Τσίμπημα κουνουπιού: Πέντε τρόποι για να αντιμετωπίσετε φυσικά τη μόλυνση

Κουνούπι
Πηγή: Pixabay

Εκτός από ενοχλητικό, το τσίμπημα κουνουπιού, το οποίο ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, μπορεί να χαρακτηριστεί και επικίνδυνο. Αν και οι περισσότεροι παραπονιούνται για έντονο κνησμό, ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων μπορεί να μολυνθεί ή να πάθει αλλεργικό σοκ.

Τσίμπημα κουνουπιού και συμπτώματα

Τα θηλυκά κουνούπια είναι εκείνα τα αιμοβόρα έντομα που τσιμπούν και είναι η αιτία διαφόρων συμπτωμάτων στον άνθρωπο. Τα θηλυκά διψούν για αίμα επειδή θέλουν να θρέψουν τα αυγά τους. Συνήθως τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν εντός του πρώτου 24ώρου. Ο κνησμός και ένα ερυθρό εξόγκωμα είναι δύο από αυτά.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργιογόνων, κάποιοι άνθρωποι μετά το τσίμπημα του κουνουπιού μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες χρήζουν ιατρικής βοήθειας. Τα άτομα αυτά μπορεί να εμφανίσουν πυρετό, τοπικό οίδημα, φλύκταινες και αναφυλαξία. Μια πολύ σπάνια, απειλητική για τη ζωή κατάσταση είναι η σήψη, η οποία απαιτεί άμεση ιατρική βοήθεια.

Τσίμπημα κουνουπιού
Πηγή: health4u.gr

Τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι

Το μολυσμένο κουνούπι μπορεί να εκθέσει το θύμα σε διάφορους ιούς, όπως ο αφρικανικός ιός Ζίκα και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες δυτικές χώρες, τα κουνούπια μπορούν να εξαπλώσουν τον ιό του Δυτικού Νείλου. Ένα υψηλό ποσοστό, περίπου το 80% των ατόμων που μολύνονται, δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Οι υπόλοιποι μπορεί να χάσουν και τη ζωή τους. Η πιο επικίνδυνη όμως ασθένεια που μπορούν να μεταφέρουν τα κουνούπια είναι ο δάγκειος πυρετός. Αν και το 50% των ανθρώπων που μολύνονται είναι ασυμπτωματικοί, ένα ποσοστό μπορεί να εμφανίσει υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, ναυτία, έμετους, ανορεξία, διογκωμένους λεμφαδένες, ερύθημα του προσώπου και του δέρματος. Στην Ελλάδα, ο ιός έχει εκριζωθεί.

Διαβάστε για την αντιμετώπιση στο health4u.gr

 

Πηγή: Health4u.gr

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα