Ζαχαριάδης: «Θεωρώ ανεύθυνο να επιδιώκουμε εκλογές εν μέσω πανδημίας»

Ζαχαριάδης Κώστας
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο λόγος του Κώστα Ζαχαριάδη στα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεχωριστό ειδικό βάρος, καθώς παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει φέρει σε πέρας με επιτυχία ευαίσθητες θέσεις ευθύνης και βρίσκεται, εδώ και πολλά χρόνια, στην πρώτη γραμμή της επικοινωνιακής μάχης. Γι' αυτό και λέει ότι «θα ήθελα πιο γρήγορους ρυθμούς και οργανωτικά και πολιτικά».

Ζαχαριάδης
© EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Οι πολίτες δεν θα μας συγχωρέσουν καμιά καθυστέρηση λόγω "ψυχολογίας" ή εσωστρέφειας, όταν αντιμετωπίζουν κάθε μέρα προβλήματα επιβίωσης» λέει. Αναφερόμενος στην εσωκομματική διαδικασία, στέλνει σαφές μήνυμα εσωκομματικής εγρήγορσης και ετοιμότητας, ξεκαθαρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώκει εκλογές μέσα στην πανδημία, αλλά σε αυτές θα προσφύγει ο κ. Μητσοτάκης για να βγει από τα αδιέξοδα. 

Στη συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα στο news2u.gr μιλά για όλα, προβλέποντας ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα επιταχυνθούν, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «παράγει και αναπαράγει αδιέξοδα».

Κύριε Ζαχαριάδη, είναι προφανές ότι η κατάσταση την οποία βιώνουμε σήμερα είναι χειρότερη από αυτήν που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ωστόσο, επικαλείται μεταξύ άλλων και την πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας ποια θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική διαχείριση της συνθήκης αυτής, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευθύνη αυτής της συγκυρίας ή αν σύντομα κληθεί και πάλι σε αυτή τη θέση;

Σίγουρα είναι χειρότερη. Υπάρχει ο αντικειμενικός λόγος της πανδημίας. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο αυτό, το πρόβλημα είναι ότι πηγαίνουμε πολύ χειρότερα αναλογικά με άλλες χώρες. Έχουμε βαθύτερη ύφεση, περισσότερα λουκέτα σε επιχειρήσεις, μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας, αύξηση των ανισοτήτων.

Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνησή της βρίσκονται αντιμέτωποι με πραγματικά προβλήματα που τους έχουν προ πολλού υπερβεί, που δεν μπορούν να τα διαχειριστούν στοιχειωδώς. Η Νέα Δημοκρατία παράγει και αναπαράγει αδιέξοδα, φαίνεται καθαρά πλέον ότι είναι μέρος του προβλήματος. Δεν μπορείς να απαντάς και στην πανδημία με φτηνή επικοινωνία, πρόκειται για τη ζωή και την υγεία των πολιτών.

Όταν εμείς μιλούσαμε για ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα ενισχύσεων και διευκολύνσεων των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η κυβέρνηση μας ειρωνευόταν και μιλούσε για «λεφτόδεντρα». Τώρα και οι ανάγκες έχουν εκτιναχτεί λόγω κακών υπολογισμών, τα «λεφτόδεντρα» φυτρώνουν στην αυλή του Μητσοτάκη. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να  βρίσκεται  σε μια κατάσταση διαρκούς κινητικότητας και αναπροσδιορισμού δεδομένων. Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχουν αναλυθεί τα αίτια της εκλογικής ήττας του Ιουλίου του '19 και αν κρίνετε ότι το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας, ή της γενικότερης διεύρυνσης, έχει εμπεδωθεί στο εσωτερικό του κόμματος, τόσο σε πολιτικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Προσωπικά θα ήθελα πιο γρήγορους ρυθμούς, και οργανωτικά και πολιτικά. Οι πολίτες δεν θα μας συγχωρέσουν καμιά καθυστέρηση λόγω «ψυχολογίας» –όπως λέτε– ή εσωστρέφειας, όταν αντιμετωπίζουν κάθε μέρα προβλήματα επιβίωσης. Αντιλαμβάνομαι προφανώς και τους εσωκομματικούς συσχετισμούς και τις –όποιες-– ιδεολογικές διαφορές.

«Αυτή η κινητικότητα πρέπει να γίνει γρήγορα σταθερότητα διεκδίκησης, ευθύνης και ελπίδας για την Ελλάδα»

Αυτά όμως σήμερα είναι δευτερεύοντα, έχουμε πρόγραμμα, έχουμε ηγεσία, χρειαζόμαστε το επόμενο βήμα να είναι ξεκάθαρο και μονοσήμαντο: πώς θα κυβερνήσουμε και με ποιους θα κυβερνήσουμε.

Όταν θέλεις να εκπροσωπήσεις ολόκληρη τη δημοκρατική παράταξη, αυτό κάνεις. Όταν βρίσκεσαι στο επίκεντρο της μοναδικής πολιτικής, προσωπικής, εναλλακτικής λύσης, έχεις ευθύνη απέναντι στους πολίτες και τη χώρα.

Αυτή η κινητικότητα –όπως λέτε– πρέπει να γίνει γρήγορα σταθερότητα διεκδίκησης, ευθύνης και ελπίδας για την Ελλάδα.

