6 πράγματα που είναι πιο σημαντικά απ'τον έρωτα σε μια σχέση - Τι λένε οι ειδικοί

Ο έρωτας είναι ένα υπέροχο συναίσθημα που έχει τη δυναμική να σε κάνει να ταξιδεύεις, να ελπίζεις και να βλέπεις τη ζωή πολύ πιο χαροούμενα και αισιόδοξα.

Μονάχα ο έρωτας, δεν αρκεί όμως για να μία ολοκληρωμένη και ενήλικη σχέση.

Το ξέρεις αυτό νομίζω.

Οι ειδικοί λοιπόν έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτά που ήδη ξέραμε και εξηγούν γιατί κάποια στοιχεία είναι πολύ πιο σημαντικά από τον έρωτα. Γιατί ο σεβασμός και η αυθεντικότητα είναι απαραίτητα σε μία σχέση;

«Ο έρωτας είναι υπέροχος αλλά αν είναι το μόνο που σε συνδέει, η σχέση θα τελειώσει όταν περάσει και το συναίσθημα. Ή πιθανώς η σχέση θα καταλήξει να είναι τοξική. Αν αναζητάς όμως τα παρακάτω πράγματα, σημαίνει ότι θα έχεις μία σχέση με γερά και ουσιαστικά θεμέλια», τονίζει ο κλινικός ψυχολόγος Josh Klapow.

Δείτε παρακάτω, ποια είναι τα απαραίτητα «συστατικά» μιας υγιούς και ουσιαστικής σχέσης:

  1. Εμπιστοσύνη στη σχέση Η εμπιστοσύνη δεν έχει να κάνει μόνο με την απιστία. Μέσα σε μια σχέση πρέπει να μη φοβάσαι να είσαι ευάλωτος με τον σύντροφό σου. Και ότι, αν χρειαστείς κάτι, ο άλλος θα είναι εκεί για να σε στηρίξει. Η εμπιστοσύνη σε μια σχέση δημιουργεί συναισθηματικούς δεσμούς. Ωστόσο, αν και είναι κάτι που «χτίζεται» μέσα σε μια σχέση, δεν μπορείς να περιμένεις αιωνίως μπας και προκύψει.
  2. Ένα χαρούμενο ζευγάρι Εντάξει, μια σχέση έχει τα πάνω και τα κάτω της, όπως όλα στη ζωή. Δεν γίνεται να είστε 24/7 μέσα στη τρελή χαρά και τον ενθουσιασμό. Δεν είναι ρεαλιστικο αυτό το σενάριο εξάλλου. Είναι απολύτως φυσιολογικό να έχετε και πιο μελαγχολικές φάσεις. Ακόμα και οι συγκρούσεις «ανάβουν» τα αίματα και βοηθούν μια σχέση να εξελιχθεί και να δείτε αν αντέχει. Οι στιγμές όμως για ένα χαρούμενο ζευγάρι πρέπει να είναι περισσότερο χαρούμενες. Δεν είναι μαθηματικά, ούτε πιθανότητες. Αλλά είναι η πραγματικότητα. Αν στο τέλος της εβδομάδας, τα άσχημα υπερτερούν των θετικών, τότε κάτι πάει λάθος... Ακόμα και χωρίς να φταίτε απαραίτητα.
  3. Να σου αρέσει σαν άνθρωπος Το Α και το Ω μιας σχέσης, αν θες τη γνώμη μου. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να προβλέψει και την πορεία της σχέσης. Είναι ένας άνθρωπος που θα εκτιμούσες αν δεν ήσουν ερωτευμένος/η; Θα τον έκανες παρέα; Θα εκτιμούσες τις απόψεις και τον τρόπο ζωής του; Τον θαυμάζεις πραγματικά; Σε κάνει χαρούμενο/η; Απάντησε με ειλικρίνεια και θα ανακαλύψεις πολλά, τα οποία για καιρό μπορεί να βάζεις «κάτω απ'το χαλάκι» για να μην τα διαλύσεις όλα.
  4. Πρώτα «εγώ», μετά «εμείς» Όταν είσαι σε σχέση, σκέφτεσαι συχνά και για τους δύο. Το πρόγραμμα που έχετε, οι υποχρεώσεις στην καθημερινότητα. Αυτή η καθημερινή ρουίνα σας σα ζευγάρι έχει μια γλυκόπικρη γεύση. Σε μία υγιή όμως σχέση, δεν ξεχνάς ποτέ τον εαυτό σου. Ακόμα και πολύ καιρό να'στε σε σχέση, το «εγώ» σου έχει προτεραιότητα. Μέσα στη σχέση είσαι ο εαυτός σου; Κάνεις πράγματα που απολαμβάνεις δίχως ενοχές; Είσαι ανεξάρτητος/η; Κάνεις αυτά που πραγματικά θες ή περιορίζεσαι; Δεν χρειάζεται να λογοδοτείς για αυτό. Είσαι μία οντότητα που συνάντησε μία άλλη. Και αυτό δυναμώνει τη σχέση. Αν μια σχέση δεν σου προσφέρει χαρά, ευελιξία και ελευθερία κινήσεων, θες στ'αλήθεια να'σαι μέρος αυτής;
  5. Ενημερώνεις τον άλλον για τις ανάγκες σου Η σχέση αλλάζει και μαζί αλλάζει και εσύ και ο άλλος. Και οφείλεις να μιλάς για τις ανάγκες και τα «θέλω» σου, μιας και είναι κάτι το μεταβαλλόμενο. Θυμήσου ότι είστε σύντροφοι. Θα σε ακούσει και θα σε καταλάβει. Η επικοινωνία και η αμοιβαία κατανόηση σε μια σχέση είναι σημαντικά κομμάτια αυτής.  Μην «πνίγεσαι» μέσα σε μια σχέση, απλά για να την έχεις. Το κλειδί κρύβεται σε όσα δεη βλέπουν οι άλλοι. «Μόνο τα ζευγάρια που αποδέχονται τις αλλαγές και δεν φοβούνται να επικοινωνήσουν, αντέχουν μαζί πραγματικά», λέει ο ειδικός.
  6. Νιώθεις πραγματικά έτοιμος/η για τη σχέση αυτή Έχει συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες. Δεν είναι απαραίτητο όλοι μας να είμαστε στην ίδια σελίδα. Μπορεί νομίζουμε λοιπόν ότι είμαστε έτοιμοι για μία ενήλικη και ουσιαστική σχέση, αλλά να μην είναι τίποτα από μια θεωρία. Όταν είσαι σε θέση να μπεις σε μια τέτοια σχέση, θα το ξέρεις, δε θα έχεις αμφιβολίες, ούτε δισταγμούς. Μην μπαίνεις σε μια σχέση απλά για να μπεις. Ούτε για να ικανοποιήσεις τον εγωισμό σου, ούτε για να καλύψεις κάποιο «κενό» Όταν θα νιώθεις συναισθηματικά έτοιμος/η... you will know!

Κάποιες σχέσεις μπορεί να πρέπει να τελειώσουν. Να μπει μια τελεία. Όχι γιατί έχουν κάτι το «μεμπτό». Ένας χωρισμός δεν συνάδει απαραίτητα με κάτι κακό. Ακόμα και αν φέρνει παροδικά κακά συναισθήματα και σκέψεις. Απλά θέλετε διαφορετικά πράγματα. Και μπράβο σας που το καταλάβατε! Δεν ειναι όλες οι σχέσεις «αγγελικά πλασμένες», ας είμαστε ρεαλιστές. Κάθε άνθρωπος που έρχεται στη ζωή μας έχει να μας διδάξει κάτι, να μας προφέρει κάτι. Μας μαθαίνει πως να δίνουμε και να αφηνόμαστε. Κάποια στιγμή το «μάθημα» είναι πιθανό να τελειώσει. Είναι προτιμότερο να κρατήσετε τα θετικά και να προχωρήσετε παρά να έχετε μια τοξική σχέση από συνήθεια... στο βωμό του έρωτα!


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM