Αναγνώρισε μια τοξική σχέση και κάνε αυτό που πρέπει

Μήπως είστε σε μια τοξική σχέση; Προτού βιαστείτε να απαντήσετε, συνεχίστε την ανάγνωση

Τοξική σχέση είναι εκείνη, η οποία δημιουργεί στο άτομο αισθήματα μειονεξίας, θλίψης, φόβου, αγανάκτησης και γενικότερα, μάς κάνει να αισθανόμαστε χειρότερα από το να είμαστε μόνοι.

Τέτοιου είδους σχέσεις εμφανίζονται σε οποιαδήποτε σχεδόν συνθήκη, ανεξάρτητα από την ηλικίας μας ή το είδος της σχέσης –φιλική, ερωτική κ.ο.κ. Μια σχέση γίνεται τοξική όταν απειλεί με κάποιον τρόπο την ευημερία μας ‒συναισθηματικά, ψυχολογικά ή ακόμη και σωματικά. Άτομα με ψυχικές ασθένειες, όπως διπολική διαταραχή και κατάθλιψη, είναι πιθανό να προσελκύσουν πιο εύκολα τοξικά άτομα και κατ' επέκταση να δημιουργούν τοξικές σχέσεις.

Για παράδειγμα, σε ένα άτομο με διπολική διαταραχή συχνά κλονίζεται η συναισθηματική του σταθερότητα, οπότε μπορεί να γίνει ευκολότερος στόχος για τοξικά άτομα. Ωστόσο, τα τελευταία μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε.

Σημάδια τοξικής σχέσης

 

Μόνο εσείς μπορείτε να πείτε εάν το κακό υπερτερεί του καλού σε μια σχέση σας. Αν όμως κάποιος απειλεί συνεχώς την ευημερία σας με αυτά που λέει, κάνει ή δεν κάνει, πρόκειται πιθανώς για μια τοξική σχέση.

Οι σχέσεις που περιλαμβάνουν σωματική ή ψυχική κακοποίηση σίγουρα ταξινομούνται στις τοξικές.

Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα σημάδια τοξικής σχέσης, όπως τα ακόλουθα:

  • Νιώθετε κατάθλιψη, θυμό ή κούραση
  • Ξοδεύετε πολύ χρόνο και συναισθηματική δύναμη προσπαθώντας να ενθαρρύνετε το τοξικό άτομο που έχετε δίπλα σας
  • Νιώθετε να κλονίζεται η αυτοεκτίμησή σας με την πάροδο του χρόνου
  • Αισθάνεστε συστηματικά να μην ικανοποιούνται οι ανάγκες σας
  • Αισθάνεστε να μην υποστηρίζεστε και να παρεξηγείται ό,τι λέτε
  • Δίνετε περισσότερα από όσα παίρνετε
  • Βιώνετε συνεχώς ανταγωνισμό. Για παράδειγμα, κάποιος φίλος σας επιδεικνύει συνεχώς τα κεκτημένα του για να σας δυσαρεστήσει
  • Δεν είστε ο καλύτερος εαυτός σας δίπλα στο άτομο αυτό. Π.χ., αναδεικνύει την κακή σας πλευρά και σας ωθεί να συμμετέχετε σε κουτσουμπολιά

Διαβάστε περισσότερα στο health4u.gr

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM