Η χαρμολύπη των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα για πολλούς είναι περίοδος χαράς και ενθουσιασμού. Για άλλους πάλι, η περίοδος αυτή ταυτίζεται με την κατάθλιψη και την μοναξιά. Έτσι, αβίαστα, μπορούμε να μιλάμε για την... χαρμολύπη των Χριστουγέννων.

Η χαρμολύπη των Χριστουγέννων είναι γεγονός. Και είναι πιο εύκολο να το αντιληφθεί κανείς τις φετινές γιορτές, οι οποίες διαφέρουν τόσο από τις προηγούμενες εξαιτίας της πανδημίας. Απ΄τη μία επικρατεί η χαρμόσυνη ατμόσφαιρα που επιβάλλουν οι γιορτές, Και από την άλλη, πολλοί ταλαιπωρούνται απ΄τη μοναξιά και την κατάθλιψη.

Η πανδημία έχει επιφέρει αλλαγές στον τρόπο που θα γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα. Η απομόνωση έχει διογκώσει, θα λέγαμε, το αίσθημα μοναξιάς και μελαγχολίας και «συναντάμε» εικόνες που θυμίζουν στενάχωρα έργα τέχνης.

Που οφείλεται η μελαγχολία των εορτών;

Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που εμφανίζουν κατάθλιψη το διάστημα των Χριστουγέννων, και αυτό σχετίζεται είτε με τον υπερκαταναλωτισμό, είτε με τις υψηλές προσδοκίες που επιβάλλει η εποχή.

Άλλοι, πάλι, υποφέρουν από κατάθλιψη, καθώς τα Χριστούγεννα φαίνεται να ταυτίζονται με μια περίοδο περισυλλογής και αναστοχασμού, δημιουργώντας αμφιβολίες και άγχη για τις πιθανές ανεπάρκειες της ζωής.

Άλλοι πάλι, την περίοδο των Χριστουγέννων μπορεί να νιώσουν φόβο, για τις συγκεντρώσεις με την οικογένεια, τους φίλους και τους γνωστούς. Κάποιοι άλλοι, πάλι, αισθάνονται μοναξιά και μελαγχολία.

Άτομα που έχουν στερηθεί αγαπημένα τους πρόσωπα, ή που δουλεύουν κατά της διάρκεια των γιορτών ή ακόμα και ηλικιωμένοι, αναγκάζονται να περάσουν μόνοι τους τις γιορτές. Και αυτό, ομολογουμένως, επιβεβαιώνει το γιατί τα Χριστούγεννα έρχονται και φέρνουν μια γλυκόπικρη χαρμολύπη.

Η πανδημία εντείνει μια ήδη τεταμένη κατάσταση

Φέτος, με αφορμή τις συνθήκες που επιβάλλει πανδημία, όλο αυτό το κλίμα κατάθλιψης και απομόνωση αποκτά «σάρκα και οστά» και εντείνεται άνευ προηγουμένου.

Διαβάστε περισσότερα για την «χαμογελαστή κατάθλιψη των Χριστουγέννων» στο health4u.grΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM