπλέον, σε περιπτώσεις που χρειάζεται, όπως π.χ. στη Θεσσαλονίκη, έγινε μαζικό testing από κλιμάκια του ΕΟΔΥ για να διαπιστωθεί η κατάσταση της πανδημίας. Από εκεί και πέρα, η κάθε χώρα ακολουθεί δική της στρατηγική στο testing ανάλογα με τις ανάγκες της.

Το ΕΣΥ έχει φτάσει στα όριά του. Η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, πότε θα είναι σε πλήρη εφαρμογή; 

Αντίθετα με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για επίταξη όλων των ιδιωτικών ΜΕΘ, ήδη από την αρχή της πανδημίας το υπουργείο Υγείας έχει επιλέξει να προβαίνει στην επίταξη ιδιωτικών κλινών όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Θεσσαλονίκη.

Αν ακολουθούσαμε τις προτροπές του ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαμε ήδη επιτάξει όλα τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, παρότι δεν τα χρειαζόμαστε. Αντιθέτως, το υπουργείο οδηγήθηκε στην επίταξη δύο κλινικών για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Επομένως, όλα γίνονται βάσει σχεδιασμού ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής και την επιβάρυνση των δημοσίων κλινών εκεί. 

Τα απόνερα της πανδημίας στην οικονομία τώρα πλήττουν τις επιχειρήσεις. Παρά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, ζητούνται π.χ. 100% δωρεάν επιστρεπτέα προκαταβολή και ίσως μια φορολογική αμνηστία για το 2020 για αυτούς που έκλεισαν ή έχουν ελάχιστο τζίρο.

Το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σε κάθε νέα δυσκολία. Πολλά από τα μέτρα που έχει πάρει θα ήταν αδιανόητα πριν από έναν χρόνο.

Βλέπει λοιπόν τις ανάγκες της κοινωνίας και, ανάλογα με τις δυνατότητές του, χρησιμοποιεί και νέα μέτρα για την υποστήριξη όλων αυτών που πλήττονται από την πανδημία. Χαρακτηριστικά, για το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου οι έκτακτες δαπάνες φτάνουν τα 3,6 δισ., εκ των οποίων τα 3 δισ. θα μπουν κατευθείαν στις τσέπες των πολιτών.

Για τις επιχειρήσεις, έχει ήδη θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική μείωση του ενοικίου τους κατά 40% εάν πλήττονται, ενώ επιπλέον έχουν ενισχυθεί μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, της οποίας οι τελευταίοι κύκλοι συνιστούν επιχορήγηση 50% ακόμα και για επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή. Αν χρειαστεί επιπλέον βοήθεια, το υπουργείο θα διερευνήσει τις συνθήκες και θα εφαρμόσει όποιο μέτρο κρίνει ότι είναι απαραίτητο. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει πως κρατάμε χρηματικό απόθεμα για όποτε χρειαστεί. Το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ και ο φθηνός δανεισμός θα ενεργοποιηθούν περισσότερο; 

Κατ’ αρχάς, έχει σημασία να σημειώσουμε ότι τα μισά από τα ταμειακά διαθέσιμα προήλθαν από νέο δανεισμό των τελευταίων 18 μηνών με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια. Το σχόλιο του πρωθυπουργού εμπεριέχει όλη την ουσία.

Έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να βάλουμε χρήματα στην αγορά εφόσον χρειαστεί, όπως συνέβη τώρα με το δεύτερο lockdown. Μπορούμε, χάρη στην αξιοπιστία της κυβέρνησης και στην ορθή και στοχευμένη οικονομική διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, να δανειζόμαστε ακόμα και με αρνητικά επιτόκια, ενώ, παράλληλα, πριν από μερικές μέρες λάβαμε 2 δισ. από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.

Όλα αυτά είναι όπλα κατά της ύφεσης, τα οποία δημιουργούν ένα δίχτυ προστασίας που ενισχύεται και διευρύνεται διαρκώς, με στόχο να μη μείνει κανείς εργαζόμενος, κανένας επιχειρηματίας, κανένα ελληνικό νοικοκυριό, κανένας αδύναμος συμπολίτης μας πίσω, κανείς μόνος, κανείς αβοήθητος. 

Εκφράσατε την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει βιομηχανία fake news. Πού το στηρίζετε και για ποια ακριβώς μιλάτε; 

Σκεφτείτε ότι, για να αντιμετωπίσουμε τη βιομηχανία fake news του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκαστήκαμε να δημιουργήσουμε το παρατηρητήριο fake news για να μπορούμε συστηματικά και άμεσα να διαψεύδουμε όσες περισσότερες ψευδείς ειδήσεις που διακινεί είτε επίσημα είτε ανεπίσημα.

Δυστυχώς, τα fake news αποτελούν πλέον πάγια τακτική της αντιπολίτευσης, καθώς πιστεύουν ότι μιλώντας για καταστάσεις και συμβάντα της φαντασίας τους θα χτυπήσουν την κυβέρνηση και θα έχουν κάποιο δημοσκοπικό όφελος.

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Fake news για την έκθεση του ΟΟΣΑ, fake news για τα οικονομικά μεγέθη, fake news για την ύφεση και την ανεργία, fake news για τις επενδύσεις, fake news για αστυνομικές επιχειρήσεις, fake news για την τηλεκπαίδευση κ.λπ…

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM

 

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα KEDENEWS