Μπαταρίες: Πώς «δηλητηριάζουν» το περιβάλλον;

Παρά τις συστάσεις των αρμόδιων, αρκετοί άνθρωποι συνεχίζουν να πετάνε τις μπαταρίες στα σκουπίδια, αδιαφορώντας για τη ρύπανση που προκαλείται στο περιβάλλον.

Αρκετοί από τους συνανθρώπους μας όχι μόνο δεν γνωρίζουν πόσο βλαβερές είναι οι μπαταρίες για το περιβάλλον, αλλά και που πρέπει να τις απορρίπτουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχονται περίπου 800.000 τόνοι μπαταριών αυτοκινήτων, 190.000 τόνοι βιομηχανικών μπαταριών και 160.000 τόνοι μπαταριών καταναλωτών.

Η μη ορθή ανακύκλωση μπορεί να είναι η λάθος αποθήκευση ή/και μεταφορά των μπαταριών σε μη ειδικούς κάδους, οι οποίοι δεν προστατεύουν από την έκλυση ηλεκτρολύτη. Ο ηλεκτρολύτης, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία του θειικού οξέος, είναι διαβρωτικός και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αναπνοή, δερματικά εξανθήματα και αίσθημα καύσου στα μάτια.

Τι περιέχουν οι μπαταρίες

Παρ’ όλη τη χρησιμότητά τους, μεγάλος αριθμός μπαταριών περιέχουν επικίνδυνα υλικά, όπως μόλυβδο, κάδμιο, υδράργυρο, νικέλιο, κοβάλτιο, χρώμιο, βανάδιο, λίθιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο, καθώς και όξινα ή αλκαλικά είδη ηλεκτρολυτών, ενώ περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες σημαντικών πρώτων υλών.

Οι τοξικές ουσίες συσσωρεύονται στους ιστούς του σώματός μας και, όσα χρόνια και εάν περάσουν, παραμένουν στον οργανισμό μας και αυξάνονται.

Διαβάστε περισσότερα για το πώς οι μπαταρίες ρυπαίνουν το περιβάλλον, αλλά και συμβουλές για την ορθή τους χρήση στο ecoearth.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM