Κατάθλιψη και ψυχοσωματικά συμπτώματα - Ποια είναι;

Κατάθλιψη ψυχοσωματικά συμπτώματα

Η κατάθλιψη «πονάει» και, ενώ συχνά συνδυάζεται με τον συναισθηματικό πόνο, τη θλίψη και τα αισθήματα απελπισίας, συχνά μπορεί να εκδηλωθεί και ως σωματικός πόνος.

Τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να σηματοδοτήσουν την έναρξη μιας καταθλιπτικής περιόδου και να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή της. Επιπλέον, τα ψυχοσωματικά συμπτώματα δείχνουν ότι η κατάθλιψη είναι πολύ πραγματική και ότι μπορεί να γίνει επιζήμια για τη γενικότερη υγεία και ευεξία μας.

Κατάθλιψη και ψυχοσωματικά συμπτώματα

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα που συνοδεύουν την κατάθλιψη είναι ποικίλα και περιλαμβάνουν:

  • Κόπωση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας

Η κόπωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα της κατάθλιψης. Περιστασιακά, όλοι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Ενώ υπάρχει η άποψη ότι η εξάντληση οφείλεται στο άγχος, η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση. Ωστόσο, σε αντίθεση με την καθημερινή κόπωση, η κόπωση που σχετίζεται με την κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα συγκέντρωσης, ανηδονία και απάθεια.

  • Μειωμένη ανοχή στον πόνο

Μελέτη του 2015 παρουσίασε συσχέτιση μεταξύ κατάθλιψης και μειωμένης ανοχής στον πόνο, ενώ μια άλλη μελέτη του 2010 έδειξε ότι όταν προκαλείται πόνος σε άτομα που έχουν κατάθλιψη, είναι εντονότερος. Η κατάθλιψη και ο πόνος δεν έχουν σαφή σχέση αιτίου-αποτελέσματος, αλλά είναι σημαντικό να αξιολογηθούν μαζί.

  • Πόνος στην πλάτη και τους μυς

Αν και συχνά συνδέονται με την κακή στάση του σώματος ή τυχόν τραυματισμούς, οι πόνοι στην πλάτη και γενικότερα στους μυς μπορεί επίσης να αποτελούν σύμπτωμα κατάθλιψης. Μελέτη του 2017 σε 1.013 Καναδούς φοιτητές πανεπιστημίου έδειξε άμεση σχέση μεταξύ κατάθλιψης και πόνου στην πλάτη. Οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι υποστηρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι τα συναισθηματικά προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν χρόνιους πόνους, επιβεβαιώνοντας τη σχέση που έχει η κατάθλιψη με ψυχοσωματικά συμπτώματα. Νεότερες μελέτες δείχνουν ότι η φλεγμονή στο σώμα μπορεί να έχει σχέση με τα νευροκυκλώματα του εγκεφάλου.

  • Πονοκέφαλοι

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι βιώνουν περιστασιακά πονοκεφάλους. Είναι τόσο συνηθισμένοι, που συχνά δεν αντιμετωπίζονται ως κάτι σοβαρό. Συνήθως οι πονοκέφαλοι ταυτίζονται με το άγχος και την καθημερινή ένταση. Ωστόσο, μπορεί να μην προκαλούνται πάντα από το άγχος, αλλά να είναι και ένα σημάδι κατάθλιψης. Σε αντίθεση με τους βασανιστικούς πονοκεφάλους της ημικρανίας, εκείνοι που σχετίζονται με την κατάθλιψη δεν έχουν το ίδιο άλγος. Εμφανίζονται περισσότερο ως κεφαλαλγίες τάσης, ένας τύπος πονοκεφάλου που εμφανίζεται ως μια ήπια αίσθηση σφυγμού, ειδικά γύρω από τα φρύδια.

Ενώ αυτοί οι πονοκέφαλοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με παυσίπονα, συνήθως επανεμφανίζονται τακτικά. Μερικές φορές οι χρόνιοι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι σύμπτωμα μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής.

  • Προβλήματα στην όραση

Μελέτη του 2010 στη Γερμανία έδειξε ότι η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και την όραση. Σε αυτή τη μελέτη, συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη είχαν δυσκολία να διακρίνουν τις διαφορές μεταξύ μαύρου και άσπρου.

  • Πόνος στο στομάχι και την κοιλιά

Ο πόνος στο στομάχι και την κοιλιά είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημάδια κατάθλιψης. Ο πόνος που επιδεινώνεται μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης. Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ υποστηρίζουν ότι η δυσφορία στο στομάχι, όπως κράμπες, φούσκωμα και ναυτία, μπορεί να αποτελεί ένδειξη κακής ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Χάρβαρντ, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει ή να είναι αποτέλεσμα ενός φλεγμονώδους πεπτικού συστήματος, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Οι γιατροί και οι επιστήμονες αναφέρονται μερικές φορές στο έντερο ως «ο δεύτερος εγκέφαλος », επειδή υπάρχει σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της ψυχικής ευεξίας. Η ισορροπημένη διατροφή και η λήψη προβιοτικών μπορεί να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου καθώς επίσης τη διάθεση και την ψυχική υγεία.

  • Πεπτικά προβλήματα 

Τα πεπτικά προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα και η διάρροια, μπορεί να είναι ενοχλητικά και άβολα. Συχνά προκαλούνται από τροφική δηλητηρίαση ή ιούς. Τα προβλήματα του εντέρου οφείλονται σε πολλά αίτια. Συναισθήματα όμως όπως η θλίψη, το άγχος και η μελαγχολία μπορούν να διαταράξουν το πεπτικό μας σύστημα. Μελέτη του 2017 υποστηρίζει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ άγχους, κατάθλιψης και γαστρεντερικού πόνου.