Οι χώρες που δεν έχουν το δικό τους αεροδρόμιο

αεροπλάνο σε αεροδρόμιο
© Unsplash

Σιγά σιγά επιστρέφουμε στην κανονικότητα και τα ταξίδια θα επιστρέψουν στην καθημερινότητα μας. Αν είστε φαν των ελληνικών νησιών και της θάλασσας ξέρετε πολύ καλά τι πρέπει να κάνετε και δε θα βγείτε ζημιωμένοι σε καμία των περιπτώσεων, αφού η χώρα μας διαθέτει τις πιο όμορφες και καθαρές ακτές παγκοσμίως.

Αν πάλι, θα θέλατε κάτι διαφορετικό, κάτι σε εξωτερικό ας πούμε, ορισμένες χώρες, της Ευρώπης για παράδειγμα, ενδείκνυνται και με το παραπάνω για καλοκαιρινές διακοπές. 

booths που αλλάζεις στην παραλία
© Reiseuhu/Unsplash

Η αλήθεια είναι πως ένα ταξίδι εκτός Ελλάδας, στο μυαλό των περισσότερων από εμάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την απογείωση και την προσγείωση ενός αεροπλάνου. Ωστόσο, υπάρχουν και χώρες που δεν διαθέτουν αεροδρόμιο. Όσο περίεργο, παράδοξο ή περίπλοκο και αν ακούγεται αυτό.

Και μπορεί να αναλογιστεί κανείς, και πολύ εύλογα μάλιστα, «Πώς φτάνεις μέχρι εκεί τότε;». Η απάντηση είναι πιο απλή από όσο φαντάζεστε, και καθόλου μας καθόλου περίπλοκη. Γιατί όλες αυτές οι χώρες, που θα δείτε παρακάτω, συνορεύουν με κάποια άλλη, η οποία διαθέτει αεροδρόμιο και κατά αυτόν τον τρόπο εξυπηρετεί και τις ανάγκες των συγκεκριμένων «airport-free» προορισμών. 

Ποιες είναι αυτές οι χώρες όμως;

Βατικανό

Εδώ πολλοί θα αναρωτηθούν εύλογα αν το Βατικανό ανήκει στην Ιταλία ή όχι, ωστόσο η Πόλη του Βατικανού είναι μια ανεξάρτητη πόλη-κράτος εντός της χώρας και μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι και η μικρότερη χώρα στον κόσμο. Και ναι, δεν έχει αεροδρόμιο όπως αντιλαμβάνεστε, και είναι έκτασης μόλις 109 στρεμμάτων. Είναι πράγματι \«εγκλωβισμένο» στην «αιώνια πόλη» δηλαδή την Ρώμη, η οποία διαθέτει δύο διεθνή αεροδρόμια: Leonardo da Vinci (Fiumicino) και Rome Ciampino Airport.

Έτσι, αν κάποιος επιθυμεί να επισκεφτεί το Βατικανό, το μόνο που έχει να κάνει είναι να κλείσει μια πτήση για Ρώμη και από εκεί να κατευθυνθεί με αυτοκίνητο, μηχανή, λεωφορείο κ.ο.κ. ως τη μικρή ρωμαιοκαθολική πόλη-χώρα. Εξάλλου, αν πάει κανείς στη Ρώμη, είναι αδιανόητο να μην αφιερώσει τουλάχιστον μια ημέρα στο Βατικάνο με τα υπέροχα μουσεία, την αξιοθαύμαστη «Καπέλα Σιξτίνα» και την Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Βατικανό
© Briana Tozour/Unsplash

Σαν Μαρίνο

Η γειτονική Ιταλία φαίνεται πως έχει μια λατρεία στο να περικλείει άλλα κράτη, μιας και το Σαν Μαρίνο, είναι και αυτό από τις χώρες εκείνες που δεν διαθέτουν το δικό τους αεροδρόμιο. Ως η πέμπτη μικρότερη χώρα στον κόσμο, το Σαν Μαρίνο δεν θεωρείται δυσπρόσιτο, καθώς απέχει μόλις 15 χλμ. από το διάσημο Διεθνές Αεροδρόμιο Federico Fellini (πρώην Rimini Miramare Airport), το οποίο βρίσκεται στο Μιραμάρε, 5,2 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ρίμινι της Ιταλίας.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως οι 33.000 κάτοικοι του Σαν Μαρίνο ζουν σε μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου με ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Το Σαν Μαρίνο επίσης, έχει ομορφιές που κάθε επισκέπτης θα ήθελε να δει έστω και μια φορά στη ζωή του και είναι βέβαιο πως αξίζει μια ευκαιρία.

