Υπερκεράτωση: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η υπερκεράτωση αποτελεί δερματική πάθηση που εμφανίζεται στα άκρα ως αντίδραση της επιδερμίδας. 

Η υπερκεράτωση αφορά την πάχυνση του πιο επιφανειακού τμήματος της επιδερμίδας, το οποίο ονομάζεται κεράτινη στιβάδα. Σε αυτό το επίπεδο τα κύτταρα είναι πλούσια σε κερατίνη, μια πρωτεΐνη που τους προσδίδει ξηρή και σκληρή όψη.

Η κερατίνη είναι μια σκληρή, ινώδης πρωτεΐνη, η οποία βρίσκεται στα νύχια, τα μαλλιά αλλά και το δέρμα. Το ανθρώπινο σώμα είναι δυνατόν να παράγει παραπανίσια κερατίνη ως αποτέλεσμα φλεγμονής ή κάποιας γενετικής κατάστασης.

Ποια τα αίτια που οδηγούν στην υπερκεράτωση;

Η υπερκεράτωση είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο προσαρμογής, με σκοπό την αύξηση της αντοχής της επιδερμίδας λόγω αυξημένης παραγωγής υπερβολικά κερατινοποιημένων κυττάρων. Επομένως, όταν περπατάμε με γυμνά πόδια ή κάνουμε έντονη χειρωνακτική εργασία, προκαλείται «αντανακλαστικά» πάχυνση των πελμάτων και των παλαμών.

Το φαινόμενο αυτό έχει ευεργετικά, προστατευτικά αποτελέσματα, ωστόσο, δημιουργεί έλλειψη άνεσης στην επιφάνεια του δέρματος, καθώς το δέρμα γίνεται τραχύ, ρωγμώδες και εμφανίζει σκισίματα.

Όταν το φυσικό στρες είναι εντοπισμένο, η υπερκεράτωση παίρνει τη μορφή κάλου. Το πιο συχνό παράδειγμα είναι η εμφάνιση κάλων στα πέλματα εξαιτίας της υπερβολικής πίεσης σε μια μικρή δερματική επιφάνεια, με αποτέλεσμα επώδυνα φαινόμενα, όμοια με αυτά που προκαλούνται όταν το πόδι έρχεται σε επαφή με ξένο σώμα.

Η ακτινική υπερκεράτωση δεν είναι καθόλου αθώα

Image removed.

Η ακτινική υπερκεράτωση είναι κατά βάση μια προκαρκινική αλλοίωση στο δέρμα. Μπορεί να έχει το ίδιο χρώμα με το δέρμα ή να είναι πιο σκουρόχρωμη –ροζ ή κόκκινη. Είναι σκληρή και τραχιά στην αφή, ενώ μοιάζει με εξόγκωμα.

Οι υπερκερατώσεις με σχήμα κεράτου είναι πιο πιθανό να εξελιχθούν σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Αναπτύσσεται πιο συχνά σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, που έχουν συσσωρεύσει αθροιστικές βλάβες από τη συχνή έκθεση στον ήλιο.

Τα πιο συνηθισμένα σημεία του δέρματος όπου εμφανίζεται είναι εκείνα που εκτίθενται επανειλημμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία, όπως:

  • το πρόσωπο
  • τα άτριχα σημεία του δέρματος του κρανίου
  • τα αυτιά
  • η ραχιαία επιφάνεια των χεριών
  • ο λαιμός
  • ο αυχένας κ.ο.κ.

Διαβάστε περισσότερα για την υπερκεράτωση στο health4u.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM