Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στην εποχή του κορονοϊού

ποδοσφαιρικός αγώνας
© Unsplash

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί» έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες και είναι ένα γνωμικό που λεγόταν, λέγεται και θα λέγεται… Ο αθλητισμός είναι ένα τρόπος άσκησης τους σώματος που βοηθά τόσο στη φυσική κατάσταση του ατόμου, όσο και τη ψυχολογική. Η αγωνία, η συγκίνηση και η μαγεία του αθλητισμού ανέκαθεν ένωνε ανθρώπους και λαούς. Τι συμβαίνει όμως, όταν τα φώτα του αγωνιστικού χώρου σβήσουν, λόγω μιας υγειονομικής κρίσης; Κατά πόσο επηρεάστηκαν οι αθλητές του ερασιτεχνικού αθλητισμού; Αν μη τι άλλο ο τελευταίος χρόνος υπήρχε διαφορετικός και δύσκολος για τους αθλητές και τις αθλήτριες, καθώς η πανδημία έφερε στην επιφάνεια παγιωμένα προβλήματα και καταστάσεις.

Αθλητές από το χώρο του ποδοσφαίρου, του τένις και της τοξοβολίας μιλούν στο news2u.gr για τις νέες συνθήκες του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Υπενθυμίζουμε, πως δύο μέρες μετά την επιστολή του Παναγιώτη Φασούλα προς την Επιτροπή λοιμωξιολόγων και τους αρμόδιους φορείς, στην οποία καθιστούσε αναγκαία την επανέναρξη των προπονήσεων για τις ομάδες του ερασιτεχνικού αθλητισμού, το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε την επανεκκίνηση του συνόλου του ερασιτεχνικού αθλητισμού μέσα από ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

γήπεδο χορτάρι
© Unsplash

Χαμένη χρονιά για τις ερασιτεχνικές ομάδες ποδοσφαίρου

Οι ομάδες του ερασιτεχνικού αθλητισμού έχουν καταπονηθεί σε μεγάλο βαθμό, δηλώνει 30χρονος παίκτης που αγωνίζεται σε τοπική ομάδα του Πειραιά. «Λόγω της πανδημίας, η ομάδα δεν βρήκε ποτέ ρυθμό, διότι οι προπονήσεις σταματούσαν συνεχώς» αναφέρει ο αθλητής, ο οποίος δήλωσε, μάλιστα πως ακόμα και σε μια κανονικά αγωνιστική χρονιά «αν μια ομάδα δεν επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, οι παίκτες στις περισσότερες περιπτώσεις δεν λαμβάνουν τα συμφωνηθέντα χρήματα». Ο 30χρονος, όπως δήλωσε, εργαζόταν και ως personal trainer σε παιδιά ηλικίας 5 έως 7 ετών. Οι προπονήσεις σταμάτησαν δύο μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων» και τα παιδιά, όπως τόνισε, ανέλαβε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, ενώ ο αθλητής δεν μπόρεσε να λάβει κάποιο επίδομα στήριξης από το κράτος.

Υπάρχει όμως και το ποσοστό εκείνων των αθλητών που δεν παίζουν ποδόσφαιρο για βιοποριστικούς λόγους, αλλά γιατί αγαπούν το άθλημα και τους βοηθά στη ψυχολογία τους. «Από την στιγμή που σταμάτησαν οι προπονήσεις, πέρα ότι έχει αλλάξει η φυσική μου κατάσταση, έχω επηρεαστεί αρκετά ψυχολογικά. Το ποδόσφαιρο για μένα είναι ένας τρόπος ‘‘εκτόνωσης’’, ξεφεύγω από το άγχος της δουλειάς. Μόλις ανακοινώθηκε η διενέργεια των self tests θεώρησα, ότι θα ξεκινούσαμε και εμείς άμεσα, την στιγμή που προπονούμαστε σε εξωτερικό χώρο» δήλωσε 25χρονος αρχηγός τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου. «Τα αθλήματα έχουν να κάνουν άμεσα με τη ψυχολογία του εκάστοτε παίκτη. Ας ελπίσουμε ότι η επόμενη χρονιά θα μας βρει ξανά πίσω στα γήπεδα» πρόσθεσε.

γήπεδο τένις
© Unsplash

Θερμομέτρηση, μάσκες και αποστάσεις στα ατομικά αθλήματα

Ωστόσο, διαφορετικές είναι οι συνθήκες στα ατομικά αθλήματα. Στο χώρο του τένις και της τοξοβολίας πραγματοποιούνται κανονικά οι προπονήσεις, σαφώς κάτω από αυστηρά περιοριστικά μέτρα, αυτά της θερμομέτρησης, των αποστάσεων και της χρήσης αντισηπτικού.

«Ο κορονοϊος άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τις προπονήσεις. Εκτός ότι για 2 μήνες έκλεισε το γήπεδο και απαγορευόταν να κάνουμε προπόνηση, αφού επιστρέψαμε, άλλαξε το πρόγραμμα, προκειμένου να τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα. Αρχικά πριν μπούμε στο γήπεδο μας θερμομετρούν και υπογράφουμε ένα χαρτί ότι δεν έχουμε συμπτώματα, ενώ έχει αλλάξει το πρόγραμμα των προπονήσεων για να μην δημιουργείται συνωστισμός» δηλώνει 26χρονη αθλήτρια του τένις.

τοξοβολία
© Unsplash

Με την σειρά του, πρωταθλητής στην τοξοβολία, δήλωσε πως ξεκίνησε τις προπονήσεις μέσα Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προπονήσεις επιτρέπονται σε εξωτερικούς χώρους, ανά δύο άτομα με τη χρήση μάσκας.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα