Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια έχουν πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο

καρδιακή ανεπάρκεια

Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη γερμανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μαρκ Λουέντε του Πανεπιστημίου Κρίστιαν-‘Αλμπρεχτς του Κιέλου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας και αντίστοιχη δημοσίευση στο περιοδικό της για θέματα καρδιακής ανεπάρκειας “ESC Heart Failure”, ανέλυσαν στοιχεία σε βάθος δεκαετίας για 100.124 άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα τόσα (η ομάδα ελέγχου) χωρίς τέτοιο πρόβλημα. Κανένας δεν είχε καρκίνο στο ξεκίνημα της μελέτης, ενώ η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 73 έτη.

26% πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

Διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα καρκίνου μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια (σχεδόν 26%) σε σχέση με εκείνους χωρίς ανεπάρκεια (16%). Αναλυτικότερα τα ποσοστά ήταν στις γυναίκες 29% έναντι 19%, ενώ στους άνδρες 23% έναντι 14%, συνεπώς η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες με καρδιακή ανεπάρκεια, σε σχέση με τους άνδρες με παρόμοια καρδιοπάθεια.

«Επρόκειτο για μια μελέτη παρατήρησης, που δεν αποδεικνύει ότι η καρδιακή ανεπάρκεια προκαλεί καρκίνο. Όμως τα ευρήματα πράγματι δείχνουν ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια μπορούν να ωφεληθούν από μέτρα πρόληψης του καρκίνου», δήλωσε ο Λουέντε.

Διαβάστε περισσότερα για τους πιθανούς καρκίνους στο health4u.gr