Παγωμένα άκρα - Ποια τα αίτια που τα προκαλούν;

παγωμένα άκρα πάγος κρύο

 

Παγωμένα άκρα – Συμπτώματα

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύονται όταν έχετε παγωμένα άκρα και σηματοδοτούν κάποια ιατρική κατάσταση περιλαμβάνουν:

  • Αδυναμία και πόνο στα χέρια και τα πόδια
  • Ευαισθησία στο κρύο
  • Αλλαγή στο χρώμα του δέρματος όταν κρυώνετε ή αγχώνεστε

Παγωμένα άκρα – Αίτια

  • Περιφερική νευροπάθεια

Αυτή η επιπλοκή βλάπτει τα νεύρα στα πόδια. Μπορεί να φαίνονται κρύα αλλά η θερμοκρασία είναι φυσιολογική στο άγγιγμα. Τα άτομα που δεν έχουν διαβήτη μπορούν επίσης να πάθουν περιφερική νευροπάθεια. Μερικά πράγματα που μπορούν να την προκαλέσουν είναι τραυματισμοί, αυτοάνοσα νοσήματα, αλκοολισμός , έλλειψη βιταμινών , διαταραχές του μυελού των οστών, υπολειτουργία του θυρεοειδούς και φάρμακα.

  • Περιφερική αρτηριακή νόσος

Αυτή η πάθηση επιβραδύνει ή εμποδίζει τη ροή του αίματος στα πόδια, προκαλώντας παγωμένα άκρα. Το κάπνισμα , η υψηλή αρτηριακή πίεση , η υψηλή χοληστερόλη και η ηλικία αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης.

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο λαιμό σας που μπορεί να προκαλεί παγωμένα άκρα αν δεν λειτουργεί σωστά. Παράγει ορμόνες που επηρεάζουν σχεδόν όλα τα όργανά σας. Οι ορμόνες βοηθούν επίσης να μετατραπούν τα τρόφιμα και το οξυγόνο σε ενέργεια. Εάν έχετε υπολειτουργικό θυρεοειδή, ο θυρεοειδής σας δεν απελευθερώνει αρκετές ορμόνες.

  • Νόσος ή φαινόμενο Raynaud

Η νόσος Raynaud κάνει το σώμα να αντιδρά υπερβολικά στο κρύο. Όταν πέφτει η θερμοκρασία, τα δάχτυλα των ποδιών σας μπορεί να αισθάνονται μουδιασμένα και παγωμένα. Μερικές φορές αλλάζουν ακόμη και χρώμα. Ο κρύος καιρός, ο κλιματισμός και το άγχος μπορεί να είναι παράγοντες που προκαλούν την νόσο. Εάν έχετε Raynaud, αντιμετωπίζετε προβλήματα με μερικές από τις αρτηρίες σας – αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Οι αρτηρίες στα χέρια και τα πόδια σας σπάζουν και στενεύουν. Αυτό εμποδίζει το αίμα να κινείται καλά στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας και μερικές φορές στη μύτη, τα χείλη, τα αυτιά και τις θηλές σας.

  • Αναιμία

Τα παγωμένα άκρα μπορεί να είναι σημάδι ότι πάσχετε από αναιμία. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας δεν έχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα.

  • Νόσος Buerger

Η νόσος του Buerger είναι σπάνια, αλλά αν καπνίζετε ή μασάτε καπνό και τα πόδια σας είναι κρύα μπορεί να είναι η αιτία. Η ασθένεια, που συνδέεται με τη χρήση καπνού, προκαλεί πρήξιμο των αιμοφόρων αγγείων στα χέρια και τα πόδια. Έτσι επιβραδύνεται η ροή του αίματος και μπορεί να σχηματιστούν θρόμβοι.

  • Υψηλή χοληστερόλη

Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσετε προβλήματα κυκλοφορίας του αίματος, τα οποία οδηγούν σε παγωμένα άκρα.

Όταν είμαστε αγχωμένοι, το σώμα σας δεν προωθεί σωστά το αίμα στα άκρα με αποτέλεσμα να μην ζεσταίνονται επαρκώς.