Βιταμίνες: Ποια ώρα της ημέρας πρέπει να γίνεται η λήψη τους;

ποια ώρα να πάρω τη βιταμίνη

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής.

Μια έρευνα του 2019 έδειξε ότι το 77% των Αμερικανών καταναλώνουν κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, όπως βιταμίνες και μέταλλα.

Βιταμίνες πριν ή μετά το φαγητό;

Υπάρχουν συμπληρώματα, τα οποία επιδρούν καλύτερα στον οργανισμό όταν λαμβάνονται πρωινές ώρες πριν το φαγητό, ενώ άλλα μετά το φαγητό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι πολυβιταμίνες, οι οποίες προορίζονται να δώσουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της μέρας αλλά και η βιταμίνη C, η οποία επίσης δίνει τόνωση και αίσθηση ευεξίας. Βιταμίνες όπως η D και η Ε, οι οποίες είναι λιποδιαλυτές, απορροφώνται καλύτερα όταν λαμβάνονται μαζί ή αμέσως μετά από ένα λιπαρό γεύμα, οπότε συνήθως προτείνεται η λήψη τους μετά το μεσημεριανό γεύμα. Το ίδιο ισχύει και για τα Ω3 λιπαρά οξέα.

Εκείνες που είναι διαλυτές στο νερό, όπως οι βιταμίνες Β, δεν αποθηκεύονται στο σώμα μας. Αυτές οι βιταμίνες απορροφώνται καλύτερα χωρίς τροφή στο στομάχι μας, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να τις πάρουμε μία ώρα πριν από το γεύμα ή δύο ώρες μετά το γεύμα.

Λιποδιαλυτές βιταμίνες

Ορισμένες είναι λιποδιαλυτές, δηλαδή ο οργανισμός χρειάζεται λιπαρά για να τις απορροφήσει. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

  • Η βιταμίνη D
  • Η βιταμίνη Α
  • Η βιταμίνη Ε
  • Η βιταμίνη Κ

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως απορροφούνται καλύτερα μετά από ένα γεύμα που θα περιέχει λίπος.

Τι ώρα να παίρνω τη βιταμίνη C;

Οι υδατοδιαλυτές όπως είναι το σύμπλεγμα βιταμινών Β και η βιταμίνη C είναι ιδανικές για λήψη το πρωί, δεδομένου ότι μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια και προωθούν τον μεταβολισμό. Επίσης, δεν χρειάζεται να τις λαμβάνεις μαζί με τρόφιμα. Η βιταμίνη C παραμένει λίγες ώρες στην κυκλοφορία του αίματος γι’ αυτό είναι προτιμότερο να τη λαμβάνεις σε μικρές δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ξεκίνα το πρωί και πάρε την υπόλοιπη αργότερα το απόγευμα.

Αναφορικά με τη βιταμίνη Β, και γι’ αυτή η καλύτερη ώρα είναι το πρωί. Πάρτε τη με το που ξυπνάτε, με άδειο στομάχι.

Διαβάστε ποια ώρα της μέρας να πάρετε τις υπόλοιπες βιταμίνες στο health4u