Σαν Μαρίνο
© Lorenzo Castagnone/Unsplash

Λιχτενστάιν

Επί της ουσίας, όταν μιλάμε για το Λιχτενστάιν μιλάμε για τη μικρότερη χώρα στον κόσμο, η οποία συνορεύει με δύο χώρες, την Αυστρία και την Γερμανία. Μολαταύτα δεν σας αδικώ αν δεν ξέρετε πολλά για αυτό. Ωστόσο, σας προτρέπω να μάθετε σύντομα γιατί αξίζει περισσότερο από όσο νομίζετε. Το Λιχτενστάιν προσεγγίζεται είτε οδικώς, είτε με τρένο από τους κοντινούς ελβετικούς ή αυστριακούς σιδηροδρομικούς σταθμούς, ενώ το πλησιέστερο αεροδρόμιο στο κράτος είναι εκείνο του St. Gallen-Altenrhein στην Ελβετία.

Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, πως Λιχτενστάιν είναι σχεδόν οκτώ φορές μικρότερο από την πόλη του Λος Άντζελες, με τη μεγαλύτερη πόλη του να φιλοξενεί μόλις 6.000 κατοίκους. Και αν και πρόκειται για ένα αρκετά μικρό κράτος, είναι ιδιαίτερα ισχυρό, καθώς διαθέτει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ παγκοσμίως, αλλά και ένα από τα χαμηλότερα εθνικά χρέη. Μήπως να το ξανασκεφτούμε;

Λιχτενστάιν
© Keira Siobhan/Unsplash

Ανδόρα

Η Ανδόρα είναι μια ιδιαίτερη χώρα, κάπου ανάμεσα στα σύνορα Ισπανίας- Γαλλίας,στην οροσειρά των Πυρηναίων. Είναι ένα μικρό  έθνος το οποίο φημίζεται για την πρωτόγνωρη άγρια ομορφιά του και κατ' επέκταση για τις μοναδικές φυσικές πεζοπορικές διαδρομές, την αναρρίχηση και την εκπληκτική του θέα.

Η πρωτεύουσα της Ανδόρας ονομάζεται Ανδόρρα Λα Βέγια, και είναι η υψηλότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Για να την προσεγγίσει κανείς θα πρέπει να οδηγήσει περίπου τρεις ώρες με το αυτοκίνητο από τα κοντινότερα αεροδρόμια, σε Ισπανία (Βαρκελώνη) και Γαλλία (Τουλούζη). Το βέβαιο όμως είναι ένα, με ή χωρίς αεροδρόμιο, η Ανδόρα κάνει σίγουρα κάτι σωστό, μιας και έχει σταθερά ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο. Πότε μετακομίζουμε;

Ανδόρα
© Diya B/Unsplash

Μονακό

Last but not least το αριστοκρατικό Μονακό, το οποίο είναι περιτριγυρισμένο από τρεις πλευρές από την ηπειρωτική Γαλλία και μία από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Είναι η δεύτερη μικρότερη χώρα στον κόσμο, μετά το Βατικανό, κατέχοντας ωστόσο τον τίτλο για το πιο πυκνοκατοικημένο κυρίαρχο κράτος στον κόσμο.

Αν κάποιος θέλει να προσεγγίσει το σημείο αναφοράς για τους διεθνείς jet setters θα πρέπει να οδηγήσει μισή ώρα από το αεροδρόμιο Nice Côte d’Azur στη Νίκαια της Γαλλίας. Να υπενθυμίσουμε επίσης, πως πρόκειται για το κράτος εκείνο που φιλοξενεί έναν από τους παλαιότερους και πιο διάσημους αγώνες της Φόρμουλα 1, το Grand Prix του Μονακό, με το μικρότερο κομμάτι πίστας όλων των αγώνων της F1.

Μονακό
© Rishi Jhajharia/Unsplash

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα