Ψυχοσωματικά συμπτώματα: Ποια είναι και τι δηλώνουν;

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα συχνά εμφανίζονται όταν καταπιέζουμε τα συναισθήματα μας. Το σώμα μας βρίσκει άλλη διέξοδο για να δείξει πως κάτι δεν πάει καλά μέσα μας.

Όταν είμαστε αγχωμένοι με τη δουλειά, με τα προσωπικά μας ή με οποιαδήποτε δυσάρεστη κατάσταση, βιώνουμε κάποιες σωματικές ενοχλήσεις. Δύσκολα όμως καταλαβαίνουμε σε τι οφείλονται και τα προσπερνάμε επιλέγοντας μια θεραπεία μέσω φαρμάκων. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά συμπτώματα που δηλώνουν πως όλα αυτά οφείλονται στο στρες ή στα αρνητικά συναισθήματα που καταπιέζουμε καθημερινά.


Η ψυχική μας υγειά επηρεάζει άμεσα την σωματική και μας το αποδεικνύει με πολλούς τρόπους.

Μερικά από τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι:

1. Διαταραχές στον ύπνο

Όταν μια κατάσταση μας στρεσάρει, προκαλούνται έντονες διαταραχές στον ύπνο. Ο διακοπτόμενος ύπνος είναι μια ένδειξη ότι κάτι απασχολεί έντονα το υποσυνείδητο μας. Πολλές φορές δηλώνει και σύμπτωμα κατάθλιψης.

2. Δερματικές παθήσεις

Το σώμα μας χρησιμοποιεί το δέρμα μας όταν θέλει να εκφράσει μια δυσαρέσκεια ή στρες. Έντονη φαγούρα, ξηροδερμία, σημάδια, ακόμα και πληγές είναι δείγματα πως κάτι μέσα μας, μας αρρωσταίνει.

3. Πόνοι στο στήθος

Οι πόνοι στο στήθος δεν οφείλονται πάντα σε καρδιακά προβλήματα. Παρατηρείτε ότι όταν ακούμε ή βιώνουμε κάτι δυσάρεστο, αισθανόμαστε έναν έντονο πόνο στο στήθος, ένα βάρος ή ένα σφίξιμο. Επίσης ένα σημάδι που υποδηλώνει κατάθλιψη.

 

4. Πεπτικές διαταραχές

Το πεπτικό μας σύστημα έχει πολλούς τρόπους να μας πει ότι κάτι δεν πάει καλά. Αναγούλες, στομαχικοί πόνοι, δυσκολία στην πέψη, καούρες και δυσκοιλιότητα είναι μερικοί από αυτούς.

5. Αναπνευστικές κρίσεις

Πολλές αναπνευστικές κρίσεις οφείλονται στο στρες. Η δυσκολία στην αναπνοή και ο βήχας είναι μερικές ενδείξεις.

6. Πονοκέφαλος

Ο χρόνιος πονοκέφαλος είναι σημάδι καταπίεσης του οργανισμού και των συναισθημάτων. Ασθενείς με κατάθλιψη σχεδόν καθημερινά έχουν ημικρανίες που οφείλονται σε ένα ασταθές συναισθηματικό σύμπλεγμα.

 

7. Σεξουαλική δυσλειτουργία

Το στρες μειώνει την ερωτική επιθυμία και αυξάνει την στυτική δυσλειτουργία. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η μειωμένη γυναίκεια λίμπιντο και η στυτική δυσλειτουργία των ανδρών  οφείλονται στο στρες και στα προβλήματα της καθημερινότητας.

8. Κόπωση

Το αίσθημα της κόπωσης σε μια σχετικά ξεκούραστη μέρα, είναι δείγμα μειωμένης σε επίπεδα ενέργειας, που προκαλείται απο στεναχώρια και είναι δείγμα κατάθλιψης.

9. Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση εμφανίζεται συχνά τόσο στους άντρες αλλά και στις γυναίκες. Η αραίωση των τριχών της κεφαλής είναι ένδειξη στρες και κατάθλιψης.

Αφού απευθυνθούμε στο γιατρό μας και οι εξετάσεις μας βγουν καθαρές, φρόνιμο είναι να ζητήσουμε βοήθεια και από κάποιον ψυχολόγο. Το πρόβλημα μπορεί να είναι εκεί ακόμη και αν δεν το βλέπουμε. Το σώμα μας έχει τον τρόπο να μας προειδοποιεί για όλα. Γι΄αυτό πρέπει να φροντίζουμε τόσο τη σωματική αλλά και την ψυχική μας υγειά.


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM