Καφές: Τα 5+1 οφέλη του

Ο καφές είναι το δημοφιλέστερο ρόφημα ανά τον κόσμο. Στην Ευρώπη, οι ενήλικες καταναλώνουν 200mg ημερησίως, κατά μέσο όρο, με τους Έλληνες στην πλειονότητά τους να πίνουν τουλάχιστον έναν καφέ την ημέρα.

Κάποιοι προτιμούν να πίνουν τον καφέ τους το πρωί, άλλοι το μεσημέρι ή το απόγευμα, ακόμα και το βράδυ. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πίνουν περισσότερα από ένα φλιτζάνι καφέ καθημερινά. Ας δούμε, όμως, πώς ο καφές, εκτός από μία γευστική απόλαυση και συντροφιά, μπορεί να συμβάλλει στις διάφορες καθημερινές μας δραστηριότητες.

Ένα φλιτζάνι καφέ για να «ανοίξει το μάτι». Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ μπορεί να βοηθήσει όσους από εσάς δεν είστε «πρωινοί τύποι» να ξυπνήσετε. Το συστατικό αυτό φαίνεται να λειτουργεί τονωτικά για το σώμα, βοηθώντας στην εγρήγορση. Τι οφέλη έχει όμως για την υγεία μας;

1.Ο καφές μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε λίπος

Γνωρίζατε ότι η καφεΐνη υπάρχει σχεδόν σε κάθε συμπλήρωμα του εμπορίου για την καύση του λίπους; Υπάρχει ένας καλός λόγος γι 'αυτό ... η καφεΐνη είναι μία από τις πολύ λίγες φυσικές ουσίες που έχει όντως αποδειχθεί ότι βοηθάνε στην καύση του λίπους. Αρκετες μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει το μεταβολικό ρυθμό κατά 3-11% .<

2.Μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στη χολή

Έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard έδειξε πως οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον 4 κούπες καφέ τη μέρα, παρουσίαζαν λιγότερες πιθανότητες κατά ποσοστό 25%, εμφάνισης λίθων στη χολή. Σχετκή έρευνα έδειξε αντίστοιχα αποτελέσματα και σε άντρες.

3.Πρόληψη κατάθλιψης

Δημοσίευση έρευνας στο ιατρικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine» το 2011, έδειξε πως οι γυναίκες που έπιναν 2-3 φλιτζάνια καφέ τη μέρα, έριχναν τις πιθανότητες να εμφανίζουν κατάθλιψη στο μέλλον, κατά 15%. Όσες μάλιστα έπιναν τέσσερα φλιτζάνια, ανέβαζαν το ποσοστό στο 20%.

4.Βελτίωση της μνήμης

Η κατανάλωση καφέ βοηθά τη μνήμη, όπως έδειξε αμερικάνικη έρευνα του 2005, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση δυο φλιτζανιών τη μέρα, έδειξε βελτίωση στη μνήμη και στους χρόνους αντίδρασης του ατόμου.

Μια αντίστοιχη έρευνα του 2007, έδειξε ακόμα πως οι γυναίκες, και όχι οι άντρες, άνω των 65 ετών, οι οποίες κατανάλωναν τρεις κούπες καφέ τη μέρα, τα πήγαιναν σταδιακά καλύτερα σε δοκιμασίες μνήμης από όσες έπιναν μόνο μια κούπα τη μέρα και παρουσίαζαν σημάδια αδυναμίας της μνήμης τους. Τέλος, σχετικά με τα προηγούμενα, υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των μειωμένων πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.

5.Μειωμένο ρίσκο εμφάνισης διαβήτη

Οι μελέτες έχουν δείξει πως όσοι πίνουν 4 ή περισσότερες κούπες καφέ τη μέρα, μειώνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη στο μέλλον, κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 50%! 

 6.Μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου

Η κατανάλωση καφέ έχει, επίσης, συνδεθεί με τα μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του στήθους, του ενδομητρίου και του συκωτιού. Από την τακτική κατανάλωση καφέ, δεν οφελούνται ωστόσο μόνο οι γυναίκες, ρίχνοντας σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνων, όπως του στήθους και της μήτρας αλλά και οι άντρες καθώς ο καφές έχει συνδεθεί και με τα μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ Τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ ΙΝSTAGRAM