Διπολική διαταραχή και γάμος - Πως επηρεάζονται;

διπολική διαταραχή και γάμος

Η διπολική διαταραχή μπορεί να πάρει πολλά πρόσωπα.  Όπως όλα τα άτομα, τα άτομα με διπολική διαταραχή έχουν πολλά καλά χαρακτηριστικά, αλλά μερικές φορές εμφανίζουν επίσης και λιγότερο επιθυμητά, όπως ο θυμός, η κυκλοθυμία και η κατάθλιψη. Μπορεί να είναι στοργικοί, αλλά και ψυχροί και απόμακροι άλλες φορές. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να είναι αρκετά προκλητικές, ειδικά όταν η διπολική διαταραχή και γάμος συνδυάζονται.

Διπολική διαταραχή και γάμος – Χαρακτηριστικά

Μερικές φορές τα άτομα με διπολική διαταραχή μπορεί να βιώσουν μανιακά επεισόδια κατά τα οποία μπορεί να είναι διασκεδαστικά, ενδιαφέροντα, ομιλητικά, αισιόδοξα και γεμάτα ενέργεια. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να βιώσουν κατάθλιψη που τα επηρεάζει σωματικά, πνευματικά και ψυχικά. Ένας/μια σύζυγος με διπολική διαταραχή μπορεί να αισθάνεται μπερδεμένος/η, μη γνωρίζοντας πώς να αντιμετωπίσει ορισμένες από τις συμπεριφορές.  Το δύσκολο κομμάτι εμφανίζεται όταν ούτε εσείς ούτε ο/η σύζυγός σας γνωρίζετε ότι η διπολική διαταραχή μπορεί να βρίσκεται πίσω από την ένταση και το πρόβλημα μεταξύ των δυο σας. Συχνά το άτομο δεν γνωρίζει καν ότι έχει διπολική διαταραχή. Οι άνθρωποι μπορούν να περάσουν χρόνια ή και δεκαετίες χωρίς διάγνωση ή θεραπεία.

Εάν ο σύζυγός σας έχει βιώσει εξουθενωτικές περιόδους θλίψης, ακολουθούμενες από περιόδους υψηλού ενθουσιασμού και δραστηριότητας, μπορεί να έχει διπολική διαταραχή. Παρακάτω,  παρουσιάζεται μια λίστα με τυπικές συμπεριφορές στην σχέση που έχει η διπολική διαταραχή και γάμος. Εάν ο / η σύζυγός σας ή άλλος σημαντικός άνθρωπος έχει ασυνήθιστο ενθουσιασμό για μια εβδομάδα και εμφανίζει τρία από τα παρακάτω συμπτώματα ίσως ταλαιπωρείται από διπολική διαταραχή.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