Κώστας Ζαχαριάδης
© EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ποιο ή ποια πιστεύετε πως είναι τα κυρίαρχα προβλήματα της κοινωνίας που βαίνουν διογκούμενα και πώς παρεμβαίνει σε αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ στην πράξη;

Κατανοούμε την οργή και τη δυσφορία των πολιτών. Όμως δεν επενδύουμε πολιτικά σε αυτό. Αντιθέτως, με απολύτως υπεύθυνο τρόπο θέτουμε προς την κυβέρνηση και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις προτάσεις και σχέδια που πιστεύουμε ότι βοηθούν στην άμβλυνση των επιπτώσεων από αυτή τη μεγάλη υγειονομική και, κατ’ επέκταση, οικονομική κρίση.

Το κάνουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το κάνουμε στην οικονομία, στην προστασία των αδυνάτων, στην εκπαίδευση. Σε ποια Ελλάδα θα ξυπνήσουμε όταν τελειώσει η πανδημία; Η απόστασή μας από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα έχει μεγαλώσει ή θα έχει μικρύνει; Πόσο θα είναι το δημόσιο χρέος; Πόσο το ιδιωτικό; Τι ανεργία θα έχουμε; Τι απασχόληση; Ποιες εργασιακές σχέσεις; Με ποιες πολιτικές θα αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα τα επόμενα δέκα χρόνια;

«Σε ποια Ελλάδα θα ξυπνήσουμε όταν τελειώσει η πανδημία;»

Σε αυτά τα ερωτήματα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει πολλά να πει και να διαβουλευτεί, έχει πολλά και να ακούσει και να μάθει. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν στηρίζει την υπόστασή του στην υγειονομική τραγωδία που διανύουμε ή σε μια νέα οικονομική κατάρρευση, όπως συνέβη πάλι επί κυβέρνησης ΝΔ το 2008-2009. Αυτά ο κόσμος τα βλέπει, τα βιώνει καθημερινά, τα παρακολουθεί να συμβαίνουν είτε στο σπίτι του είτε δίπλα του. Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε σε όλα τα ζητήματα θετικές προτάσεις για τη δημόσια παιδεία, για το Ε.Σ.Υ., για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την επανεκκίνηση της οικονομίας, για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Βλέπετε ή εκτιμάτε να επιταχύνονται λόγω συνθηκών οι πολιτικές εξελίξεις; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Είναι σαφές ότι έχουμε επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων. Μπαίνουμε σε μια νέα φάση και της υγειονομικής και της οικονομικής και της κοινωνικής και της πολιτικής μας καθημερινότητας. Έρχεται το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, το νομοσχέδιο για τις εκλογές στους ΟΤΑ. Θέλω όμως να είμαι σε κάτι απολύτως ξεκάθαρος. Θεωρώ ανεύθυνο και τυχοδιωκτικό να επιδιώκουμε εκλογές εν μέσω πανδημίας ή σε κάποιο "παράθυρο" της πανδημίας. Τυχοδιωκτικό και να τις κάνεις, τυχοδιωκτικό και να τις ζητάς.

«Θεωρώ ανεύθυνο και τυχοδιωκτικό να επιδιώκουμε εκλογές εν μέσω πανδημίας ή σε κάποιο "παράθυρο" της πανδημίας»

Ξέρω ότι ο κ. Μητσοτάκης δέχεται από πέρσι το καλοκαίρι τυχοδιωκτικές εισηγήσεις, αντιλαμβάνομαι ότι δεν θέλει εκλογές, αλλά δεν ξέρω αν θα μπορεί να τις αποφύγει σε λίγο καιρό, καθώς η διακυβέρνησή του πηγαίνει από την μια αποτυχία στην άλλη.

Γνωριζόμαστε χρόνια και σας παρακολουθώ να «ζυμώνεστε» από πολύ νεαρή ηλικία σε θέσεις ευθύνης και ουσιαστικής παραγωγής πολιτικής σε κομματικό επίπεδο. Τώρα είστε εκλεγμένος βουλευτής. Τι έχει αλλάξει στον τρόπο δράσης και σκέψης του Κώστα Ζαχαριάδη, όχι τόσο σε θεσμικό, αλλά σε ψυχολογικό επίπεδο και σε επίπεδο μεθοδολογίας;

Νομίζω ότι έχω αλλάξει πολύ. Είδα από σχετικά κοντά τα καθημερινά προβλήματα διακυβέρνησης, είδα στην πράξη τη διαφορά θεωρίας και σκληρής πραγματικότητας. Κατάλαβα ότι υπάρχει κρίση σε ένα προς επίλυση θέμα όταν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές έχουν μέρος του δίκιου.

Όταν κυβερνάς, έχεις ευθύνη ισομέρειας και δικαιοσύνης, και σε αυτό το σημείο μπορεί να δοκιμάζονται και η ιδεολογία σου και οι αρχές σου. Γι’ αυτό και το πολιτικό σχέδιο μιας παράταξης πρέπει να είναι συνεκτικό, κατανοητό και διαυγές, για να μπορούν κάθε μέρα οι πολίτες να το κρίνουν και να υποστηρίξουν ή να επικρίνουν. Στην ουσία λοιπόν αν κάτι έμαθα είναι ότι έμαθα να ακούω περισσότερο και να μιλάω όταν έχω κάτι ουσιαστικό να πω.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα