Ζήλια: Πώς τη βιώνουν οι γυναίκες και πως οι άντρες;

Η ζήλια είναι ένα περίπλοκο συναίσθημα, το οποίο δεν γνωρίζει φύλο, ηλικία, είδος σχέσης, οικονομική ή επαγγελματική κατάσταση κ.ο.κ. – Συστατικά της αποτελούν η καχυποψία, η οργή, ο φόβος και η ταπείνωση 

Η ζήλια είναι ένα συναίσθημα το οποίο  δεν διακρίνει φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό ή ηλικία. Και ενώ μερικές φορές μπορεί να αποβεί σωτήρια, τις περισσότερες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Ποια η αιτία της ζήλιας;

Η ζήλια μπορεί να προκληθεί σε κάποιον όταν αισθάνεται απειλή για μια σημαντική σχέση από τρίτο πρόσωπο. Η απειλή βέβαια δεν χρειάζεται να είναι πραγματική.

H ζήλια είναι μια οδυνηρή συναισθηματική εμπειρία. Οι ψυχολόγοι δεν θεωρούν ότι πρέπει να κατασταλεί, αλλά να ελεγχθεί. Χρησιμεύει ως κώδωνας κινδύνου για την προστασία μιας σχέσης που κινδυνεύει. Η ζήλια θεωρείται απαραίτητο συναίσθημα, καθώς ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς και προφυλάσσει τις ανθρώπινες σχέσεις.

Η ζήλια των ανδρών είναι κυρίως σεξουαλική

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες αισθάνονται μεγαλύτερη ζήλια για την απιστία (πραγματική ή αντιληπτή) σε σχέση με τις γυναίκες. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες ήταν πιο πιθανό από τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες να αναστατωθούν από τη σεξουαλική απιστία (54%των ανδρών έναντι 35%των γυναικών).

Η ζήλια των γυναικών είναι πιο συναισθηματική

Οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες, σύμφωνα με τα ευρήματα, καταδικάζουν περισσότερο τη συναισθηματική απιστία (65%των γυναικών έναντι 46%των ανδρών). Από την άλλη, οι γυναίκες τείνουν να αισθάνονται ζήλια εάν το αντίπαλο πρόσωπο είναι ελκυστικό, ισχυρό και κυρίαρχο. Οι άνδρες δεν παρουσίασαν ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά που προκαλούν το συγκεκριμένο αίσθημα ή/και φθόνο.

Η κοινωνικότητα της ζήλιας

Image removed.

Η κοινωνιολογική οπτική ισχυρίζεται γενικά ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ωστόσο, σημειώνεται ότι οι άνδρες κοινωνικοποιούνται για να είναι αρσενικοί, κάτι που εξηγεί τη μεγάλη σεξουαλική ορμή. Εάν η σύντροφος ενός άνδρα διαπράξει σεξουαλική απιστία, αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση τη σεξουαλική του ικανότητα και τιμή, απειλώντας την αρρενωπότητά του. Αντιδρά συνεπώς πιο αρνητικά στη σύντροφό του απ’ ό,τι θα αντιδρούσε σε μια άλλη περίπτωση.

Διαβάστε περισσότερα στο health4u.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM