Φυσικά καλλυντικά: 10 συνταγές με οργανικά υλικά

Φυσικά καλλυντικά με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι 

Η καραντίνα μας δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τον ελέυθερο χρόνο που οι περισσότεροι έχουμε στο σπίτι. Πολλοί από εμάς περνούν χρόνο στο σπίτι μαζί με την οικογένειά τους. Ένας πολύ όμορφος τρόπος να γεμίσουμε την ημέρα μας είναι να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με τον εαυτό μας και την προσωπική μας περιποίηση. Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να περιποιηθούμε το πρόσωπο και το σώμα μας και τι καλύτερο αυτό να γίνει με φυσικά καλλυντικά.

 

Τα καλλυντικά στην αρχαιότητα 

Ο Αριστοφάνης σατιρίζει συχνά στις κωμωδίες του την υπερβολική χρήση αρωμάτων, αλοιφών και καλλυντικών, συνήθεια που έχει αποδοθεί στη θεά Αφροδίτη.

Πρόσφατες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία του Κέντρου Ερευνών των Μουσείων της Γαλλίας, πολυεθνικής εταιρείας καλλυντικών και του Μουσείου του Λούβρου έφεραν στο φως αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο παρασκευής φυσικών καλλυντικών από τους αρχαίους Αιγυπτίους.

Οι άνδρες Φαραώ έβαφαν το πρόσωπό τους με κοκκινωπό μεικ απ, ενώ οι γυναίκες με λευκό, όλα φτιαγμένα από υλικά της φύσης. Και οι δύο έφτιαχναν περίγραμμα γύρω από τα μάτια με μαλακό μολύβι, κυρίως πράσινου ή μαύρου χρώματος.

 Τα καλλυντικά στην αρχαία Ελλάδα

Οι αρχαίοι Έλληνες παρασκεύαζαν αρώματα από σμύρνα, βάλσαμο, τίλιο και ίριδα, ενώ έβαφαν τα μαλλιά τους μαύρα με καρπούς μυρτιάς ή βρασμένα φύλλα φασκομηλιάς. Για τη βαφή των μαλλιών σε ξανθό χρώμα σώζονται συνταγές ακόμη και από τον 1ο αιώνα π.Χ., ενώ για την τριχόπτωση χρησιμοποιούσαν αλόη αναμεμειγμένη με κρασί και για τη φαλάκρα σκόνη άγριου τριαντάφυλλου με μέλι.

Σήμερα, χιλιάδες χρόνια μετά, τα φυσικά καλλυντικά έχουν μετατραπεί σε μια κερδοφόρα βιομηχανία που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη απαίτηση για επιστροφή σε υγιεινές μεθόδους καλλωπισμού.

κρέμα σέρουμ

Παρακάτω προτείνουμε μερικές εύκολες συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε φυτικά καλλυντικά στο σπίτι με απλά υλικά.

Συνταγές για φυτικά καλλυντικά στο σπίτι:

Ενυδατικη μάσκα προσώπου: Μια άλλη γρήγορη συνταγή για ισχυρή ενυδάτωση κατά τη διάρκεια του χειμώνα: Ανακατεύουμε 1 κουταλιά γιαουρτιού. 1 κρόκο αυγού, 1 1/2 κουταλιά μέλι και 1 κουταλιά μαγιονέζα.

Απλώνουμε σε καθαρό στεγνό δέρμα για 15-20 λεπτά και ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.

Γαλάκτωμα σώματος από αμύγδαλα: Λιώνουμε στο γουδί 30 γρ. ξεφλουδισμένα αμύγδαλα. Στο μίξερ, προσθέτουμε στα αμύγδαλα 100 γρ. ροδόνερο, 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου και στο τέλος 10 σταγόνες βενζόης (boswellia serrata).

Αφήνουμε το μίγμα να σταθεί για 2 ημέρες ανακινώντας που και που και μετά σουρώνουμε.

Λάδι χεριών: Σε 50 γρ. αμυγδαλέλαιο προσθέτουμε 2 κουταλιές λάδι καλέντουλας, 3 φύλλα ευκαλύπτου αποξηραμένα. 1 φλούδα λεμονιού και 2 κουταλιές φρέσκο δυόσμο. Κλείνουμε το μίγμα σε βάζο και το αφήνουμε για 15 μέρες σε σκοτεινό μέρος.

Σουρώνουμε και απλώνουμε με μασάζ μέχρι να απορροφηθεί το προϊόν.

κρέμες μαλλιών

Λάδι σώματος για σύσφιξη και κυτταρίτιδα:  Ρίχνουμε10 σταγόνες από αιθέριο έλαιο μάραθου, 5 σταγόνες από αιθέριο έλαιο μύρου ή λιβανιού και 4 σταγόνες από αιθέριο έλαιο κυπαρισσιού σε 100 ml αμυγδαλέλαιο και ανακινούμε καλά. Φυλάσσουμε σε γυάλινο μπουκάλι και κάνουμε μασάζ μετά το μπάνιο σε ελάχιστα υγρό σώμα.

Κρέμα χεριών: Βράζουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 3 κουταλιές κερί μέλισσας και μια χούφτα βλαστάρια από δενδρολίβανο σε πολύ χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Σουρώνουμε, ενώ είναι ζεστό το μίγμα και προσθέτουμε 8 κουταλιές ροδόνερο.

Λοσιόν ντεμακιγιάζ: Χρειαζόμαστε 1 κουταλιά της σούπας χυμό αλόης, 2 κουταλιές της σούπας ανθόνερο, 1 κουταλιά της σούπας καστορέλαιο, 1 κουταλιά της σούπας λάδι τζοτζόμπα, 1 κουταλιά της σούπας λάδι χαμομηλιού, 6 σταγόνες από αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού, 6 σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας, 5 σταγόνες από αιθέριο έλαιο palmarosa, 2 σταγόνες από αιθέριο έλαιο χαμομηλιού. Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα γυάλινο μπουκάλι, ανακατέψτε τα καλά και η φυσική λοσιόν ντεμακιγιάζ είναι έτοιμη.

κρέμα προσώπου

Liposan για τα χείλια: Λιώστε 5 γρ. κερί μέλισσας, 70 γρ. βούτυρο κακάο και 5 ml αμυγδαλέλαιο ή λάδι καρότου ή σιτέλαιο σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί. Ανακατέψτε καλά και λίγο πριν το βάλετε στο δοχείο προσθέστε  2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού ή μανταρινιού ή γκρέιπφρουτ.

Σαμπουάν: Στείβουμε 2 λεμόνια και βάζουμε το χυμό σε δοχείο και ποσθέτουμε ένα κρόκο αβγού. Στο τέλος προσθέτουμε και λίγο κονιάκ ή ρούμι ή μπύρα. Κλείνουμε με καπάκι το δοχείο και αναμυγνείουμε τα υλικά.

Διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 2 εβδομάδες.

κρέμα σε βαζάκι

Αντιηλιακό λάδι: Σε ένα μίξερ βάζουμε 2 κουταλιές λάδι αβοκάντο, 2 κουταλιές λάδι καρύδας, 1 κουταλιά ελαιόλαδ, 2 κουταλιές σιτέλαιο, 2 κουταλιές ηλιέλαιο, 2 κουταλιές σησαμέλαιο, 1 κουταλιά λάδι καλέντουλας και 2 κουταλιές εκχύλισμα ή λάδι τριφυλλιού. ομογενοποίηση του μείγματος. Λίγο πριν την έκθεσή μας στον ήλιο απλώνουμε στο πρόσωπο ή στο σώμα.

Αλοιφή καλεντουλας : Ζεσταίνουμε 100 γρ. ελαιόλαδο και 10 γρ. κερί μελισσών σε ένα τηγάνι. Ρίχνουμε μια χούφτα άνθη καλέντουλας και τα αφήνουμε για 2 λεπτά. Στραγγίζουμε πριν πήξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM