Πώς το συχνό σεξ -κυρίως με τον άνθρωπό σου- σε κάνει εξυπνότερο

"To live is the rarest thing in the world; most people exist, that's all", πρέσβευε ο Oscar Wilde και ναι, είναι γεγονός. Πολλοί μοιάζουν έρμαια της καθημερινότητας. Ειδικά αν δεν έχουν πρόσβαση στον έρωτα, αν ο φτερωτός θεός (φαίνεται πως) τούς έχει κλείσει ερμητικά την πόρτα... κλάφ'τα Χαράλαμπε.Αγάπη μόνο;

Στο διά ταύτα: Ο έρωτας, όχι η αγάπη από μόνη της, η κ@βλα, ο πόθος ειδικά για ένα μόνο πρόσωπο και ιδανικά για το πρόσωπο που είναι απέναντί σου κι απ' το βλέμμα και τις κινήσεις του εισπράττεις τα ίδια, αποτελεί ζωογόνο πηγή. Τη Νο 1 μάλιστα.

Και βέβαια, το σεξ είναι η πηγή της... πηγής. Της ευτυχίας σου δηλαδή. Η αγάπη από μόνη της δεν φτάνει. Στο κάτω-κάτω μπορεί ν' αγαπάς τα πάντα. Από το pet σου μέχρι ένα λουλούδι, αντικείμενο. Τον ήλιο, τη θάλασσα, το βουνό. Κυριολεκτικά τα πάντα γύρω, πάνω, κάτω, δίπλα σου.

Μαμά επιστήμη

Σε μελέτη του 2010, λοιπόν, για να εντρυφήσω στο σχεσιακό μας θέμα, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του συχνού σεξ στον εγκέφαλο αρσενικών ποντικιών. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα ποντίκια που ήταν πιο ενεργά σεξουαλικά παρουσίασαν ανάπτυξη στους νευρώνες του εγκεφάλου τους και παράλληλα είχαν χαμηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες στον οργανισμό τους.

Οι επιδράσεις αυτές υποδεικνύουν ότι το συχνό σεξ ενισχύει τη νοητική λειτουργία και ταυτόχρονα καταπολεμά το στρες. Δεν μένουμε στα pauvre ποντικάκια όμως, που η μοίρα τους ήταν στα χέρια ανθρώπων να καταλήξουν πάλι πειραματόζωα: Αντίστοιχες επιδράσεις έχει το σεξ και στον ανθρώπινο εγκέφαλο ' μελέτη στην επιθεώρηση Psychoneuroendocrinology (απ)έδειξε ότι οι άνθρωποι που δηλώνουν ερωτευμένοι παρουσιάζουν στο αίμα τους αυξημένα επίπεδα του λεγόμενου αυξητικoύ παράγοντα του νευρικού ιστού (NGF), μιας πρωτεΐνης που βοηθά τα νευρικά κύτταρα να επιβιώσουν αλλά και να αναπτυχθούν.

Επίσης, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, παλιότερη, του 2012, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Social and Personal Relationships, όταν ένα ζευγάρι κάνει σεξ την επόμενη μέρα τα επίπεδα του στρες των δύο συντρόφων είναι σημαντικά μειωμένα.

Τέλος, πρόσφατη, βρετανική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι έδειξε ότι το συχνό σεξ στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας οδηγεί σε καλύτερες επιδόσεις σε ποικίλες παραμέτρους της νοητικής λειτουργίας – όπως η μνήμη, η συγκέντρωση, η γλωσσική ευφράδεια αλλά και η επεξεργασία των οπτικών ερεθισμάτων– που λαμβάνονται υπόψη για την αξιολόγηση του δείκτη ευφυΐας. Κάν'τε σεξ λοιπόν όσο πιο συχνά μπορείτε: Σχέση με λίγο ή ελάχιστο σεξ είναι ζωή χωρίς αλατοπίπερο. Δεν βαριέσαι;