Η φροντίδα των δοντιών στην εγκυμοσύνη

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια ιδιαίτερη περίοδος για κάθε γυναίκα. Και κάθε μία προετοιμάζεται για όλες εκείνες τις αλλαγές που θα επιφέρει στο σώμα τους η κύηση. Ωστόσο, πολλές γυναίκες αγνοούν ορισμένες από αυτές τις αλλαγές, όπως για παράδειγμα, οι αλλαγές στη στοματική τους κοιλότητα.

Η εγκυμοσύνη φέρνει αξιοσημείωτες αλλαγές στη ζωή μιας γυναίκας. Και δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στις αλλαγές που φέρνει ο ερχομός του πολυπόθητου βρέφους, αλλά και τις αλλαγές που παρατηρούνται στο γυναικείο σώμα κατά τη διάρκεια της κύησης.

Και μπορεί, πολλές γυναίκες να διαβάζουν και να ενημερώνονται για αυτές τις αλλαγές, ωστόσο, πάντα κάτι μπορεί να ξεφύγει. Όπως το πόσο σημαντική είναι η φροντίδα των δοντιών για μια εγκυμονούσα.

Η εγκυμοσύνη είναι πιθανό να προκαλέσει οδοντικά προβλήματα σε αρκετές γυναίκες, όπως για παράδειγμα, ουλίτιδα ή τερηδόνα. Σχετικές έρευνες έχουν δείξει πως η περιοδοντική νόσος μπορεί να επηρεάσει το μωρό, ακόμη και να προκαλέσει πρόωρο τοκετό.

Η οδοντίατρος Μαρία Λαλούση, D.D.S., Msc Οδοντικά Εμφυτεύματα, πιστοποιημένη στην αισθητική οδοντιατρική, μιλάει για το πόσο σημαντικές είναι η φροντίδα και η διατήρηση της στοματικής υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Image removed.

Δρ Μαρία Λαλούση, D.D.S., Msc Οδοντικά Εμφυτεύματα, πιστοποιημένη στην αισθητική οδοντιατρική, UCL London

«Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν επηρεάζουν μόνο το σώμα και τη διάθεση, αλλά και τη στοματική υγεία. Η τάση για φαγητό, και ειδικά για γλυκά, σημαίνει αύξηση της κατανάλωσης ζάχαρης, κατά συνέπεια, αύξηση της πλάκας στα δόντια. Συνεπώς, το βούρτσισμα και η χρήση του οδοντικού νήματος καθημερινά είναι εξαιρετικά σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», τονίζει.

«Μπορεί να υπάρχει η πεποίθηση ότι οι πρωινές αδιαθεσίες δεν έχουν σχέση με την κακή αναπνοή ή τη στοματική υγεία, αλλά στην πραγματικότητα έχουν. Στον εμετό εμπεριέχονται πολλές όξινες ουσίες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα δόντια, όπως διάβρωση της αδαμαντίνης. Όσες γυναίκες υποφέρουν από πρωινές αδιαθεσίες πρέπει να περιμένουν λίγο πριν βουρτσίσουν τα δόντια τους», σημειώνει η γιατρός Μαρία Λαλούση.

Διαβάστε περισσότερο για την φροντίδα της στοματικής υγιεινής κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης στο health4u.grΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM