Επιδειξιομανία: Ποια είναι τα αίτια της διαταραχής

exhibitionism disorder
Πηγή: pixabay

Η επιδειξιομανία προσφέρει στον πάσχοντα σεξουαλική απόλαυση, και μάλιστα τις περισσότερες φορές αποτελεί τη μόνη σεξουαλική διέξοδό του.

Η επιδειξιομανία συγκαταλέγεται στις παραφιλίες. Με τον όρο παραφιλία εννοούμε τη σεξουαλική διέγερση από πράγματα μη φυσιολογικά και συχνά ποινικά κολάσιμα. Η παραφιλία χαρακτηρίζεται από ακραίες και συνεχείς σεξουαλικές φαντασιώσεις, επιθυμίες και συμπεριφορές. Μερικές φορές η σεξουαλική εστίαση του ατόμου βασίζεται στις δικές του σεξουαλικές δραστηριότητες (π.χ. κοπρολαγνεία). Οι περισσότεροι επιδειξιομανείς είναι άνδρες, ενώ η διαταραχή μπορεί να ξεκινήσει στα τέλη της εφηβείας ή στην αρχή της ενηλικίωσης.

Επιδειξιομανία – Αίτια

Μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της επιδειξιομανίας περιλαμβάνουν την αντικοινωνική διαταραχή, την κατάχρηση αλκοόλ και τα πρώιμα στάδια παιδεραστίας. Πρόσθετοι παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με τη διαταραχή περιλαμβάνουν τη σεξουαλική και συναισθηματική κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία καθώς και σεξουαλική «τριβή» σε μικρή ηλικία. Το ποσοστό επιπολασμού της διαταραχής είναι άγνωστο, αλλά οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι εμφανίζεται μεταξύ 2 και 4% του πληθυσμού.

Διαβάστε περισσότερα στο health4u.gr